Bu yıl 24.'sü düzenlenen ve UEFA Pro Lisans'ına sahip Gaziantepli teknik adamlardan Seçkin Göksel, Fatih Yılmaz, Vedat Özsoylu, Ömer Akyılmaz, Nurullah Sağlam, Mehmet Şahan, Erol Azgın, Ali Güneş, İsmet Savcıoğlu, Bünyamin Süral ve Hındal Gündüz seminerde yer alıyor.

Teknik adamların kulüplerle sözleşme imzalayabilmeleri için 3 yılda bir katılmaları gereken seminerin açılış konuşmasını TÜFAD Başkanı İsmail Dilber yaptı. 54 şube ve yaklaşık 21 bin üyeye hizmet ettiklerini belirten Dilber, TÜFAD'ın antrenörlerin eğitimi ve gelişimindeki rolünü anlattı.

EĞİTİM VE GELİŞİM ŞART

TFF Başkanvekili Ali Dürüst, Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Ali Düşmez, Yönetim Kurulu Üyesi Fuat Guguloğlu ile Genel Sekreter Kadir Kardaş'ın da katıldığı açılış töreninde bir konuşma yapan TFF Başkanvekili Ali Dürüst, Dünya futbolunun geldiği noktada antrenörler için eğitim ve gelişimin vazgeçilemez olduğunu TFF'nin bu amaçla 6 Milyon TL antrenör kurslarına, toplamda 20 Milyon TL futbolun gelişimine ayırdığını belirtti. Bir yıl içerisinde çeşitli kademelerde yaklaşık 100 kurs düzenleyerek Avrupa'da diğer federasyonlar arasında olduğumuzu belirten Dürüst, TFF'ye kayıtlı yaklaşık 26 bin antrenörün olduğu ülkemizde daha fazla UEFA Pro Lisansı'na sahip antrenör olmasını arzu ettiğini belirtti.

GÜÇLÜ ŞEKİLDE GİTSİNLER

TFF Onursal Başkanı Şenes Erzik, AEFCA (Avrupa Futbol Antrenörleri Dernekleri Birliği) Başkanı Walter Gagg ve Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan'ın ardından, açılış töreni A Milli Takım Teknik Sorumlusu Mircea Lucescu'nun konuşmasıyla devam etti.

Lucescu, Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi (CIES) araştırmalarına göre Türk Futbolu'nun kamuoyunun beklentisinin altında bir çizgi izlediğini ve kulüp yöneticileri ile yaptığı görüşmelerde geleceğin planlanması ile ilgili tavsiyelerde bulunduğunu söyledi.

Yeni bir milli takım jenerasyonu oluşturma sürecinin liglerde görev yapan teknik adamların yardımı olmadan oldukça güçleşeceğini belirten Lucescu, genç oyuncuların yabancı oyuncularla rekabetini sağlıklı hale getirmek için özgüvenlerini, motivasyonlarını ve deneyimlerini yükseltecek adımlar atılması gerektiği tespitini yaptı.

Mircea Lucescu, salondaki tüm katılımcıların Türk Milli Takımı'nın başarılı olmasını istediğinden şüphesi olmadığını belirtirken ortak konsensüs ile bazı statü değişiklikleri yapılabileceğini düşündüğünü söyledi. Cenk Tosun'un Everton'a transfer olmasının diğer Türk oyuncular için bir ilham kaynağı olacağını ifade ederek, "Ben, 'Futbolcularımız vaktinden erken Avrupa'ya gitmesin' derken, 'eğer yedek kulübesinde oturmak için veya çok kısa süreler almak için gidecekler ise biraz daha beklesinler ve daha güçlü şekilde gitsinler' ifadelerini kullandı.

Yeni bir takım inşa etmenin kolay olmadığına değinen Milli Takım Teknik Sorumlusu, UEFA Uluslar Ligi ve 2020 Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde üst düzey teknik adamların desteğini görmeyi umduğunu ifade etti.

Seminer bugün sona erecek.

MUHARREM TÜRKOĞLU