1-005.jpg

Büyükşehir Belediye meclisinde dün bu konu gündeme gelince, Fatma Şahin Çalıştay yapma kararı aldığını söyledi. Dünkü meclis toplantısında konuyu gündeme getiren CHP'li meclis üyesi Mehmet Sucu beyran, baklava, kebap, çay kahve örneği vererek pahalı bir kent haline geldiğimizi, bazı kesimlerin fahiş fiyatlarla halka kazık atma peşinde olduğunu dile getirerek uyarıda bulunarak çözüm istedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bu sözler üzerine, "Eğer birileri bir haksız kazanç sağlıyor veya şehrin kendi eşdeğer durumdakine göre daha pahalı olmasını sağlayacak bir çıkar peşindeyse buna müsaade edemeyiz. Bunun içinde çalıştay yapalım.Birde damdan düşenleri dinleyelim" dedi.

2-006.jpg

SUCU: FİYAT TARİFELERİNE KİMSE UYMUYOR

Büyükşehir Belediye Meclis toplantısı Başkan Fatma Şahin başkanlığında yapıldı.73 gündem maddesinin görüşüldüğü meclis toplantısının sonunda söz alan CHP'li meclis üyesi Mehmet Sucu, şehrin pahalılığını gündeme getirdi. Konuşmasına ABD Başkanı'nın kararını kınayarak başlayan Sucu, "Konuşmama pahalı şehir, pahalı kent pahalı Gaziantep diye başlamak istiyorum. Çünkü hakikaten pahalı kentiz. Güya gastronomi kentiyiz ama yalnızca bakarak duruyoruz. Bakın yaşanılmaz bir kent haline dönüştük. Bu şehirde lokantalara, kafelere, tatlıcılara bu kentte yaşayan orta gelirli ve asgari ücretle geçinen insanlar yalnızca bakıp duruyor. Ailesiyle bir yiyip içip bir ortam sağlayamıyor. Sokağa inin bakın vatandaş ne diyor? Derdini, şikayetini dile getiriyor. Sayın başkan bu kentte fahiş fiyatlar başını almış gidiyor. Fiyat tarifelerine kimse uymuyor. Bakın bir beyranımız var 20 TL olmuş. Esnafın büyük bir çoğunluğu mağdur. Bazı kesimler fahiş fiyatlarla halka kazık atma peşinde. Israrla bunu söylüyorum bazı kesimler diyorum" dedi.

BAKLAVA İSTANBUL İLE AYNI

Mahalle kahvelerinde çayın 1 TL, kahvenin 2.5 TL olduğunu belirten Sucu, "Belediyelerimiz lokallerindede aynı fiyat tarifelerini uyguluyoruz.Ama belediye tarafından üçüncü şahıslara kiralanan yerlerde çay 5 TL, kahve 15 TL. bu nasıl bir anlayış? Bizde aramızda 100 metre var bizde 1 TL, orada 5 TL, bizde 2.5 TL orada 15 TL. 6 kat fiyat farkı var. Bakın Antep baklavası en pahalı şehir olan İstanbulla aynı paraya satılıyor. Güya tescilli Antep baklavası. Bu kentte yaşayan biri olarak bunları gördüğüm zaman üzülüyorum. Gaziantep'te kebabın porsiyonu 40 TL, Adana'da 20 TL. Gidip görüyoruz. Şimdi Antepli hafta sonunu Şanlıurfa, Maraş, Hatay Adana'da geçirir oldu. Büyükşehir belediyesi olarak zabıta daire başkanlığımı olur başka bir birimmi olur biran önce bu kentte fahiş fiyat uygulanmasına son verdirilmeli. 15-20 TL'ye satılan bir fincan kahvenin hesabını denetlemeliyiz. Zaten bölge olarak sıkıntılı bir bölgedeyiz. Turist kalmadı. Bu şehre yerli turist çekemiyoruz. Eskiden geliyordu şimdi gelmiyor. Bu fiyatlar fahiş fiyatlar, kentimizde insanları bayağı mağdur etti" diye konuştu.

HALK FAYDALANSIN

'3-5 esnaf tok gerisi aç, bu anlayışla olmaz' diyen Sucu, "Arkadaşlar bir an önce oturup bu kentin halkının daha uygun fiyatlardan faydalanmasını ve esnafın daha nasıl iyi olmasını düşünmemiz gerekiyor. Buradan uyarıyoruz ve çözümler istiyoruz. Gerçekten kendimiz şu anda çok fahiş fiyatlarla anılır bir kent oldu. Bir çıkalım görün, sizden istirhamımız biran önce fiyatların şehrimizde orantılı bir şekilde olması gerekiyor. Sarıgüllük'te halk kahvesinde 1 TL karşıda 5 TL. Bu olmaz. Halkımız bundan faydalansın. Biz burada birilerine rant sağlama zengin etmek için olmayalım halkımızın faydalanmasını sağlayalım" dedi.

