Bu rakamlarla hem GAİB hem Gaziantep tarihinin en yüksek Ocak ayı ihracatını gerçekleştirmiş oldu. Başkan Tuncay Yıldırım, artışın sevindirici olduğunu ancak rekabet gücünün giderek zayıfladığını söyledi. Yıldırım, “2024 yılında ekonomik daralma yaşayacağımız aşikâr. Yalnızca ülkemizde değil tüm dünyada ekonomik anlamda sorunlar devam ediyor. Jeopolitik riskler artıyor, dünyadaki siyasi kriz derinleşiyor. Ayrıca İsrail-Hamas savaşına bağlı olarak Kızıldeniz’de yaşananlar bizleri yeni bir tedarik zinciri krizi ile karşı karşıya bırakıyor. Tüm bunlar üretim maliyetlerinin yüksekliği ile birleşince rekabet gücümüz giderek zayıflıyor” dedi.  Sanayi Odası Başkan Adnan Ünverdi ise, 3Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı'nda yaşanan gelişmelere baktığımızda dış ticarette çok büyük aksamalar söz konusu ve lojistik fiyatlarında çok büyük artışlar yaşanıyor” dedi. GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci ise, “Yeni yılda ihracata iyi bir başlangıç yaptık” değerlendirmesini yaptı. 

YILDIRIM: GURURLANDIRMAYA DEVAM 

Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım da ihracatçıları kutladı.  Yıldırım, “Gaziantep olarak 2024 yılına güzel bir giriş yaparak bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 artışla 814 milyon 308 bin dolarlık ihracat gerçekleştirip en fazla ihracat yapan 6. il olduk. 2024 yılının da zorluklarla geçeceğini düşünmekle beraber inanıyorum ki ihracatçı üyelerimiz ve iş insanlarımız azim ve gayretle çalışmaya, bizleri gururlandırmaya devam edecek. Her birine şehrimize ve ülkemize olan katkılarından dolayı şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

REKABET GÜCÜMÜZ ZAYIFLIYOR 

2024 yılında ekonomik daralmayla karşı karşıya kalacaklarını ve kolay bir yıl beklemediklerini vurgulayan Yıldırım, açıklamasına şöyle devam etti: “Daha önce de belirttiğimiz gibi ekonomi yönetiminin verdiği mesajları değerlendirdiğimizde 2024 yılında ekonomik daralma yaşayacağımız aşikâr… Yalnızca ülkemizde değil tüm dünyada ekonomik anlamda sorunlar devam ediyor. Jeopolitik riskler artıyor, dünyadaki siyasi kriz derinleşiyor… Ayrıca İsrail-Hamas savaşına bağlı olarak Kızıldeniz’de yaşananlar bizleri yeni bir tedarik zinciri krizi ile karşı karşıya bırakıyor. Tüm bunlar üretim maliyetlerinin yüksekliği ile birleşince rekabet gücümüz giderek zayıflıyor. Dolayısıyla ihracatta mevcut konumumuzu korumamızın dışında hedeflere ulaşabilmemiz için ihracatçılarımızın desteklenmesi oldukça önemli.”

ÜNVERDİ TEŞEKKÜR ETTİ 

Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi ise  Gaziantep’in ocak ayında en fazla ihracat yapan 6. il olduğunu belirtti.  6 Şubat depreminden bu yana geçen zorlu bir yılın ardından 2024 yılına ihracattaki artışla başlamanın sevindirici olduğunu dile getiren Ünverdi, “Özveriyle çalışan sanayicilerimize, ihracatçılarımıza ve çalışanlarımıza sonsuz teşekkür ediyorum” dedi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan ocak ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Ünverdi, büyük deprem felaketinin yaşandığı 6 Şubat’tan bu yana geçen bir yılda küresel ticaret ve ülke ekonomimizdeki sorunlar ile buna ilave olarak depreme özgü güçlüklere rağmen Gaziantep’in üretim, ihracat ve istihdamıyla yeniden toparlanmaya öncülük ettiğini söyledi.

DİRENÇ GÖSTERDİ

Odak nokta akıllı ulaşım Odak nokta akıllı ulaşım

Gazi şehrin depremden bu yana verdiği mücadeleye dikkati çeken Ünverdi, “Bizim yaşadıklarımız karşısında bugün ulaştığımız rakamlar kent sanayimizin direncini göstermesi açısından çok değerlidir. Bir ilin böylesi bir felaket karşısında kısa bir sürede bu noktaya ulaşması kolay değildir. Uluslararası pazarda rakiplerimiz olağan konjonktürden etkilenirken biz bunun üstüne ülkemizin yaşadığı en büyük felaketin etkilerini aşarak bu rakamlara ulaşıyoruz. Bugün de Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı'nda yaşanan gelişmelere baktığımızda dış ticarette çok büyük aksamalar söz konusu ve lojistik fiyatlarında çok büyük artışlar yaşanıyor” dedi.

HEDEFLER BELLİ

Ünverdi, 2023 yılı ihracat hedefi olan ve deprem dolayısıyla 12 milyar doların gerisinde kalan kent ihracatını bu yıl 12 milyar doların da üzerine çıkarmayı istediklerini belirterek, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ihracata yönelik açıklamış olduğu destekler ile sanayi, üretim, ihracat ve istihdamda toparlanmanın devam etmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

KİLECİ: İYİ BİR BAŞLANGIÇ

GAİB Koordinatör Başkan Ahmet Fikret Kileci: “Yeni yılda ihracata iyi bir başlangıç yaptık. Yılın ilk ayında bu rakamları görmek 2024 hedeflerine ulaşmaktaki kararlılığımızı ve azmimizi ortaya koyuyor. Biz biliyoruz ki 2024 yılı küresel ve bölgesel ölçekte finansal anlamda zorlu geçecek. Ancak bizler gayretliyiz. Bu yüzden bir şekilde bu yıl için hedeflediğimiz rakamlara ulaşacağımıza inanıyoruz. İhracatı bir bütün olarak görüyoruz. Kamudaki temsilcilerimizle, STK’larımızla, sanayicilerimizle bir olup bu yolu hep birlikte yürüyeceğiz.” dedi.

TOPARLANMA BAŞLADI 

Kileci açıklamasında; “Depremin üzerinden birkaç gün sonra bir yıl geçmiş olacak. Geriye dönüp baktığımızda toparlanmanın kalıcı hale gelmeye başladığını görüyoruz. Hala yapılacak çok iş olsa da bölgemizin insanlarının gayretli oluşu ihracat rakamlarına da yansıyor. Yeni yılın ilk ayında ihracatçılarımız 174 ülkeye ihracat yapmış durumda. İhracatımızda ilk 10 ülke sırasıyla Irak, ABD, Suriye, Birleşik Krallık, Suudi Arabistan, İtalya, Almanya, Libya, İsrail ve İran oldu. “