Kendi ismini verdiği Pınar Mobilya firmasında modüler mobilya üzerine, tam bilgisayarlı, otomatik makinalarla entegre bir şekilde üretim yaparak, kısa zamanda sektörde önemli başarılara imza atan Ayşe Pınar Tümüklü, diğer yanda Gaziantep'te mobilya sektörünün hakettiği yere gelmesi için de büyük çaba gösteriyor. Önce dernek kurarak mobilyacıları biraraya toplayan Ayşe Pınar Tümüklü, ardından Mobilya Kent Sitesi Projesi'ni hazırladı. Oğuzeli'nde kurulması için onay alan projeyi hayata geçirecek olmanın gururunu yaşadığını belirten Tümüklü, "Dünyada halıda 3.olduğumuzu düşünürsek bizim mobilyada şaha kalkmamamız için hiç bir neden yok" dedi.

pina43.jpg

Başarılı kadın girişimcilerden Ayşe Pınar Tümüklü ile Pınar Mobilya, dernek çalışmaları ve Gaziantep için önemli projelerden biri olan Mobilya Kent Projesi'yle ilgili konuştuk.

ÜRETİMİN TAMAMI İHRACATA GİDİYOR

Pınar Mobilya'nın 2010 yılı Temmuz ayında kurulduğunu ve Pınar Mobilya markasıyla üretim yaptığını anlatan Ayşe Pınar Tümüklü, "Orman endüstri mühendisiyim, mesleğimi yapıyorum. 2002 yılında başladı iş hayatım. Kelebek mobilyada staja başladım, mobilyacı olmaya da o stajdan sonra karar verdim. Ustam Şahin Kastul'un benim bu sektörde ilerlememde çok büyük katkısı oldu. Katkılarından dolayı çok teşekkür ederim. 12 yıldır mobilya üretimiyle içiçeyim. Yaklaşık 5 yıl Orpim'de üretim müdürlüğü yaptım. Üretim müdürlüğünden sonra da 2010 yılında kendi şirketimi kurdum. Şu anda yüzde 100 ihracata çalışıyorum. Ağırlıklı Irak'a ürün gönderiyorum. Gaziantep'te mobilya ihracatında ilk sıralardayız"dedi.

moblya-001.jpg

MODÜLER GRUP AĞIRLIKLI ÇALIŞIYORUZ

Modüler mobilya üzerine çalıştıklarını, tam bilgisayarlı, otomatik makinalarla entegre bir şekilde üretim yaptıklarını anlatan Ayşe Pınar Tümüklü, "Aylık 2 bin civarında bir üretim kapasitesine sahibim. 2 bine yakın yatak odası grubunun ürün parçalarını yapıyoruz. MDF ağırlıklı ürünler kullanıyoruz. Özellikle eviçi mutfak dolabı, yatak dolabı vs. buna benzer modüler grup ağırlıklı çalışıyoruz. Kapak üretimini de kendimiz yapıyoruz. Ayrıca kaplamalı ve boyalı ürünlerde üretiyoruz" dedi.

pinardolap.jpg

KAPAKLARA BAHAR GELDİ

Fırınlı boya hattına sahip olduklarını, bununda firmalarının en büyük ayrıcalıklarından biri olduğunun altını çizen Ayşe Pınar Tümüklü, "Çünkü böyle bir hat Gaziantep'te farkındalık yaratıyor. Seri üretim yapıyoruz. Siparişe dayalı çalışmıyoruz. Kendi endüstriyel tescilli ürünümüz var. Kapaklara üç boyutlu, çiçek desenli veya kişilerin kendi resimlerini uyguluyoruz. Gaziantep'te bu uygulamayı ilk biz başlattık, Irak'a da ilk biz gönderdik. Kapaklara bahar geldi diyorum" diye konuştu.

pinar2.jpg

MOBİLYA KENT FİKRİ

Ayşe Pınar Tümüklü, bir yanda üretim yaparken diğer yanda da Gaziantep Mobilya Sektörünü şaha kaldırmayı amaçladıklarını ve bunun için işe bir dernek kurarak başladıklarını söyledi. Tümüklü "2014 yılında Gaziantep İhracatçı Mobilyacılar Birliği Derneği (GİMOB) kurma faaliyetine giriştim. Ardından Oğuzeli mobilya kentiyle ilgili de ilk fikri ortaya attık. Bununla ilgili bir düşüncemiz olduğunu, mobilya sektörünün birarada olması gerektiğini 2014 yılının ilk başlarında dile getirmeye başladık. O dönem başlayan bir projeydi ve bu projeye dayanarak 2014 yılında bir dernek kurduk. Şu anda yaklaşık 200'e yakın üyemiz var. Bunun dışında da ayrıca 2015 yılında Oğuzeli Mobilya Sanayi Yapı Kooperatifini kuruldu. Kooperatif başkanlığınıda biz yapıyoruz" dedi.

