Gaziantep Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete, okullarda temizlik parası toplanmasıyla ilgili şikayetlerine farklı bir bakış açısı getirdi ve "para toplamak yasak değil, ama zorunlu toplamak yasak" dedi. değerlendirdi. Cengiz Mete, hiç bir aileden zorla ücret toplanmayacağının altını çizerken, "Okul aile birliği mevzuatımızda var. Okul aile birliği isteyebilir ama zoraki değil. Veremeyecek durumda olan, vermek istemeyen ailelerimize bu anlamda baskı yapmamak gerekiyor. Para toplamak yasak değil, zorunlu para toplamak yasak. Hiç bir zaman zorunlu, zoraki birşeye müsaade etmiyoruz. Bunu mutlaka söylüyor, uyarıyoruz" dedi.

ORTALAMA SORUNUMUZ VAR

Gaziantep'in çiçeği burnunda yeni Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete ile Gaziantep ve eğitimle ilgili ilk izlenimlerini konuştuk. Cengiz Mete, gelir gelmez kolları sıvadığını ve sınav sonuçlarını AR-GE ekibiyle incelediklerini ve değerlendirdiklerini belirterek, "Çok bireyle başarılar var. Birçok ilde olmayan başarılar. Ama ortalama ile ilgili bir sorunumuz var. Bizim amacımız ortalamayı yakalamak. Türkiye ortalamasını yakalamak. Bu makası kapatmalıyız" dedi.

VELİ AYAĞI ZAYIF

Göreve başladığı günden bu yana TEOG sınavına girecek olan bütün okul müdürleriyle toplantılar yaptıklarını söyleyen Mete, "Şahinbey'den başladık. Sınavlardan sorumlu ders öğretmenleriyle toplantılar yaptık. Mesela bir haftada 6 temel dersin bütün ders öğretmenleriyle toplantılar yaptık. Arkadaşlarımız çok istekli, hevesli aslında. Nitelik açısından farkta yok. Türkiye'nin en doğusu ile en batısı arasında öğretmen niteliği açısından bir fark yok. Fark şöyle biraz daha ailelerimizi eğitimin içerisine sokmamız gerekiyor, entegre etmemiz gerekiyor. Okul, öğretmen, veli üçlüsünde sanki veli ayağının biraz zayıf kaldığını görüyoruz. Bunu güçlendirmemiz lazım. Eğer bunu güçlendirirsek Gaziantep'te, kısa sürede çok önemli yol alırız. İlkokuldan itibaren ailelerimize, çocuklarımıza okulun, okumanın önemini anlatabilirsek, hedeflerini yüksek tutturabilirsek, hedef koydurabilirsek ailelerimize emin olun çok kolay başarıyı yakalarız. Bunun için her ortam var" diye konuştu.

DÜNYA ŞİRKETLERİNİN FARKI

Veli ayağını güçlendirmek için çalışmalar yapacaklarını anlatan Mete, "Ailelerle ilgili çalışma başlatmak, sinerji oluşturma hedefindeyiz. Dünyada aile şirketlerinde aile bireyleri okuyabilecekleri en üst seviyede okular, hedefleri öyledir. Başka türlü şirketi emanet etmezler, sırf kan bağından dolayı emanet etmezler. Bu konu çözülmeyecek mesele değil, bu çözülecek. Bizim birinci çalışma alanımız burası olacak. Bunun yanında sınavlarda başarıyla ilgili özel çalışmalar yapacağız, öğretmenleri biraz daha alanda yoracağız ama sistem oturduktan sonra gerisi gelecek" dedi.

HEDEF KOYACAĞIZ

Okulların fiziki ortamlarında sorun olmadığını, yeni yapılan okullar tamamlandığında derslik ihtiyacının büyük bir oranda çözüleceğini beliten Mete, "Dolayısıyla çok kalabalık sınıflardan iyiye doğru bir gidiş var. Bakıyorsunuz bütün okullarımızda Fatih Projesi kapsamında akıllı tahtalar vs. var. Bir çok batı ilinde bulunmayan imkanlar var. Bunların hepsiyle değerlendirdiğimiz zaman o bahsettiğimiz ayağı biraz önemseyeceğiz. Bununla ilgili projelerimiz var. Hem yerelde hem de ulusal projelerle destekleyeceğiz. Yani şunu bir kere anlatacağız. Buranın insanı okumak zorunda. Başka şansı yok. Okusun o işi yapmıyorsa yapmasın ama okusun. Hedef koyacağız. Küçük çocuklarımıza ne olmayı istiyorsun? diye soruyoruz hedeflerini sınırlı tutmuşlar. Sanayide meslekte güzel ama bu şehirle ilgili algıları da maalesef olumsuz etkiliyor. Biz eğer sanayide bile çalışacaksa bu alanda eğitim görüp çalışmasını tercih etmesini sağlamalıyız. Bana göre birinci önceliğimiz bu. Bunu sağladığımız anda çok kolay yol alacağız. Buna inanıyorum" dedi.

