Kadir İnanır: Gaziantep bu ülkenin en zengin şehri. Ancak burada, bir sorun var. Bu şehir niye Türkiye'nin kültür merkezi değil, niye Antalya'da, niye Adana'da film festivali var, Gaziantep'te yok ?

Ahmet Ümit: Gaziantep'te doğru dürüst kitapçımız yok, bunlar çok acı...

Öztan:Allah öyle bir kent vermişki bize, ne arasan var. Turizm, sanayi, tarih...

Uluslararası Zeugma Film Festivali start aldı. Bu yıl da yerli ve yabancı filmlerin Gaziantep’te sanatseverlerle buluşacağı festivalin basın tanıtım toplantısı Şirehan Oteli’nde usta oyuncu Kadir İnanır, Ahmet Ümit ve Tahir Tekin Öztan’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Türk sinemasının usta oyuncusu Kadir İnanır, Gaziantep'in bütün çevresiyle, turizm kaynaklarıyla, zengin bir kültür yapısına sahip olduğunu belirterek, "Üstelik de bu ülkenin en zengin şehri. Ancak burada, bir sorun var. Bu şehir niye Türkiye'nin kültür merkezi değil, niye Antalya'da, niye Adana'da film festivali var, Gaziantep'te yok? Ben gazeteci olsaydım bunları sorardım. Yerel gazeteler kentin kültür ve sanatının gelişmesinde öncülük yapmalı. Bu sorunu siz yerel basın çözeceksiniz, ulusal medyadan hiçbir şey beklemeyin" dedi.

GAZİANTEP ÇOK MODERN VE GÜZEL BİR ŞEHİR

Türk sinemasının ünlü oyuncusu Kadir İnanır, 3-9 Kasım tarihleri arasında yapılacak Uluslararası Zeugma Film Festivali’ne destek olmak için ilimize geldi. Şirehan'da İl Kültür ve Turizm Müdürü Ergun Özuslu, ünlü yazar Ahmet Ümit, Sahan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan ve festival organizatörleri ile basın toplantısı düzenleyen Kadir İnanır, Gaziantep'in insana yabancılık hissettirmeyen bir şehir olduğunu belirterek, "Bu şehirde garip bir doku var. İnsana yabancılık hissettirmeyen bir doku var, acaba çok göç alışından da kaynaklanmış olabilir mi diye düşünüyorum zaman zaman. Tabiki şehrin kendi tarihi ve kültürel yapısını Türkiye'de bilmeyen yok. Eğer bir ülkede yaşıyorsak, bu ülkenin güçlü olması için canla başla çalışan insanların çoğunlukta olduğu, ekonominin temel taşlarını oluşturduğu Gaziantep, ülkemizin gerçek bir yıldız şehri. Türk ekonomisinin bel kemiği. Rakibi Bursa'yla beraber, hatta İzmir'i bile geride bırakarak, Adana'yı geride bırakarak bunların hepsi sizin adınıza bir övünç kaynağı. Çok modern çok güzel bir şehirde yaşıyorsunuz" dedi.

BU SORUNU YEREL MEDYA ÇÖZECEK

Yerel gazetelerin kentin kültür ve sanatının gelişmesinde öncülük yapması gerektiğini söyleyen Kadir İnanır, "Ben gazetecilik yapsaydım, bütün bu güzel oluşumların yanında, bu şehir niye Türkiye'nin kültür merkezi değil, niye Antalya'da, niye Adana'da film festivali var Gaziantep'te yok diye sorardım. Bir defa burası müthiş güzel insanların yaşadığı bir şehir. İkincisi gelen misafirleri ağırlamakta hiç sıkıntı çekmeyeceği bir şehir, bütün çevresiyle, turizm kaynaklarıyla gelen insanların bütün günlerini dolduracak bir zenginlikte, bir kültür yapısına sahip. Gaziantep birde üstelik bu ülkenin en zengin şehri ise, burada bir sorun var demektir. Bu sorunu siz çözeceksiniz, ulusal medyanan hiçbir şey beklemeyin. Yerel medya çözecek bu sorunu" dedi.

