Bir zamanların en işlek, en gözde alışveriş mekanları olan Pasajlar eski günlerini arıyor. Şehrin büyümesi, yeni alışveriş mekanlarının varlığı, pasajları ikinci plana attı. Pasaj esnafı işlerinin kötüye gittiğini, pasaj kültürünün azaldığını dile getirdi. Esnaf “ bazı esnaflar kiralarını bile çıkaramıyorlar. Pasaj kültürü kalmadı” şeklinde konuştu.

Ali Solmaz (32)

“Son 4 yıldır işlerimiz çok düştü”

"Çocukluğumdan beri pasajdayım. Son 4 yıldır işlerimiz çok düştü. Pasaj kültürü yavaş yavaş bitiyor. İşlerimizi Alışveriş merkezleri, özellikle şehir merkezinde olanlar çok etkiledi. Kimin ne sattığı belli değil, herkes herşeyi satmaya başladı. Mesela benim sattığım elektronik aletleri, seyyar satıcıda satıyor ve benden ucuz satıyor kira vergi gibi masrafları olmayınca daha ucuz satıyor. Doğal olarak müşteride pasaja gelmek yerine onlardan alıyor."

Orhan Demirci (45)

“Rekabet edemez hale geldik”

“Genel sorunumuz markalaşma karşısında rekabet edemez hale geldik. Büyük markalar hem Alışveriş merkezlerinde hemde çarşıda oluyor . Ticaret hukukunun el atması gerekiyor. Esnaf dernekleri çalışmıyor. Kuruluş gayelerini yerine getirmiyorlar. Pasaj esnafı olarak masraflarımız sürekli artıyor karımız azalıyor. Pasaj kültürü gün geçtikçe bitiyor kalmadı."

Mahmut Kocaoğlu (41)

“Pasaj esnafı para kazanamıyor”

"Pasaj kültürü kalmadı eskiden insanlar birbirilerine güvenirlerdi. Ticari olarak, işte kalmadı pasaj esnafı para kazanamıyor. Pasajları canlandırmak için tur ların pasajlara yönlendirilmesi etkili olabilir. 41 yaşındayım 9 yaşımdan beri buradayım bu pasajın yarı faalken işler daha güzeldi, para kazanıyorduk."

Cengiz Ufacıklıgil (42)

“Pasaj kültürü kalmadı”

"15 yıldır pasajdayım pasaj kültürü kalmadı. Eskiden pasaj deyince sanki başka bir şehire giderdik . Son yıllarda pasaj kültürü kalmadı. Alış veriş merkezleri çok etkiledi . Benim sattığım ürün 10 lira aynısını alış veriş merkezlerinde 30 lira insanlar onu tercih ediyor atık. "

Ahmet Büyükler (61)

“İnsanlar alış veriş merkezlerine yöneldi.”

21 Yıldır pasajdayım eskiden bütün yük bizdeydi şimdi dağıldı. Pasajlara ulaşım sorunu arttı şehir büyüdü. İnsanlar alış veriş merkezlerine yöneldi. Eskisi gibi değil müşteri sayısı azaldı. Allah gençlere yardım etsin, bizim en azından kiramız yok bazı esnaflar kiralarını bile çıkaramıyorlar.

Mehmet Uymaz (65)

“Pasajda kirasını çıkaramayan esnaflar var”

"Ben 3 yıldır pasajdayım , yeniyim. Emekliyim ek iş olsun diye yapıyorum bu işi kiram yok, benim büyük bir sorunum yok. Pasajda kirasını çıkaramayan esnaflar var. Dükanların bir çoğu sürekli el değiştiriyor. Bu pasajın işi mevsimlik aslında nisanda başlar ekime kadar normal şartlarda iş olması gerekiyor. Ama çoğu esnaf boş oturuyor."

Cuma Şenköy (38)

“8 yıl önce gece gündüz çalışırdık”

"8 yıldır bu pasajdayım. 8 yıl önce gece gündüz çalışırdık. Şimdi boş boş oturuyoruz. Biz esnaflarda da suç var zamanında işlerimizi düzgün yapmadık müşteride kaçtı. Saat 12 olmuş daha siftah yok. Biz normalde sadece kışın boş otururduk, şimdi sezon ama iş yok. Ev kira, dükkan kira inşaalah düzelir. Pasajın reklama ihtiyacı var." Mansur YALVAÇ