EN BÜYÜK ÖĞRETMEN ATAMASI GAZİANTEP'E YAPILDI

Türkiye'nin en büyük öğretmen atamasının Gaziantep'e yapıldığını hatırlatan Cengiz, " Gaziantep'e 2700 öğretmen ataması yapıldı. Tabiki iç göç sebebiyle en fazla nüfus artışının, iç göçün olduğu il Gaziantep. Sayın Valimiz okul derslikleriyle birebir ilgileniyor. Okul sayısında hızlı bir iyileşme söz konusu. Sadece şu anda tamamlanan ve ihale aşamasında olan 140 okulumuz var. Bu küçük bir ilin toplam okul sayısı demek. Yani her yıl küçük bir il kadar okul yapılıyor aslında buraya. Müthiş bir şey, hepsinin şehre ve eğitime katkısını göreceğiz" dedi.

OKUL YERİ KONUSUNDA SORUNUMUZ YOK

'Okul yeri konusunda bir sorunumuz yok. Hatta protokolü yapılmış, hayırseverlerin yapmasını beklediğimiz okullarımız var' diyen Mete şunları söyledi:"Bunlarla ilgilide görüşeceğiz. Hayırseverlerimiz başlayacak mı başlamayacak mı bunları da değerlendireceğiz. Çünkü başka hayırseverlerimizde var. Gaziantep, hayrı seven bir şehir. Okulların isimlerine bakıyoruz, hep hayırsever isimleri. O yüzden akılda tutmakta zorlanacağız. Bizim orada genellikle okul isimleri bellidir. Atatürk, Cumhuriyet, Mehmet Akif, Ziya Gökalp gibi bilinen isimlerdir, burada ise hep hayırsever isimleri var. Gaziantep'te bu kadar hayırseverin olduğunu bilmiyordum. Önemli bir güç aslında. Hayırda yarışıyorlar."

HEDEF BÜYÜTME İLE İLGİLİ SORUNUMUZ VAR

Gaziantep'in eğitimde hedef büyütme ile ilgili bir sorunu olduğunu düşündüğünü söyleyen Mete, "Vali bey eğitimi birinci önceliği haline getirmiş durumda. Belediyeler ne istesek yerine getiriyor. Bu kadar işin içinde olan bir toplumun eğitimde yükselmesi birinci hedefimiz. Bu şehir daha fazlasını kaldırabilir. Bu potansiyel var. Ekonomide, sanayide, ticarette başarılı olmuş, Türkiye'nin 6. ekonomisi. Eğitimde biraz daha hedefi büyütmemiz lazım. Hedef büyütme ile ilgili bir sorunumuz olduğunu düşünüyorum. Hedefimizi yüksek tutacağız" dedi.

ÖRNEK ŞEHİR

Gaziantep'e 10 yıl önce geldiğini ve çok sevdiğini söyleyen Mete, "Farklı kültürü olan insanı kucaklayan bir havası olduğunu biliyordum, alışmakta güçlük çekmedim. Şehir çok daha büyümüş. Yeni yeni yerlemiş yerleri açılmış, şehircilik açısından örnek şehirlerden bir tanesi. Yani bu kadar iç göçe rağmen, güvenlik sorunu olmayan bir il. sadece 55 bin Suriyeli öğrencimiz var" dedi.

ZORLA ÜCRET TOPLANMAZ

Okullarda istenen temizlik parası konusuyla ilgili sorularımızı da yanıtlayan Mete, "Hiç bir aileden zorla ücret toplanmaz. Bizim okul aile birliği mevzuatımızda var. Birilerinin gönüllü bağışına ihtiyaç duyulur. Okul aile birliği isteyebilir ama zoraki değil" dedi.

BASKI YAPMAMAK GEREKİYOR

Devletin okullara her türlü imkanı sağladığını ancak ihtiyaçlarında sınırsız olmadığını söyleyen Mete, "İhtiyaçlar sınırsız ama imkanlar sınırlı. Her ihtiyaca cevap vermek çok kolay değil. Aileler için küçük ama topladığınız zaman okulun bir çok ihtiyacını çözebilecek bu tür desteklere ihtiyaç oluyor zaman zaman. Burada kritik hussus şu. Gönüllü bağış toplamak. Veremeyecek durumda olan, vermek istemeyen ailelerimize bu anlamda baskı yapmamak gerekiyor" diye konuştu.

ZORUNLU PARA TOPLAMAK YASAK

'Para toplamak yasak değil, zorunlu para toplamak yasak' diyen Mete, "En küçük okulun mevcudu 2 bin. Tuvaletinin daha temiz olması, sınıfların koridorlarının daha temiz olması, güvenliğin sağlanması için para toplanıyor. Bende veriyorum, bende veliyim. Ama hiç bir zaman zorunlu, zoraki birşeye müsaade etmiyoruz. Bunu mutlaka söylüyor, uyarıyoruz. Şikayet konusu olan konularda, okulla konuşmak gerek" dedi. Meral KINACILAR