YEREL MEDYA GÜCÜNÜ İYİ KULLANMALI

'Size temin ediyorum, bu şehri yönetenler ülkenin büyük gazetelerinden değil yerel gazetelerinden korkarlar, acaba burada aleyhime birşey çıktı mı diye ödleri patlar' diyen Kadir İnanır, "Bu gücü çok iyi kullanmak zorundasınız. Eğer bu şehrin kültür şehri olmasını istiyorsanız. Ne kadar güzel olur. Niye burada Türkiye'nin en ünlü ressamlarının sergileri tavanlar dahil dolu değil diye. Festivali yöneten arkadaşarımıza da söyledim. Gelecekte bu organizasyon, sanatın bütün dallarını içersin diye plastik sanatlardan, müzik tiyatroya kadar bu gelecekte çok zenginleşsin dedim" diye konuştu.

GAZİANTEP TÜRK SİNEMASINA EN FAZLA HİZMET EDEN ŞEHİR

Nakip Ali'yi rahmetle, anan Kadir İnanır, "Şimdi benim burada oluşumun ana sebeplerinden biri var sinemanın Türkiye'ye ilk geliş yıllarında Gaziantep'ten bir adam çıkıyor yoksul savaştan çıkmış bir şehre sinema getiriyor, film getiriyor ve bunun mücadelesini veriyor. Onun filmini çektim, Sinema Bir Mucize diye filmini çektim. Nakip Ali'yi, rahmetle, özlemle anıyorum. Gaziantep bölge olarak Türk sinemasına en fazla hizmet eden şehirlerden birisi. Ne kadar güzel, bir sürü sineması var. Hemen hemen bir sürü vilayette sinema yokken burada sinema çokluğu da sevindirici" dedi.

4 TRİLYONU BEN TOPLARIM

Gaziantep'te kültür ve sanatın gelişmesi için yerel medyaya çok iş düştüğünü dile getiren Kadir İnanır, "Türkiye'de yapılan festivallerin birinci sırasına yerleşmek için 4 Trilyon lira para gerekiyor. Eğer siz medya gücü bu parayı buranın sanayisinden alamıyorsanız yemin ederim elimde makbuz geleceğim

ben 4 Trilyonu burada toplayacağım. Hiçkimse de biz katılmıyoruz diyemeyecek, yeterki amacımız olsun, bu istek oluşsun. Türkiye'de yaşayan bütün sanatçılar koşa koşa, büyük bir istekle yürekle sevinçle gelsin. Gelsinlerki sizde burada mutlu yaşayın. Bu şehrin bütün sokaklarında sanat etkinlikleri olsa ne kadar güzel olur değil mi? Sanat toplumu olmak gerekiyor onun için mücadele vermek gerekiyor. Ekonomisi sağlam olduğu için bunu daha rahat söylüyorum. Sanatla ilgilenen evde hır çıkmaz, sanat toplumu olmak gerekiyor. Sanat toplumu haline getirirseniz kavga çıkmaz, çünkü insanların kavgaya ayıracak zamanları olmaz. Bu şehri ve insanlarını seviyorum bütün Türkiye'nin insanlarını seviyorum. Sanat ve kültürün bütün öğeleriyle ilgili bana düşen ne varsa koşmaya hazır bir insanım. Festivaliniz güçlü ve başarılı olsun, özel ricam buradaki sorunları her gün yazıyorsunuz festivallere de geniş yer verin. En büyük güç yerel basındır. Hatırımız için Gaziantep'in hatırı için festival haberlerini iyi kullanın" şeklinde konuştu.

