D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Seyyid Ali Muhammed Musavi Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde öğrenci ve akademisyenlere Küresel Rekabette Entegrasyona Doğru D-8'in Rolü konulu bir konferans verdi. Musavi, D-8 ülkelerinin dünya nüfusunun yüzde 16’sını oluşturmasına rağmen patent üretiminde, başvurularında yüzde 1 civarında olmasının kötü bir sonuç olduğunu vurguladı.

Merhum Başbakan Necmettin Erbakan tarafından kurulan ve 20 yıllık geçmişi bulunan D-8 Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın aradan geçen sürede istenen gelişmeyi sağlayamadığına işaret eden Genel Sekreter Seyyid Ali Muhammed Musavi, özellikle teşkilatın son 8-10 yılda yeterince aktif olamadığını belirtirken, birlik olarak 2018 yılı sonuna kadar 500 milyar dolarlık bir ticaretin hedeflendiğini kaydetti.

POTANSİYELİN ALTINDAYIZ

Musavi, “Bu nüfusa göre bu patent başvurusu çok az. Ama Malezya, İran, Endonezya ve Türkiye gibi dört üyemizde önemli bir potansiyel var. Genel olarak konuşursak evet, beklenin çok altındayız, potansiyelimizin çok altındayız. İşte bu potansiyeli ortaya çıkarmak üzere D-8 ülkeler arasında teknoloji işbirliğini amaçlayan ve karşılıklı bilgi, patent değişimini amaçlayan bir alanımız var” dedi. BÜLTEN