Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Ticaret İl Müdürlüğü iş birliğinde, Oyuncaklar Hakkında Yönetmelik ve Tüketici Ürünlerinin Güvenlik Risklerinin Belirlenmesine İlişkin tebliğ kapsamında, “0-6 yaş çocukların kullandığı oyuncaklarda standartlar konulu seminer, düzenlendi. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İsmet Zor, kreşlerin ve gündüz çocuk bakım evlerinin oyuncak satın alma potansiyeli yüksek kurumlar olduğundan dolayı bu tür seminerlerin sorun ve risk önleyici nitelikte olduğunu söyledi.

ÖNEMLİ SORUMLULUK DÜŞÜYOR

Oyuncakların güvenirliği ve güvenliği konusunda oyuncak üreticilerine, ebeveynlere, kreş ve gündüz bakım evleri sorumlularına önemli sorumluluk düştüğünü belirten Müdür Zor, kalitesiz, çabuk kırılan, güvenilir materyalden yapılmayan ürünlerin çocuklar için ciddi probleme sebep olabileceğini dile getirdi.

YAZICI: ÇOCUK GÜVENLİĞİ DİKKATE ALIN

Toplantıda daha sonra söz alan Gaziantep Ticaret İl Müdürü Bilal Yazıcı, kurumlarının görev ve faaliyetlerinin sadece şirketler, odalar ve kooperatiflerle ilgili iş ve işlemler ile sınırlı olmadığı kaydetti. Tüketicilerin korunması, piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri kapsamında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı sorumluluğunda bulunan tüketici ürünlerine yönelik denetimleri de içerdiğini belirten Yazıcı, oyuncakların hedef kitlesinin çocuklar olduğunu hatırlatarak, oyuncakların çocuk sağlığı ve güvenliği dikkate alınarak üretilmesi gerektiğini anlattı.

CE İŞARETİNE DİKKAT

Gümrük ve Ticaret Denetmen Yardımcıları İhsan Kırvar, Gülsüm Ay, Ali Eroğulları tarafından oyuncağın tanımı ve oyuncak görünümlü olup ancak oyuncak olmayan ürünler, oyuncakların piyasaya arzında devletin, üreticinin ve dağıtıcının sorumlulukları, güvenli oyuncak ve CE işareti, oyuncakların taşıdığı genel ve özel riskler, oyuncaklarda bulunması gereken uyarılar hakkında bilgilendirme sunumları yapıldı. NECMETTİN GÖRGÜN