BU ŞEHİRDE TARİHİ ESERLER YIKILMIŞ

9 sene önce Gaziantep'e geldiğinde tarihi eserlerin yıkılmış yerine modern binalar yapılmış olduğunu gördüğünü söyleyen Kadir İnanır, "50'li yılları çekmek için Gaziantep'e geldim. Tarihi eserlerin kalması lazım adam yıkmış, yeni yapmış, baştan aşağı yıkmış tarihi eserleri" dedi.

TAHİR TEKİN ÖZTAN'A TEŞEKKÜR

Festival tanıtım toplantısında Şirehan’a ve Tahir Tekin Öztan’a övgüler yağdıran ünlü oyuncu Kadir İnanır, yıllar önce film çekmek için geldikleri Gaziantep’te çekim yapabilecek tarihi yapı bulamadıklarını, bulduklarının ise virane halde olduğunu ifade ederek “Bugün Şirehan gibi tarihi bir yapı restore edilerek Gaziantep’e ve ülkemize kazandırılmış. Bunu gerçekleştiren bütün yatırımları İstanbul’da bulunan değerli dostum Tarih Tekin Öztan. Kendisini yürekten kutluyorum. Sadece böyle bir tarihi yapıyı restore etmekle kalmamış, aynı zamanda gastronomi turizminin bu bölgede yaygınlaştırılması içini büyük çabalar gösteriyor. Sinema dünyası için büyük önem taşıyan Zeugma Film Festivali’nin de destekçileri arasında yerini almış. Böyle tarihi yapılar şehirlerin kültür kimliğini ön plana çıkaracağı gibi kültürel faaliyetlerin de en önemli merkezi olmalarını sağlar. Bu canı küstürmeyin, bu cana destek verin. Bugün kapılarını herkese açıyor. Bu güzel yanının sanat merkezi gibi çalışması ve dünyanın en ünlü ressamlarının burada sergiler açmasını, bizim ressamlarımızın sergilerine ev sahipliği yapmasını istiyorum. Tarihi Şirehan sahip olduğu bu güzel dokuyla dünyada eşi benzeri olmayan bir yapı. Bunun iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Değerli dostum büyük bir yatırımla onu yeniden işlevine uygun hale getirmiş. Bundan sonraki siz Gazianteplilerin desteğiyle olacak. Bu hanın ve bunun gibi yapıların yaşayabilmesi için desteklenmesi gerekiyor. Değerli dostum Tahir Tekin Öztan’ı yürekten kutluyor, iki aynı hanı restore ettirerek yeni nesillere kazandırdığı için kendisine teşekkür ediyorum. ” dedi.

FESTİVALLER BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ergün Özuslu, ilimizde bu yıl 2.nci düzenlenen uluslara film festivalinin gerçekleşmesinden dolayı memnuniyet duyduklarını söyledi. Özuslu, özellikle sinema sektörünün gelişmesi, yaygınlaşması için bu festivallerin büyük önem taşıdığını belirterek, "Kültür ve Turizm bakanlığı ülkemizde yapılan film festivallerine destek sağlıyor. Gaziantep'te de bakanlık olarak bu festivale destek veriyoruz. Festivalin başarılı geçmesini diliyorum, herkese teşekkür ediyorum" dedi.

ŞİRE FESTİVALİNDE GAZİANTEP KAZANDI

Şirehan sahibi Tahir Tekin Öztan, böyle bir festival yaptığı için Kırkayak Sanat Merkezi'ne teşekkür etti. Öztan, "Bu tür festivaller ne kadar fazla yapılırsa şehrimiz o kadar tanınır. Barselona'da yılda 500 tane etkinlik yapılıyorsa Gazantep'te kaç tane yapılıyor, Türkiye'de kaç tane yapılıyor? Bir elin parmakları kadar az. Biz Gaziantep'i tanıyoruz, bütün dünyanında tanıdığını sanıyoruz. Oysa yanlızca biz tanıyoruz. Örneğin biz bir Şire festivali yaptık, 1 ay Gaziantep medyanın gündeminde kaldı. Gaziantep'in reklamı oldu. Bu festivalle sadece Şirehanı, Tahir Tekin Öztan değil, Gaziantep kazandı. Gerçekten çok güzel işler yaptık herkes bundan faydalandı. Amaç da bu zaten" dedi.

