Yıllar önce çocuklara oruç tutmayı sevdirmek amacıyla sadece Ramazan ayında yapılan bir simit türü olan kahke, bugün ise Halep'ten Gaziantep'e uzanan geniş bir coğrafyada Ramazan sofralarının vazgeçilmezi oldu.

Ramazan ayında genelde iftar sonrası çay ile tüketilen kahke, 10-15 TL'den satışa sunuluyor. Sadece Ramazan ayında üretim yaptıklarını belirten simit ve kahke ustası Ali Aksu, “11 ayın sultanı denildiğine göre Ramazan kahkesi, 12 ayda sadece bir ay çıkar. İçerisinde un, şeker, yağ ve mahlep otu denilen ve yurt dışından ihraç edilen otun karışımıyla meydana geliyor. Ramazan kahkesinde malzeme ne kadar kaliteli ve düzgün ise işçiliğinin de o kadar düzgün olması gerekli” dedi.

USTASINDAN BİLGİ

Kahke ustası Ali Aksu, bölgede günde yüzlerce kilo satılan satılan kahkenin yapımı hakkında da bilgi verdi. Ali usta, "Ramazan simidimiz yapım aşamasında un, yağ, şeker, mahlep otu karıştırılarak yoğruluyor. Yoğurma aşaması yarım saat sürüyor, iyice emeklenmesi gerekiyor. Sert buğday unuyla yapıyoruz. Yoğurulduktan sonra hamurumuzun bir 10-15 dakikalık mayalanma süreci var. Mayalanma süresinden sonra tezgahımıza alıyoruz. Tezgahımıza aldıktan sonra tamamen el emeği ile 10-15 gramlık hamurlara elimizle şekil vererek işliyoruz. Üzerine yumurta susam ekleyip 270 derecelik fırınımızda pişiriyoruz. Daha sonra baklavalık sade yağ ile üzerini yağlayıp vatandaşlarımıza sunuyoruz" dedi. İHA