Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanı Erhan Özmen, Türkiye'de bir sistem değişikliği ve anayasa değişikliği olacaksa, bunun mutlaka toplumsal mutabakatla yapılması gerektiğini belirtti. Dünyanın, Türkiye'nin son dönemde yaşadıklarına sessiz kalmasını da sert dille eleştiren Özmen, "Suriye'den Kilis'e her gün bombalar yağacak, dünya bunu seyredecek. Yuh olsun onlara" dedi.

Mersin'de Güney ve Güneydoğu Genç İş Adamları Federasyonu (GİAF) tarafından 'GİAF Vizyon Toplantısı' düzenlendi. GİAF ve Mersin Girişimci İş Adamları Derneği (Mersin GİAD) Başkanı Mehmet Serkan İzol'un ev sahipliğinde Hilton Otel'de düzenlenen toplantıya, Hollanda Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı Jeroen Kelderhuis, Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanı Erhan Özmen, İç Anadolu Genç İş Adamları Federasyonu (İÇGİAF) Başkanı Fatma Semiz, Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin ve federasyon üyesi iş adamları katıldı.

"VAR MIYIZ, YOK MUYUZ?"

Özmen "Çok zor günlerden geçiyoruz" diyerek başladığı konuşmasında, 7 milyar 400 milyon insanın olduğu dünyanın bir oyun alanı olarak düşünüldüğünde, 193 devletin 3 ayrı ligde yer alan birer takım olduklarını belirtti. "Biz hangi ligdeyiz ve dünyadaki oynanan oyunun içerisinde var mıyız, yok muyuz? Böyle bir dünyada Türkiye'nin rolü ne olmalı? Türkiye oyunun içerisinde olmalı mı, olmamalı mı? Bunu siyasetçimizden sivil toplum kuruluşlarına, mesleki örgütlerden medyamıza, bireylerimize kadar 78 milyon nüfusumuzun tamamı düşünmek zorunda" şeklinde konuştu.

"HER ŞEY EKONOMİYE BAĞLI"

Bugün gelişmiş ülkelerin izlediği yolu, Atatürk'ün 100 yıl önce söylediği, 'Ekonominiz ne kadar güçlüyse o kadar siyasi gücünüz olur' sözüyle açıklayan Özmen, Atatürk'ün bir asır önce söylediğini bugün yapan ülkelerin ekonomileriyle sivrildiklerini, demokrasilerinin, toplumsal diyaloglarının, özgürlüklerinin, ürettiklerinin, tükettiklerinin ve geleceğe bakışlarının da hep birbirine paralel gittiğini kaydetti.

" YUH OLSUN ONLARA"

Bölgesinde yaşanan olaylar nedeniyle Türkiye'nin bugün kötü bir noktada ve çok zor bir durumda olduğuna dikkat çeken Özmen, Türkiye'nin yaşadıklarına dünyanın seyirci kalmasını sert dille eleştirerek, şunları söyledi: "NATO'nun ve Birleşmiş Milletler'in en güçlü müttefiki Türkiye'ye, bugün Suriye'den Kilis'e her gün bombalar yağacak, dünya bunu seyredecek. Tek kelimeyle yuh olsun, yuh olsun onlara."

"TOPLUMSAL MUTABAKAT SAĞLANMALI”

"Mutlaka anayasa değişikliği yapmalıyız" diyen Özmen, "Yönetimde bir model değişikliği. Olabilir, tartışalım ama ne bir sistem değişikliği ne bir anayasa değişikliği toplumsal sözleşmeyi kapsamadan kesinlikle olmamalı. Çünkü bu kadar kan kaybeden bir Türkiye, 17'nci büyük ekonomiden şimdi 19'uncu sıraya geriledik" diye konuştu.

"ENDONEZYA VE TÜRKİYE'NİN MARKASI YOK"

Dünyadaki 500 marka içerisinde ABD'nin 185, Güney Kore'nin 13, ilk 20 içerisinde Almanya'nın 30, Hollanda'nın 11 tane markası olduğunu da ifade eden Özmen, "Dünyanın yüzde 72'sini üreten ilk 20 ülke içerisinde iki tane markası olmayan ülke var, birisi Endonezya, birisi Türkiye. Bizim yeni fikirleri konuşuyor, yeni bir hikaye yazıyor olmamız lazım. Mutlaka yeni bir anayasa yapalım ama bu anayasanın diğer bir adı toplumsal sözleşme olsun. Bizi bu dünya normlarına taşıyacak anayasa olsun" dedi. İHA