Akan:Turlara fiyat veremiyoruz
Bacaksız:İnsanlar çevre illere yöneliyor

Gaziantep pahalılıkta sınırları aştı. Zeugma Tur sahibi Figen Akan, Amerika’dan gelen turların bile pahalı bulduğu Gaziantep’in pahalılıkta Paris’le yarıştığını öne sürdü. Akan, “Yeme içmede Paris’le kafa kafaya gidiyoruz, Balkan ülkelerinden pahalıyız, İtalya’dan pahalıyız, Almanya’dan pahalıyız. Gaziantep için Doğu’nun Parisiyiz denirdi, evet fiyatlarda Paris’le yarışıyoruz” dedi.  Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkan Başdanışmanı Soner Bacaksız da gastronomi şehri Gaziantep’in en büyük handikaplarından birinin de pahalı şehir olmasını gösterirken, “İnsanlar artık daha uygun diye çevre illere yöneliyor. Bu şekilde giderse Gaziantep’in gastronomiden aldığı pay azalır” dedi.


AKAN: TURLARA FİYAT VEREMİYORUZ

En büyük sıkıntılarının sektördeki fiyat artışları olduğunu, otel, restoran, otobüs herşeyin pahalı olduğunu belirten Figen Akan, “Aslında herşey pahalı. Kiraladığımız otobüslerin kirası da sürekli değişiyor. Otobüs firmaları sık sık fiyat artıyor. Günlük 3-4 bin lira olan otobüs kiraları 12 bin liraya çıktı. Eylül ayı için fiyat istiyorlar, bir restoran 400 küsur lira fiyat veriyor ancak bu fiyat bu hafta için geçerli, haftaya değişir diyor. İleri tarihli turlara fiyat veremiyoruz. İleriye dönük program yapamıyoruz. Şu anda Nisan, Mayıs, Haziran ayına kadar teklif verebiliyorum.  Ancak bizim sezonumuz Eylül, Ekim Kasım, bu aylar için fiyat veremiyorum, kara kara düşünüyorum” diye konuştu.

GAZİANTEP HER YERİN EN PAHALISI

Hububatta ilk sıra Irak’ın Hububatta ilk sıra Irak’ın

‘Eskiden Ocak ayında bütün yılın programını yapardık’ diyen Akan, “Mazot artınca otomatikman her şey artıyor. Müze ve ören yerlerine bile yılda iki defa zam geliyor. Eskiden müzelerin fiyatı sadece yılbaşında artardı. Türkiye bir garip oldu, ama Gaziantep her yerin en pahalısı. Bütün hizmet kalemleri çok pahalı. Birşeyler yapılması gerekir. Böyle giderse yabancı turist sayısı gittikçe azalacak. Amerika’dan gelen gruplar niye bu kadar pahalı diye bize soruyorlar. Bazı oteller Euro üzerinden fiyat veriyor. O da kötü. Biz yerli müşteriye döviz üzerinden fiyat veremiyoruz ama otel bize fiyat veriyor. Gaziantep’ten Şanlıurfa, Adana daha ucuz. Yeme içme neredeyse yarı parası. Yedirdiğin dürüm bile pahalı. Tadı, tuzu yok” dedi.

PARİS’LE KAFA KAFAYA GİDİYORUZ

Gaziantep’in pahalılıkta Paris’le yarıştığını öne süren Akan şöyle konuştu:”Yeme içmede Paris’le kafa kafaya gidiyoruz, Balkan ülkelerinden pahalıyız, İtalya’dan pahalıyız, Almanya’dan pahalıyız. Gaziantep için Doğunun Parisiyiz denirdi, evet fiyatlarda Paris’le yarışıyoruz. İnsanlar yurtdışına giderim diyor, vize sorunu olmasa insanlar Türkiye’de tatil yapmaz. Yunan adaları inanılmaz ucuz. Yunanistan kapı vizesi başlattı, 60 Euro’ya vize veriyor. Zaten 12 tane ada var, kapı vizesiyle yemesi içmesi konaklaması Türkiye’den Gaziantep’ten daha ucuz. Hem de deniz görüyor. Mesela Balkan ülkelerinde yeme içme çok ucuz, bizden ucuz. 30 Euroya yemek yiyorsun. “

BACAKSIZ:İNSANLAR ÇEVRE İLLERE YÖNELİYOR

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkan Başdanışmanı Soner Bacaksız da, gastronomi şehri olarak en büyük handikaplarımızın fiyatların pahalı olması, hijyen ve ürünlerimizi doğru şekilde tanıtamamamız olduğunu söyledi. Soner Bacaksız, “Pahalı bir şehiriz, artık insanlar daha uygun fiyatlı çevre illere yöneliyor,  Gaziantep’i çok fazla tercih etmiyorlar. Adana ve Kahramanmaraş’a göre pahalıyız, İstanbul’la aynıyız. Bu şekilde giderse Gaziantep’in gastronomiden aldığı pay azalır” diye konuştu.

SORUNUN TEMELİNE İNİLMELİ

‘Fiyat pahalılığın temel nedeni araştırılmalı’ diyen Bacaksız, “İşletmeye neden pahalı diye sorduğunuz zaman kiralar pahalı, ürünleri pahalı alıyorum diyor. Bu pahalılığın temeli araştırılıp topyekün bir çalışma yapılmalı. Pahalılığın nedeni tek başına işletme sahipleri değil, onların fiyatı pahalandırması değil, bu konunun temeline inilmeli. Gastronomi şehriyiz, bu nedenle bize ait ürünleri de daha etkin ve doğru şekilde tanıtmamız gerekiyor” dedi. Meral KINACILAR ERBEKTE