Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 4 kavşakta U ve sola dönüş yasağı uygulamasında gözlemlerinin iyi olduğunu belirtirken, yasağın uygulandığı civardaki esnaf ise tam aksini düşünüyor. U ve sola dönüşlerin yasaklanmasının trafiği rahatlatmadığını savunan vatandaşlar, yolların genişlemesini, tramvayların güzergahlarının değişmesini ve kavşaklara üst geçit yapılmasını istediler. Yasakları takip etmenin zor olduğunu söyleyen vatandaşlar kavşaklara MOBESE konması gerektiğini de ifade ettiler.

YASAKLARI UYGULAYAN YOK

Stat çevresindeki en eski esnaflardan olan Hayri Azar, trafikteki yasakları değerlendirdi. Azar, "Kavşaklarda sola dönüşlerin yasaklanması belki kısmi olarak trafiği rahatlatır ama şu anda yasakları uygulayan yok. Hala arabalar burada U dönüşü yapıyor. Sabahleyin zabıta, polis geldi iki saat uygulama yaptı sonrası yok. Buradan millet gene dönüyor, gece burada millet U dönemez mi, millet kafasına göre hala dönüyor" dedi.

TRAMVAY GÜZERGAHLARI YANLIŞ

Esnaflardan Bayram Demirtürk ise, Tramvay güzergahları yanlış olduğu için bu yasakların fazla işe yaramadığı görüşünde. Demirtürk, "Tramvay güzergahları yanlış olduğu için bu yasakların işe yaramadığı görüşündeyim. Ana cadde üzerinde bir ambulans yolu yok, hasta ambulansın içinde ölüyor. Bu uygulama trafiği rahatlatmaz. Kentte gündüzün gözüne tırlar trafiğe çıkıyor. Trafiğe MOBESE konulduğunda bu uygulama daha güvenli olur. Geçen günlerde arkadaşım İş Bankası'nın orada kalp krizi geçirdi, ambulans yoldan çıkamadığı için müdahalede gecikti ve arkadaşım öldü. Küsget'de trafiği rahatlatmak için alt geçit yaptılar, böyle olunca trafik daha rahatladı. Esasen bizim yollarımız dar belediyemiz buna çözüm bulmalılar. Normalde Tilmen oteli, Düztepe yolunu kapattığı için yıkılmalı. Yıkım emride var ama uygulanamıyor bu emir " diye konuştu.

VATANDAŞA EZİYET

Ali Çavdar ise yola dönüşlerin böyle olmasını olumlu karşılamıyorum diyerek şunları söyledi:"Yollardaki yasakların böyle olmasına hiç olumlu bakmıyorum. Biz stadın oraya gelmek için 2-3 ışık bekliyoruz. Vatandaşa eziyet bu. Bunu böyle yapacaklarına tek şeritli yollara park edenlere ceza yazsınlar. Stat kavşağından Forum'a doğru yön verilirse diğer kavşağın yükü de hafifler trafikte azalır."

EVE DÖNÜŞÜMÜZDE YOLU UZATIYORUZ

Yasakların trafiği rahatlatmadığına değinen Hasan Usta, "Yasaklar trafiği falan rahatlatmadı zaten bu yolda günlük on kişi U dönüşü yapmıyordur. Kavşaklarda dönüş yasaklandı normalde evimize U dönüşü yapıp gidiyorduk şimdi evimize gitmek için yolu uzatıyoruz, mağduruz. Bu durumdan daha öncede bu yasaklar uygulandı ama sonra geri kaldırdılar" dedi.

KAVŞAKLARA KÖPRÜLÜ KAVŞAK YAPILMALI

Yasakların işe yaramadığını söyleyen Ali Yücel, "Dönüşlerdeki bu yasaklar trafiği rahatlatmadı. Trafiği rahatlatmak istiyorlarsa kavşaklara köprülü kavşak yapsınlar, bu sorunun yüzde 60'ını ancak öyle çözersiniz. Kentin şuanda en büyük sorunu ulaşım ve trafik sorunudur. Gazi Muhtar Paşa, 25 Aralık Kavşağı, Kalyon Kavşağı, Çetinkaya Kavşağı buralara biran evvel köprülü kavşak yapılması gerekir. Yollar genişlemezse bu sorun tam anlamıyla çözümlenmez" diye konuştu. Haluk ŞAHİN