Şimşek, referandumun Türkiye için çok önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Şimşek, "Muhalefetin argümanlarının çoğu, yarı doğrularla yarı yanlışların birbirine bezenmiş halidir. Biz bu sistemde denge, fren sistemini iyi öngördük" dedi.

AMAÇ KRİZE SON VERMEK

Anayasa değişikliğinin en önemli amacının, yönetimde istikrarı sağlamak olduğunu anlatan Şimşek, "Millet sandığa gidecek. Bir günde meclisi doğrudan doğruya seçecek, aynı gün cumhurbaşkanı ertesi gün ekibini işe başlatıp 5 yıl boyunca icraat yapacak. ABD'de böyledir. 1923-2017 arası 65 hükümet, hükümetlerin ortalama ömrünün 18 ay olması demek. Amacımız 5 yıllık bir icraat süresi sunmak ve hükümet krizlerine son vermek." diye konuştu.

BÜROKRASİ YAVAŞ ÇALIŞIYOR

Şimşek, Türkiye'de bürokrasinin yavaş çalıştığını, yeni sistemle bunun da değişeceğine işaret ederek, cumhurbaşkanının görev geldiğinde üst düzey bürokrasiyi değiştirebilme hakkına sahip olacağını bunun da millete en hızlı şekilde hizmet etmenin önünü açacağını vurguladı.

SİSTEM UZLAŞMAYI ARTIRIR

Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyada zayıf hükümetlerle ülke idare etmenin uzun vadede ülkenin bekasını tehlikeye atabileceğine dikkati çeken Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Milletin güçlü desteğini arkasında hissetmesi lazım. Terörle mücadelede de yeni sistem çok daha güçlü bir şekilde destekleyici olur. Eleştirilere bakalım. Diyorlar ki; 'Bu sistem Türkiye'yi dikta rejimine götürür.' Yok öyle birşey. ABD'de, Fransa'da, Rusya'da götürüyor mu? Oralarda da başkanlık sistemi var. İktidara kim gelirse gelsin, farklı güç odakları var. Yasaları meclis yapar. Şimdi de öyle yeni sistemde de öyle. Cumhurbaşkanı, bürokrasi, bakanlar kurulu o kanunlara uymak zorunda mı? Evet. Anayasa, kanunlar ve mevzuat çerçevesinde o ülkeyi yönetmek zorundasın. Bugün cumhurbaşkanı, askerler tasarladığı için sorumsuzdur, hesap vermez. Vatana ihanet dışında cumhurbaşkanını suçlayamazsınız. Yeni sistemde bazılarının iddia ettiği gibi bırakın ülkenin dikta rejimine gitmesini, cumhurbaşkanı hesap verebilir hale gelecek. Mecliste 301 oyla soruşturma komisyonu açılabilecek. Soruşturma başlatılabilecek. 3'te 2 çoğunlukla Yüce Divan'a gönderilebilecek, icraatlarından dolayı hesap sorulabilecek." AA