Bundan böyle eczanelerde reçetesiz antibiyotik satışı yapılmayacak. Gaziantep'te hayata geçirilen uygulama ile fazla antibiyotik kullanımının önüne geçilecek.

İl Sağlık Müdürü Dr. Sadettin Yazı, yapılan araştırmalar neticesinde dünya genelinde antibiyotik kullanımının fazla olduğu ülkelerden birinin de Türkiye olduğunu hatırlatarak, yeni uygulama ile ülke genelinde reçetesiz antibiyotik satışının yasaklanmaya başladığını ifade etti.

SIKI DENETİM YAPILACAK

Gaziantep'te de yeni uygulamanın hayata geçirildiğini belirten Yazı, "Antibiyotikler, ülkemizde en çok kullanılan ilaçlar içerisinde yer almakta ve ne yazık ki bunların önemli bir kısmı gereksiz ya da yanlış kullanılmaktadır. Antibiyotiklerin gereksiz ve bilinçsiz kullanımı sadece kullanan kişiyi değil tüm toplumu olumsuz etkilemektedir. Gereksiz kullanılan antibiyotikler, bakterilerin direnç kazanmasına yol açarken, insanları hastalıklara karşı savunmasız bırakmaktadır. Toplum sağlığı açısından büyük tehlike oluşturan bu durumu önlemek için harekete geçen Sağlık Bakanlığı, reçetesiz antibiyotik satışına sıkı denetim getirirken uygulama Gaziantep'te de başlatıldı" dedi.

İŞLEMLER BAŞLATILDI

Yazı, "Eczanelerde reçetesiz antibiyotik satışı yapılmaması yönünde Gaziantep Eczacı Odası ile görüşülerek gerekli işlemler başlatıldı. 2016 eczane denetimlerinde denetim formunun 55. maddesi gereği kontroller yapılacak olup, reçetesiz antibiyotik satışı yaptığı tespit edilen eczaneler hakkında denetimi gerçekleştiren görevliler tarafından düzenlenecek tutanağa müteakiben İl Sağlık Müdürlüğünce cezai işlem uygulanacaktır. Yapılan ve yapılacak olan çalışmalarla, gereksiz ve yanlış kullanımı engelleyerek farkındalık oluşturmak, Türkiye ortalamasının altına düşerek bu konuda rol model olmak hedeflenmiştir" diye konuştu. HABER MERKEZİ