3-004.jpg

ŞAHİN:TURİST SAYISI ARTTI

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, şehrin gastronomi şehri olduktan sonra pahalandı yönündeki algının doğru olmadığını söyledi. Şahin, "Birşeyleri yaparken yorumlamaları iyi yapmamız gerek. Geçen hafta kültür turizm il müdürümüzden Gaziantep'e gelişlerle ilgili rakamlar aldım. Gastronomi şehri olmamız, gastronomi turizmi, müzeler şehri olmamız konusunda yapılan kampanya yalnızça bizim kampanyamız değil şehrin kampanyasıy. Özellikle geçen yıl yaşanan olaylardan dolayı çok büyük sorunlar yaşandı. Bunun üzerine pozitif gündem olsun ve neden Gaziantep'e gelinmesi gerektiğiyle ilgili 'şimdi Gaziantep zamanı, Gaziantep'i keşfedin, her mevsim Gaziantep gibi sloganlarla pozitif gündem oluşturduk. Rakamlar bu sene buna yansıdı. Yıl sonuna kadar zaten 1 milyon hedefimiz vardı. 1 milyon turiste ulaşıyoruz. Şuana kadar yataklı ve günlük gelenlerle birlikte 750 bin kişiye ulaşılmış durumda. Bu önemli bir sayı, geçen yıla görede yüzde 40 yükselme var. Hem yerli, hem yabancı turistte artış var. Bu kampanyayı devam ettirmemiz gerekiyor" diye konuştu.

ÇALIŞTAY YAPALIM

Bu kampanyaların zaman zaman yan etkilerinin olabileceğine değinen Şahin şunları söyledi:"Büyükşehir belediyesi olarak, hukuki olarak, yasal düzenlenmelerle bizim görev alanımız neyse ilçe belediyelerimizle senfonize olacak şekilde denetimlerimizi çoğaltalım. Eğer hakikaten burada birileri bir haksız kazanç sağlıyor veya şehrin kendi eşdeğer durumundakine göre daha pahalı olmasını sağlayacak bir çıkar peşindeyse buna müsaade edemeyiz. Bu konuda biz aynı kanaatteyiz. Gerekli tüm denetimlere güçlü bir şekilde devam ederiz. Ayrıca bütün sektör temsilcilerimizle, oda başkanlarımızla sizde gelin bir çalıştay yapalım. Bizim bir iddiamız var gastronomide dünyanın 8. mutfağıyız. Bu bizim için önemli bir fırsat ve istihdam konusu. Eğer birileri bunu yanlış şekilde kullanırsa buna müsaade etmeme üzerine nasıl yön ve yöntem kullanacağız sektör temsilcileriyle konuşalım. Ama bazan eksik bilgi üzerine yanlış kanaat oluşuyor. Mesela baklavadaki durum. Ben baklavacılara sordum dedilerki başkanım fıstık yok yılı fıstıktan kaynaklı seneye rekolte yüksek bir rekolte bekliyoruz dediler."

YAKIN TAKİPÇİSİ OLALIM

Büyükşehir Belediyesi olarak fıstıkla ilgili önemli çalışmalar yaptıklarını, var yılı yok yılı ortadan kalksın diye çalıştıklarını anlatan Şahin, "Bizim işimiz değil demeden yoğun şekilde çalışıyoruz. Bu konudada çalışmaya devam ediyoruz. Ama algı dünyasında yaşıyoruz böyle değilse böyle bir algı varsa bu da sorun. Denetimmi, sektörel olarak birilerinin yanlış bilgilendirmesi hakikaten böyle bir durum var, sektör bunu yanlış mı yönetiliyor neyse bize düşen bir çalıştay yapalım. Sektör temsilcilerini de çağıralım, eşdedeğer şehirlerdeki fiyatlandırmaları dile getirelim. Hem sektörün kendi oto kontrolü için, bize düşen neyse bizde bu konuda onu yapalım. Ama sonuçta bir serbest piyasa var, bir arz-talep dengesi var. Bu arz talep dengesinin kendi içindede yönetecek orta noktada bir çözümleme bulmalıyız. Önümüzdeki hafta biz bunu yapalım. Çıkan çıktılarında yakın takipçisi olalım. Bizimle eşdeğer illerdeki hem yiyecek içeçek, hem barınmayla ilgili aradaki fark neden kaynaklanıyor bunu bir masaya yatıralım. Damdan düşenleri de dinleyelim, bir çözümleme oluşturalım inşallah bununda yakın takipcisi olalım" şeklinde konuştu.

Meclis toplantısında konuşan Oğuzeli Belediye Başkanı Sait Kılıç, köyden mahalle olan yerlerin isimlerini belediyeye ilettiklerini ancak henüz geri dönüşüm olmadığını söyledi. Fatma Şahin, bu konuda kurumların yazısının beklendiğini belirtti. Fatma Şahin, Küdüs'ün kırmızı çizgimiz olduğunu belirterek, "Ortadoğu ve dünya barışı açısından yapılanlar alınan kararlar yanlış, yerel meclis olarak takipçisi olacağız" dedi. Ak Parti meclis üyesi Mehmet Alpraslan Gökçek'te ABD'nin kararını kınadı.

4-005.jpg

ZEUGMA VE GAGEV'E DESTEK

Mecliste Zeugma Antik Kenti kazıları için 200 Bin TL destek, GAGEV'in şehrimizi yurtiçi ve yurdışında tanıtımı için 2 Milyon TLyardım yapılması teklif karar olarak kabul edildi. Meral KINACILAR, Ayşegül BAĞCI