pinar52.jpg

SURİYE PAZARI BÜYÜK AVANTAJ

Mobilya Kent Projesi'nin onaylandığını ve şuanda Bakanlıkta olduğunu ifade eden Tümüklü, "Amacımız Oğuzeli'ne İnegöl örneğinde olduğu gibi bir mobilya kent kazandırmak. Bununla ilgili 3 yıldır büyük emek veriyoruz. Bu projenin, bu şehre büyük bir katkısı olacak. Çünkü mobilya, halıyla partner, dünyanın her yerinde ortak mağazalar açılıyor. Dünyada halıda 3. olduğumuzu düşünürsek bizim mobilyada şaha kalkmamamız için hiç bir neden yok. Yarın bir gün Suriye pazarı açılacak, bu bizim için çok büyük avantaj. Kayseri, İnegöl veya diğer yerler dünyaya hakim olan Çin, Amerika İtalya onlar mobilya gönderin diyene kadar biz 20-30 km alandan ihracat yapmış olacaz. Ülkemizin cari açığını kapatmaya katkı sağlayacağız, Türkiye'nin geleceğe dönük vizyonuna katkı sağlayacaz" diye konuştu.

pinar35-001.jpg

GAZİANTEP İYİ YERDE

Gaziantep mobilya sektörünü tanıtmak için çalıştıklarını belirten Tümüklü şöyle konuştu:" Mobilya sektörünün hakettiği yere gelmesi için çalışıyoruz. İnegöl, Kayseri iyi bir yerde ama Gaziantep'in mobilyada bir ağırlığı var. İşçiliğe, emeğe dayalı özellikle boyalı klasik ürünlerde Gaziantep çok iyi bir noktada. Ama ne yazıkki hakettiği yerde değil. Bu anlamda Mobilya Kent bizim için çok önemli. Gaziantep'in çok güzel ürünleri var. Ünaldı'da yeni mağazalar açılıyor, KÜSGET'te bir sürü üretici arkadaşlarımız var. Ne yazıkki İtalyan marka takıntımız var. Ama bizim aynı seviyede ve aynı kalitede mobilya üreten esnafımız var, önce Gazianteplilerin kaliteli mobilya üretimi yapan esnafına sahip çıkması gerekiyor."

pinar25.jpg

POLONYA'DAN NİYE GERİYİZ?

Gaziantep ve Türkiye'nin mobilya ihracatının istenilen seviyede olmadığına da vurgu yapan Tümüklü, "2.5 Milyar dolar Türkiye'nin mobilya ihracatı var. Gaziantep'in ihracatı ise 200 Milyon, Gaziantep olarak Türkiye'de mobilya ihracatında ilk 5'teyiz. Ama ben Polanya örneğini veriyorum. Polanya dünyada beşinci sırada. Türkiye ise dünya sıralamasında 14. sırada. Polanya'nın nüfusu bizim yarımız. Yaşlı nüfus fazla, niye ben Polanya'dan geri kalıyorum? Dünya genelinde mobilya ihracatımızın 2.5 milyardan 7.5 Milyar dolarlara çıkmasını istiyorum. Polonya 11 Milyar dolar ihraat yapıyor, biz 2.5 milyar dolar ihracat yapıyoruz?" dedi.

pinar22.jpg

KADINLARIN EN BÜYÜK SORUNU KREŞ

Kadınların iş hayatının ve üretimin her aşamasında olması gerektiğini, ancak bunun için kadınların çalışma hayatını zorlaştıran bazı sorunlarında giderilmesi gerektiğini söyleyen Tümüklü, "Bu sorunlardan en önemlisi kreş sorunu. Özel kreşlere parasal olarak güçleri yetmiyor. Bunun için sanayi sitesine kreş koydurdum. 1500 m2 kreş alanı var. Cüzi miktarda bir fiyatla çocuklarını koyup akşam alıp gidebilecek bir alan oluşturuyoruz" dedi.

pinar212.jpg

PROJE TEŞEKKÜRÜ

Tümüklü, 1 milyon 300 bin m2 alana kurulacak Mobilya Kent Projesi için Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Genel Sekreter Deniz Köken, Oğuzeli Belediye Başkanı Sait Kılıç ve GİMOB ve Oğuzeli Yapı Kooperatifi kurucu üyelerine teşekkür etti. HABER MERKEZİ