Antep Harbi'nde 10 binin üzerinde şehit verdiğimizi, zenginlerin Antep savunmasına katılmayarak şehirden kaçtığını, Antep Harbiyle ilgili 7 çuval belge ve mühürün kayıp olduğunu belgeleriyle ortaya koyduğu Gazi'den Gazi'ye adlı kitabıyla ezber bozan Gaziantep Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Celal Pekdoğan'dan gündem yaratacak bir kitap daha.

Pekdoğan, yeni kitabı, Özdemir’in Hatıraları ve “Etraf-ı Şehir Cepheler Kumandanlığı Tahrîrât ve Telgraf ve Telefon ve Ta’mîm Defteri'yle yine ezber bozacak. Kitapta, Savunma sırasında Antep'in nüfusunun 20 binin üzerinde olduğu, savaşın içinde bile nüfus sayımı yapıldığı, Özdemir Bey'in 'Zenginlerle oturduk anlaştık, şehirden ayrılma veya savaşmama karşılığında herkesin varlığı ölçüsünde maddi katkıda bulunduklarıyla ilgili hatılarına yer veriliyor. Savunma sırasında Wilhelm'in topu diye bir top kullanıldığı belgelerde geçiyor.

DEFTERİN TAMAMI YAYINLANDI

Hariçten gazel okuyan birilerinin, uluslararası projeler gereği, ahlakî ve millî değerleri de ayaklar altına alarak, “algı operasyonu” ile Atatürk Türkiyesi’nin kuruluş felsefesini etkisizleştirme harekâtı içine girdiklerini söyleyen Pekdoğan, "Her nerde ne varsa 'biz bulduk' paranoyası ile ortaya çıkanlar, şunu bilmelidirler ki, bu kenti düşman işgalinden kurtaran necip ve kahraman Gaziantepliler, belgeler başta olmak üzere, gerekli olan her şeyi korumasını da iyi bilirler. Bunun en güzel örneklerinden birisi de kuşkusuz 'Etraf-ı Şehir Cepheler Kumandanlığı Tahrîrât ve Telgraf ve Telefon ve Ta’mîm Defteri'dir. Latin harfleriyle yayınladığımız bu defter 417 numara ile başlamaktadır ki bunun tamamını ve bu defterin bir de öncesi olan 1-416 arası belgeleri de yayınlamış bulunuyoruz. Yani 1-416 ve 417 ve dahi sonrası yani devamı okuyucuya sunulmuştur" dedi.

ÖZDEMİR, MUSTAFA KEMAL TARAFINDAN GÖNDERİLDİ

Kitapta yer alan diğer çok önemli bir konunun da 'Özdemir’in Hatıraları' olduğunu belirten Pekdoğan, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından Etraf-ı Şehir Cepheler Kumandanı olarak gönderilen Ali Şefik Özdemir, Ayntâb savunmasını sonuna kadar sevk ve idare etmiştir. O nedenle bu çok önemli hatıratı da okuyucuya sunmuş bulunuyoruz. Yani Ayntâb Savunması, Mustafa Kemal tarafından Millî Mücadele Programının gereği olarak, Sivas Kongresinde alınan kararlar doğrultusunda başlatılmış, günü gününe tamamen bir eskerî disiplin içinde sevk ve idare edilmiştir" diye konuştu.

ASKERDE VARDI, SİLAH DA VARDI

Pekdoğan, birilerinin Antep Savunmasını yerel bir hareket olarak gördüklerini ifade ederek, "Atatürk milli mücadelede yok, asker yok, silah yok diyorlar. Bu defterler şunu gösteriyor. Buradaki mücadele Mustafa Kemal tarafından yönetildi. Antepliler de Mustafa Kemal'in etrafında kenetlenmişlerdir" dedi.

ZENGİNLERLE ANLAŞMA YAPILMIŞ

Özdemir Bey'in hatıraları ve bu defterin tamamının ilk defa yayınlandığını belirten Pekdoğan, kitabın içeriğinde yer alan bazı bilgilere değinerek, "Savunma sırasında Antep'in nüfusu 20 binin üzerinde. Savaşın içinde bile nüfus sayımı yapılmış. Ona göre plan program yapmışlar. Bunun içinde askeri ayrı sivili ayrı tespit etmişler. İlginç olan bir şeyde resmen zenginler bu işe yanaşmamış. Özdemir Bey, 'Zenginlerle oturduk anlaştık. Herkes varlığı ölçüsünde maddi bir katkıda bulunarak şehirden ayrılacak veya savaşın dışında kalacaktı. Tartışmalar meydana gelmiş. Wilhelm'in topu diye bir top kullanılmış" diye konuştu.

İAŞELER İBRAHİMLİ'YE KADAR GELEBİLMİŞ

Mustafa Kemal'in Antep'e iaşe yardımı yaptığını, ancak Fransızların bunu öğrenmelerinden dolayı yolların kesildiğini belirten Pekdoğan, "Selahattin Adil Paşa İbrahimli'ye gelin size gerekli iaşeyi verelim diyor ancak Fransızlar yolları kesiyor ve iaşeler şehir merkezine ulaşmıyor" dedi. Meral KINACILAR