Gaziantep Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yaşanan darp olayları ve kavgaların önüne geçebilmek üzere yaklaşık 1 yıl önce psikolog, hemşire ve din görevlisinin katılımıyla oluşturulan "Hasta ve Hasta Yakınları Psikolojik Destek Birimi" sayesinde olayların yarı yarıya azaldığı bildirildi.

Hasta ile tıbbi uygulamayı gerçekleştirenler arasında iletişim kanallarını daha güçlü tutmak için hareket geçen hastane yönetimi, yaklaşık 1 yıl önce kurduğu birimle, kentteki hasta ve yakınlarının imdadına yetişiyor. Hastanede olası bir sorun halinde devreye giren birimdeki görevli hemşire, psikolog ve din görevlisi, boş zamanlarında da hastaneyi dolaşarak hasta ve yakınlarının hal hatırını sorup, ihtiyaç duydukları hizmetlerin yerine getirilmesine vesile oluyor.

1 YILLIK DENEME SÜRESİ

GAÜN Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Murat Taner Gülşen, geçen yıl kasım ayında birimin kurulduğunu, yola çıkarken de 1 yıllık deneme süresi planladıklarını söyledi. Pilot uygulama süresini geride bıraktıklarını ve aradan geçen süreçte olumlu geri dönüşler aldıklarını ifade eden Gülşen, "Biz yola çıkarken hastanenin medikal ayağıyla hastalar arasında bağlantı sağlamayı amaçladık. Bu noktada da oluşturduğumuz birime hemşire, psikolog ve din görevlisi görevlendirdik" dedi.

AİLE İÇİ ŞİDDETLE DE DEVREDELER

"Hasta ve Hasta Yakınları Psikolojik Destek Birimi"nde yer alan din görevlisi İsmail Talay, görevde oldukları süre boyunca kendilerine başvuran veya ulaşabildikleri tüm hasta ve yakınlarına destek olmak istediklerini dile getirdi. Psikolog Yunus Kırmızıoğlan da yola çıkarken insanların "psikolojik" ifadesinden etkilenerek, "ben deli değilim, sizle ne işim var" şeklinde eleştiriler aldıklarını anlattı. Geçen süreçte bu sözleri sarf eden insanların bile kendisinden yardım ister hale geldiğini kaydeden Kırmızıoğlan, birimin hasta ve hasta yakınlarına pek çok konuda yardımcı olduğunu ifade etti. AA