AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, Jandarma'nın statüsünün net hale getirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Paralel yapıyı temizleyeceğiz ama Ergenekon vari derin yapıların da önünü açmamak lazım. Bir derin yapıyı çözerken bir başka yapıya tümden yetki vermemek lazım. Bu sefer başka paralel yapılar oluşuyor. Onun için bunların denetim altına alınması lazım ama bu çok mümkün olmuyor. Devletin şeffaf olması lazım. Biz, paralel yapıyla mücadeleyi kurumsal hale getirmemiz lazım" ifadelerini kullandı.

Tayyar, TGRT Haber'de TGRT Haber ve İhlas Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar'ın sorularını cevapladı. Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda gerçekleştirilen YAŞ toplantısında paralel yapının ele alınıp alınmayacağıyla ilgili Tayyar, “Bu yapı mevcut. Devlet içeerisinde güç odaklı birilerine diğeri aleyhine evrilmesi durumunda gücü tamamen oraya transfer edebileceğini biliyoruz. MİT, Jandarma, Emniyet. Genelkurmay son derece önemli. 4 kurum aynı zamanda Türkiye'den sadece dinleme ve operasyon yapabilme gücüne sahip. Genelkurmay Karargahı'nda İstihbarat Daire Başkanlığı var. Ergenekon ve Balyoz sürecinde paralel yapı dediğimiz organizasyon MİT'in, Genelkurmay'ın içine sızmaya çalıştılar. Sayın Başbakanımızın da ifade ettiği gibi Ergenekon ve derin yapıyla mücadele ederken onlara bir güven tesis edildi ama onlar bunu istismar ettiler. Emniyeti ele geçirdiler" ifadelerini kullandı.

YAŞ'TA DEĞİŞİM OLABİLİR

Paralel yapının MİT'e ve çok özel yerlere çok özel adamları yerleştirdiğini söyleyen Tayyar, "Hakan Fidan'ın gelmesi onların oyunu bozdu. Hakan Fidan'ın önce etrafını kuşatmaya çalıştılar. Operasyonla Hakan Fidan'ın yerine Emre Uslu'yu getireceklerdi. CIA'ın muhbiri büyük ihtimalle. Onların birlikte hareket ettikleri İsrail de Hakan Fidan'a karşı bir algı operasyonu yürütmeye çalıştılar. Emniyetti ele geçirdiler ama MİT'i tamamen ele geçiremediler, bundan dolayı da Hakan Fidan'ı sorumlu tutup üzerine yüklendiler" diye konuştu. Paralel yapının jandarma içinde de çok etkili olduğunu söyleyen Tayyar, "Emniyet kadar Jandarma'da da öne çıktılar. Burada daha çok ağırlık koyduğu yerler 'dinleme merkezleri'. Emniyet'te de 5 birim dinleme yapabiliyor. İstihbarat Daire Başkanlığı dışında dinleme yetkisi olan diğer birimlere de nüfus ettiler. Genelkurmay Başkanlığı'nda Hukuk Bürosunda da ciddi şekilde yapılandılar. Şimdi YAŞ'ta ciddi değişiklikler yapılabilir" dedi.

ÖNEMLİ BİR TOPLANTI

YAŞ toplantısının önemine dikkati çeken Tayyar, "Paralel yapıyla mücadelenin izlerini de burada göreceğiz. Üst kademede Jandarma'da değişiklik olabilir. Genelkurmay Başkanının ayrılacağı yönünde paralel medyada bir şey üretildi. Genelkurmay Başkanı ve Başbakanımız arasındaki ilişkiler rahatsız ediyor sanırım. Çatışma, kavga oluşturmak geçmiş dönemde de benzer şeyler yapılmıştı. Bir iki gün sonra bunlar tamamıyla sonuçlanacak. Paralel yapının Jandarma ve Genelkurmay'dan sökülüp atılması elzem" şeklinde konuştu.

PARALELCİ PAŞALAR BASKI YAPMIŞ OLABİLİRLER

Paralel yapının TIR'ların durdurulmasında Jandarma'yı kullandığını belirten Tayyar, "Onlar zannediyorum ki şöyle bir şey de beklediler. Paralel yapının mütevelli heyetinde yer alan gittikleri yerlerde kendi tabanlarını tutmak için yakında bizim paşalarımız, askerlerimiz darbe yapacak diye birtakım senaryolarla ikna etmeye çalıştıklarını biliyoruz. Böyle bir beklentileri zannediyorum ki oldu. 27 Nisan muhtırası Yaşar Büyükanıt'ın kendi özgür iradesiyle sonuçlandırdığı bir şey değildi. Dönemin Genelkurmay Karargahı, Genelkurmay İkinci Başkanı olmak üzere, görevli paşaların çok ciddi rolü olmuştu. Sonuçta, bunun Genelkurmay web sayfasından yapılmasını sağladılar. 17 Aralık'tan sonra Genelkurmay Başkanına da uyarı yazısı yazdırmak için paralelci paşalar baskı yapmış olabilirler. Ergenekoncuların 2007'de yaptıklarını şimdi paralelciler Necdet Özel'e yapmaya çalıştılar ama başarılı olamadılar" dedi.

YENİ OPERASYONLAR

22 Temmuz'da yapılan paralel yapı operasyonunu ve yeni bir operasyonun olup olmayacağı yönündeki iddiaları değerlendiren Tayyar, "Olur mu olmaz mı bilmiyorum. Olması gerektiğini düşünenlerdenim. Bu çetenin odağında ağırlıklı emniyet ve yargı mensupları var. Bu çete cemaatin içine sızıp bütün bünyeyi ele geçirdi. Şu anda cemaat özgür hareket edemiyor. Bu çete onların toplumsal gücünü kendilerine kalkan haline getirerek bir operasyona giriştiler. Bunların irtibatlı olduklarını, uluslararası istihbarat örgütleri vardı. Bu çeteden cemaat kurtulamadı. Emre Uslu'nun cemaatle bağlantısı yok. Kendisi CIA muhbiri. Mehmet Baransu saftiriğin teki. Onun egosu şişkin. Bunu kullanıyorlar. Ergenekon ve Balyoz sürecinde bize de çok bilgiler geldi. Bize gelen bilgiler, Emniyet'ten, MİT'ten gelen, dolaylı olarak gelen bilgiler vardı. Önce doğruluk teyit ediyorduk, kamu yararına faydası var mı? Zaman gelince, bazı şeyler daha iyi anlaşılacak" açıklamasında bulundu. İHA