Brezilya’nın Ankara Büyükelçisi Antonio Luis Espinola Salgado, “Hem Türkiye hem de Brezilya son yıllarda dünyada yükselen ekonomiler olarak kendini gösterdi” dedi.

Salgado, bir otelde düzenlenen “İş İmkanları Toplantısı”nda, genel olarak futbol, karnaval ve kahvesiyle tanınan Brezilya’nın dünyanın en büyük 7. ekonomisi ve 3. büyük uçak üreticisi olduğunu belirtti.

BİRBİRİMİZİ DAHA İYİ TANIMALIYIZ

Türkiye ile Brezilya arasındaki ilişkilerin 1858’e kadar uzandığını ifade eden Salgado, “Son zamanlarda bu ilişkiler anlamlı bir hal aldı hem Türkiye hem de Brezilya son yıllarda dünyada yükselen ekonomiler olarak kendini gösterdi. İki ülke de aynı şekilde geleneksel pazarlara değil de alternatif pazarlara yöneldi. İki ülke arasındaki ticaret hacmi geçen yıl 2,3 milyar dolara ulaştı. Bu rakamı çok daha yükseklere çıkarabiliriz. Bunu gerçekleştirmek için birbirimizi daha iyi tanımalıyız”dedi.

POTANSİYEL VAR

Brezilya’nın harika doğası ve verimli toprakları yanında petrol, maden ve su kaynakları açısından da zengin bir ülke olduğunu kaydeden Salgado, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da artıracak fırsatlar bulunduğunu vurguladı. Brezilyalı şirketlerin Türkiye’deki yatırımlarının 700 milyon doları aştığına dikkati çeken Salgado, “Türkiye’nin Brezilya’daki yatırımları ise 35 milyon dolar seviyelerinde. İki ülke yatırım için daha fazla çalışmalı. Çünkü iki ülkenin de potansiyeli var” diye konuştu.

YATIRIMA YAPMAYA ÇAĞIRDI

Hükümetin özellikle altyapıya yönelik geniş bir program yürüttüğünü vurgulayan Salgado, şöyle devam etti: “Brezilya’da yatırım yapmak için iyi nedenler var. Öncelikle 2,4 trilyon dolarlık gayrisafi hasılamız var. Çin’den sonra dünyada ikinci gelişen gücüz. 201 milyon kişilik bir marketimiz var. İş gücü var. Enerji ve tarımda etkin bir gücüz. Brezilya güvenli, yatırım yapılabilir, çok yenilikçi bir ülke. Bu nedenle Türk firmalarını Brezilya’ya yatırım yapmaya davet ediyoruz.”

DAHA İYİ TANIYIN

Brezilya’nın Gaziantep Fahri Konsolosu Murat Kökoğlu da iş adamlarının Brezilya’yı daha iyi tanıması gerektiğini söyledi. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin artmasına rağmen halen istenilen düzeyde olmadığını belirten Kökoğlu, Gaziantep’in Brezilya’ya olan ihracatının da son 4 yılda 8,3 milyon dolardan 18,5 milyon dolara ulaştığını bildirdi. Kökoğlu, konuşmasının ardından Büyükelçi Salgado’ya yöresel bakır işi ürün hediye etti. AA