Gaziantep Berberler Odası Başkanı Haci Darıcı, kenar semtlerde mahalle aralarında açılan yaklaşık 150 tane Suriyeli berber yüzünden esnafın huzursuz olduğunu belirtti.

Hiçbir kural tanımayan Suriyeli esnafa ‘burası dağ başı değil’ diyerek uyarı yazısı dağıttıklarını belirten Darıcı, belediyenin oda kaydı ve sicil tasdiknamesi olmadan işyeri ruhsatı vermesini de eleştirdi.

Suriye berberlerin açtığı işyerlerine işyeri açma ruhsatı verilmesinin kanuna, yasaya aykırı olduğunu, belediyenin ruhsat verirken, odaya üye belgesi ve esnaf ve sanatkarlardan sicil tasdiknamesi istemek zorunda olduklarını dile getiren Haci Darıcı şunları söyledi:”5362 sayılı kanunun 26. maddesine göre belediyeler ruhsat verebilmek için iş yeri açmak veya mesleki faaliyette bulunmak isteyen esnaf ve sanatkarlardan sicil tasdiknamesi ile üye olduklarına dair ilgili oda belgesini istemek zorundadır. Ama şu anda belediyenin bir tanesi oda sicil kaydı isteyip bir tanesi istemiyor” dedi.

Suriyelilerin en çok kırsal kesimde mahalle aralarında işyeri açtığını söyleyen Darıcı, “Gece yarılarına kadar açıklar. Ünaldı, Vatan, Cinderesi, İnönü Caddesinde ağırlıktalar. Hijyen ve temizliğe dikkat edilmiyorlar. Üstü yatakhane altı berber dükkanı. Gaziantep’te odamıza kayıtlı 1300 esnafımız var. Bizim mesleğimiz tehlikeli grupta. Bir taraftan hijyen temizlik diyorlar, bir taraftan işyerleri açılıyor. Kanun Ankara’da çıkıyor Gaziantep’e gelene kadar eriyor. Ancak kurallara uysunlar. 2-3 TL’ye traş ediyorlar. Oysa bizim fiyatlarımız 20 ile 30 arasında değişiyor” diye konuştu.

Suriyelileri berberleri kurallara uyması için yazılı olarak uyaran Darıcı, yazıda şunları dile getirdiklerini söyledi:”Biz sizleri seviyoruz. İş yeri açarken en azından odamıza gelin. Üye kaydınızı yaptırın, eğitim alın. Gaziantep’te 4 yılda bir yapılan genel kurulumuz yapılıyor. Bu genel kurulda alınan kararlara sizin de uymanız gerekiyor. Akşam saatlerine uyun. Pazar günleri kapalıyız. Burası dağ başı değil.Biz sizi sevdiğimiz için idare ediyoruz. Ancak berber esnafımız huzursuz. Biz size düşman değiliz” şeklinde konuştu.

Meral KINACILAR