Son zamanlarda sosyal medya hesaplarından örgütlenerek Suriyelere yönelik protesto çağrıları yapılması üzerine Valilikten yazılı açıklama yapıldı. Suriyelilerin düşman gibi gösterilerek yapılan çağrıların önüne geçilemeyecek toplumsal olaylara yol açabileceği belirtilen Valilik açıklamasında; kışkırtma amaçlı toplantı, miting ve basın açıklamalarına kesinlikle izin verilmeyeceği bildirildi.

VALİ ERDAL ATA AÇIKLADI

Gaziantep'te, son günlerde Suriyelilerin gelişinin ardından kentteki suç oranlarının arttığı ve huzursuzluğa yol açtığı iddiaları, sosyal medyada gündeme taşındı ve oluşturulan gruplarla protesto çağrıları yapıldı. Sosyal medyada organize olan ve geçen pazar günü Demokrasi Meydanı'nda toplanan 50 kişilik grup, 'Suriyelileri istemiyoruz' sloganları atarak eylem yaptı. Polisin uyarısı ile sonlandırılan eylemin ardından Gaziantep Valiliği, sosyal medya hesaplarından benzer çağrıların yinelendiğinin saptanması üzerine yazılı basın açıklaması yayınladı.

TOPLUM ÜZERİNDE İNFİAL YARATIR

Vali Erdal Ata imzasıyla yayınlanan açıklamada; ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin bir kısmının Gaziantep'te kiraladıkları evlerde barınma ihtiyaçlarını karşılayarak yaşamlarını sürdürdüğü vurgulanarak şu ifadelere yer verildi: "Son zamanlarda Suriyeli vatandaşların karıştığı asayişe müessir olayları bahane ederek, sosyal medya üzerinden örgütlenen bazı şahıs ve grupların, sosyal medyada gruplar kurarak 'Suriyelileri Gaziantep'te ülkemizde istemiyoruz-Suriyeliler ülkemizden defolup gitsinler' gibi paylaşımlarla sivil toplum kuruluşları ile kişileri paylaşılan söz ve söylemlerle, halkı Suriyeli vatandaşlara karşı kışkırtarak kanunsuz gösteri yürüyüşü ve protesto eylemi yapmaya davet ettikleri, sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlardan anlaşılmıştır. Huzurlu bir kent olan Gaziantep şehrimizde bu tür olayların toplum üzerinde infial yaratacağı, bu tür söylemlerle Suriyelileri düşman olarak gösterip önüne geçilmeyecek büyük çaplı toplumsal olaylara yol açabileceği değerlendirilmektedir"

HUZUR BOZULMAYACAK

2911 sayılı Toplantı Gösteri Yürüyüşleri Kanunu toplantının ertelenmesi ve bazı hallerde yasaklanması başlıklı 17'nci maddesinde "Vali veya Kaymakam, Milli Güvenlik, Kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla belirli bir toplantıyı bir ayı aşmamak üzere erteleyebilir veya suç işleneceğine dair açık ve yakın tehlike mevcut olması halinde yasaklayabilir" denilmektedir. Yine 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunun 11/C maddesinde; "İl sınırları içinde huzur ve güvenliği, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa mütallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi valinin ödev ve görevlerindendir. Bunları sağlamak için vali gereken karar ve tedbirleri alır" hükmü amirdir. Bu nedenle yapılacak kışkırtma amaçlı, kanunsuz toplantı, miting ve basın açıklamalarına kesinlikle izin verilmeyecektir. Kadirşinas ve yardımsever Gaziantep halkının, kendi ülkelerinde zor durumda olan ve ülkemize sığınan Suriyeli vatandaşlar üzerinden oynanan bu tür kirli oyunlara gelmemesi, huzurlu, yaşanabilir bir şehir olan Gazi şehrimizde huzur ve sükunu bozacak, asılsız iddia, haber ve söylentilere itibar etmeyeceği değerlendirilmektedir." LEYLA ÖZEKŞİ POLAT