Ulaşım plancısı Prof. D. Erhan Öncü, Gaziantep İnşaat Mühendisleri odasında trafik ve ulaşım konulu bir konferans verdi. Konuşmasında, trafik, ulaşım, ulaşım planlaması ve maliyetleri konularına değinen Öncü, Gaziantep için çözüm önerilerini anlattı. Öncü, "Raylı sistem ilerleyen yıllarda kente yetmeyecek ve açıkca söylemek gerekirse, bu raylı sistem sökülmek zorunda kalınacak" dedi.
BAŞKAN ADAYLARI DA ORADAYDI
İnşaat Mühendisleri odasındaki konferansa siyasilerinde ilgisi büyüktü. MHP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Erzin ve CHP adayı Akif Ekici’de konferansa katılarak Erhan Öncü’nün Gaziantep’in ulaşımı hakkındaki çözüm önerilerini dinlediler.
BELEDİYE, ULAŞIM PLANINA RİAYET ETMEDİ
Öncü, 2006 yılında Gaziantep’in ulaşım ana planının kendisi tarafından yapılarak Büyükşehir Belediyesine sunulduğunu ancak Belediyenin bu plana riayet etmediğini belirterek, "Bu şehrin ulaşım ana planını 2006 senesinde ben yaptım. Uzun uğraşlar sonucu bir yıl gibi bir sürede Gaziantep’te ulaşımın kolaylaşması ve trafik sorununun en aza indirilmesi için belediyeye bir ulaşım ana planı sunduk. Bu planlamayı yaparken biz birçok şeyi hesap ettik fakat bizim bu şehir için önerdiğimiz şeyler yapılmadı. Biz tramvay hattını bu şekilde planlamamıştık. Biz Karataş’tan başlayıp Gatem’e kadar uzanan bir tramvay ağı planlamıştık. Fakat Belediye buna riayet etmeyip tamamen kişisel kararlarla bugünki gibi bir tramvay ağı inşa etti’’ dedi.
TRAMVAYLAR ÇOK AZ SAYIDA YOLCU TAŞIYOR’
Şehre inşa edilen tramvay sisteminin son derece yanlış planlandığını belirten Öncü şunları söyledi: "Biz yaptığımız ulaşım planında şehir için ikinci el değil, yeni tramvaylar kullanılmasını önerdik. Ama ikinci el araçlar kullanıldı. Bu da çok yanlış bir uygulama. Bu araçlar şimdi saatte yaklaşık üç bin kişi taşıyor. Bu ihtiyacın karşılanmaması demektir. Yani talep çok fazla ama araçların yolcu taşıyabilme kapasiteleri çok az. İlerleyen yıllarda sorun daha fazla kendini gösterecek. Bu raylı sistem sökülmek zorunda kalınacak sevgili arkadaşlar’’.
GAZİANTEP NASIL OLMALI?
Konuşmasının sonunda ulaşım ve trafik için çözüm önerilerini anlatan Öncü, hiçbir şey için geç kalınmış olmadığını yapılan bu yanlışlıkların düzeltilebileceğini belirterek, "Evet bu şehirde ulaşımla ilgili çok yanlış uygulamalar yapıldı. Ama bunlar düzeltilebilir telafi edilebilir hatalardır. Bu şehir artık otomobil kullanımının ihtiyaç olmaktan çıktığı bir şehir olmalı, yayaların, bisikletlerin yok sayılmadığı bir şehir olmalı, toplu taşımın ucuz, akıcı ve keyif verir bir hale gelmesi gerek yayalar için yeni yollar inşa edilmedi yeni bisiklet yolları yapılmalı insanlar otomobil kullanmaya ihtiyaç duymamalı" şeklinde konuştu. Öncü bu arada belediyenin yeni bir ulaşım master planı yaptırmayı düşündüğünü de belirterek, "Ancak bu konuda şuanda konuşmak çok doğru olmaz" değerlendirmesini yaptı.
YAYALARI YOK SAYMAYAN YÖNETİCİLER GEREK
Öncü, yaklaşan yerel seçimler öncesinde seçmenlerin özellikle de yayaları yok saymayan yöneticilerine öncelik vermesi gerektiğinin altını çizerek, "Bu seçim şehir için önemli. Herşeyden önce yayaları yok saymayan, bisiklet yolları yapan, bu şehrin trafiğini ve ulaşımını doğru projelerle rahatlatacak yöneticileri seçmesi lazım. Kent trafiği zaten zor durumda. Onun için iyi planlama yapılması ve bunun düzgün bir şekilde uygulanması şart olmuştur" dedi.