Ramazan ayında beslenme konusunun püf noktalarını anlatan beslenme uzmanları, oruç tutulmayan bölümde 3 öğünün tamamlanmasının gerekliliğini anlatarak, sahur öğününün atlanmaması konusunda uyarılarda bulundu.

Özel Hatem Hastanesinde Diyetisyen Saadet Tayşi, oruç tutan insanın yaklaşık 17 saat aç kalacağını hatırlatarak, iftar ve sahur arasındaki oruç tutulmayan 7 saatte 3 öğünün tamamlanması gerektiğini ifade etti. Sahur öğünün ise atlanmaması gerektiğini vurgulayan Tayşi, "Ramazan ayında yapılan en önemli beslenme değişiklikleri arasında oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve öğün sayısıdır. Oruç tutarken sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması esas alınmalıdır. Yeterli ve dengeli beslenmenin ramazan ayında da sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az üç öğünü tamamlamak gerekir" dedi.

SAHUR UYARISI

Sahurda beslenme konusunda uyarılarını sürdüren Tayşi, "Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce yemek yemenin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bu beslenme tarzı ile yaklaşık 17 saat aç kalacağız. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır.Bu durumun aksine eğer sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalı ve tok tutucu, yağlı olmayan besinler tercih edilmelidir" dedi. İHA