Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Uzman Psikoloğu Melis Süyür, sınava giren öğrencileri paniğe kapılmamaları için uyararak, “Heyecanı paniğe dönüştürmemek gerekir. ‘Ben yapabileceğimi yaptım’ demek, yaşanan gerginlik düzeyini azaltmanın doğru yoludur” dedi.

Süyür, sınava girenlerin zihninde, sınav performansı, zamanın etkili ve verimli kullanımı, hedeflenen başarıya ulaşılıp ulaşılamayacağı gibi sınav anına ve sonrasına ilişkin kaygılar yer alabileceğini söyledi. Öğrencilerin bu ve buna benzer olumsuz düşüncelerle farkına varmadan kaygı ve stres düzeyini artırdığına dikkati çeken Süyür, kaygı düzeyinin artmasıyla sınava ilişkin olumsuz düşüncelerin kısır bir döngü içerisinde öğrenciyi rahatsız etmeye devam ettiğine vurgu yaptı.

HEYECANI YENİN

Öğrencilerin sınav anında heyecanlandıklarını fark ettiklerinde paniğe kapılmamalarının önemli olduğunu kaydeden Süyür, “Sınavın doğal bir sonucu olan heyecanı, paniğe dönüştürmemeniz çok önemli, kendinize bunu hatırlatın” uyarısında bulundu.

ANNE VE BABALARA ÖNERİLER

Sınav sürecinin sadece gençleri değil, aileleri de psikolojik olarak etkilediğine dikkati çeken Süyür, bu dönemde ailenin, gencin yanında olduğunu hissettirmesinin önemine değindi. Süyür, “Sınav dönemleri gencin, ailenin olumlu yaklaşımına en fazla ihtiyaç duyduğu zamanlar olup, sonucun kendisiyle olan diyaloğunuzun değişmeyeceğini, onu her zaman seveceğinizi ve değer vereceğinizi hissetmesi çok önemlidir” ifadelerini kullandı. BÜLTEN