Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın yaptığı araştırmaya göre, Suriyelilere çalışma izni verilmesi ve Avrupa Birliği (AB) ile göç akınını yavaşlatma amacıyla tasarlanan anlaşma, "Türkiye'de emek piyasasında dengelerin değişeceğine" işaret ediyor.

Raporda, "Yüzde 10 kota sınırlamasının yerel işgücünü korumaya yönelik olması fakat geçici koruma altındakilerin de mağdur olmamaları için, iş sahibinin aradığı nitelikteki işçiyi İŞKUR'dan 4 hafta içinde bulamadığını ispatlaması durumunda kota uygulamasında esneklik sağlanmaktadır. Çalışma izninin yasal olarak verilmesi ile kayıt içi ekonomiye dâhil olacak sığınmacı sayısında artış beklenmektedir" diye vurgulandı.

Sosyal ve ekonomik çatışmalar

Raporda, "Suriyeli nüfusun yoğun olduğu yerlerde artan işsizlik oranları, toplumda Suriyelilerin yerli nüfusun elinden işlerini aldığına yönelik algılar oluşturmaktadır" diye vurgulayan araştırmacılar, sosyal rekabetle beraber "toplumsal algıların sığınmacılara karşı olumsuz şekillenmesi" veya "iş bulamayan sığınmacıların suça yönelmesi" gibi olasılıkların altını çizdi. Rapora göre, emek piyasasındaki rekabet ve "olumsuz toplumsal algılar", "sosyal çatışmaları" beraberinde getirebilir. DHA