GAZİANTEP'TE NE ARASAN VAR

'Şimdi de ilimizde film festivali yapılıyor, yine basında Gaziantep'in adı geçecek' diyen Öztan, "Hepimizin festivali olması lazım. Herkesin maddi manevi eşit şekilde elini taşın altına koyması lazım. Yine basında Gaziantep'in adı geçecek sanayicisi, işadamı, üniversite, esnaf, herkes faydalanacak. Allah öyle bir kent vermişki bize, ne arasan var. Turizm, sanayi, tarih, var ne ararsan var. Üçü birarada, ayrı bir cevher elmas, hepsini ayrı ayrı işlememiz lazım. Bugün burada olmanız da büyük bir destektir. Bu tür etkinliklere destek verdiğiniz için teşekkür ederim" diye konuştu.

GAZİANTEP'TE SANAYİ VAR, SANAT YOK

Ahmet Ümit ise son dönemlerde Gaziantep'in Suriye meselesi, 6-7 Ekim'deki kötü olaylarla isminin anıldığını belirterek, "İşte başından beri söylemeye çalıştığımız şey bu, festivallerin önemi. Gaziantep'te sanayi var ama sanat yok, kültür yok. Eksik olan bu. Festivaller aracılığı ile sanatı ve kültürü etkin kılmak gerekiyor. Bir şehirde sanat ve kültür yoksa o şehir marka şehir olamaz, dünya kültür başkenti olamaz. Gaziantep'te bu anlamda bütün olanaklar, fırsatlar var. Kırkayak sanat merkezi gibi, il kültür ve turizm müdürlüğü gibi potansiyellerimiz var. Ayrıca her çalışmamıza destek veren duyarlı gazetecilerimiz var, özellikle teşekkür ediyorum" dedi.

FESTİVALLERİMİZİ ARTIRALIM

Festivallerin sayısının artırılması gerektiğini söyleyen Ahmet Ümit, "Edebiyata, sinemaya, kültüre destek verelim. Gaziantep'te doğru dürüst kitapçımız yok, büyük kitapçılarımız yok. Bunlar çok acı, bu festivallerle bunları aşmamız lazım. Gaziantep'te doğduğum için bunu vatani ve insanlık vazifem olarak görüyorum. Gaziantep'in kültürürün gelişmesi benim roman yazmam kadar önemli.Yapacağımız şey çok basit. Festivallerimizi artıralım, edebiyata, kültüre, sanata destek verelim. Gaziantep'te okuma oranı çok acı. Bu festivallerle bunu aşmaya çalışıyoruz. Kadir abime teşekkür ediyorum. Her zaman Anadoluya destek veren örnek bir sanatçı. Kadir İnanır'ı Türk sinemasından çekerseniz Türk sineması çökmeye başlar. O sinemanın temel taşlarından bir tanesidir. Kültür sanat işlerine her zaman destek vermiştir, bizi yanlız bırakmamıştır" diye konuştu.

Film Festivali kapsamında dün Onat Kutlar sahnesinde Gala yapıldı. Galada Türk sinemasının usta oyuncusu Kadir inanır'a yaşam boyu onur ödülü takdim edildi. Ünlü Yazar Ahmet Ümit'e teşekkür plaketi taktim edildi. Galada ayrıca Katırcılar filmi gösterildi. Bugün ise “Bir Ses Böler Geceyi” filminin gösterimi öncesinde yönetmenErsan Arsever ve Ahmet Ümit’le “Edebiyat ve Sinema” başlıklı söyleşi gerçekleştirilecek. