Ticaret Borsası, zengin Gaziantep mutfağının vazgeçilmez ekmeği 'Pidenin coğrafi işaretini almak için Türk Patent Enstitüsüne tescil başvurusunda bulunacak. Borsa Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Gazianteplilerin sofrasının vazgeçilmezi pide ekmeğinin tescilinin alınmasıyla birlikte üretimde kalite standardının daha da artmasını beklediklerini ifade etti.

KONSEYDEN TALEP GELDİ

Kent Konseyinden gelen talep doğrultusunda Gaziantep Ticaret Borsasının koordinesinde, ‘Türkiye’de En İyi ekmek Gaziantep'te Yapılır’ çalışma grubunun oluşturulduğunu hatırlatan Tiryakioğlu,” çalışma grubunun yaklaşık bir yıl boyunca şehirde ekmek üretimi üzerine yerinde, karşılaştırmalı ve bilimsel çalışmalar yaptığını kaydetti. TEGAY tarafından hazırlanan ekmek raporunun geçtiğimiz aylarda Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilen Kent Konseyi toplantısında kamuoyuyla paylaşıldığını anımsatan Tiryakioğlu,” Ekmek raporunun sonucuna yönelik ilgili kurum ve meslek odalarımız tarafından gerekli çalışmalar başlatıldı. Bu konuda pide ekmeğinin coğrafi işaretinin alınması görevini üstlendik. GTB olarak tırnaklı ekmek ve kübban gibi kültürel mirasımızın vazgeçilmez birer parçası olan yerel ekmek tiplerimizi tescilleyecek belli bir standarda kavuşturmak istiyoruz ”dedi.

ANTEP PEYNİRİ İÇİN DE KOLLAR SIVANDI

Tiryakioğlu, ayrıca GTB tarafından Antep peyniri, Fıstık ezmesi, Kurutmalık ve Antep Karası Üzüm, Bulgur ve firik gibi Gaziantep’in çeşitli geleneksel ürünlerinin coğrafi işaretinin alınması içinde çalışmalar yürütüldüğünü sözlerine ekledi.

ÇALIŞMA GRUBUNDA KİMLER VAR ?

Gaziantep Ticaret Borsasının öncülüğünde kurulan ‘Türkiye’de En İyi ekmek Gaziantep’te Yapılır’ çalışma grubunda, Gaziantep Üniversitesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İl Ticaret Müdürlüğü, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Şehitkâmil Belediyesi, Şahinbey Belediyesi, Güneydoğu Un Sanayicileri Derneği, Fırıncılar Odası ve Pideciler Yufkacılar ve Simitçiler Odasından temsilciler yer almakta. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT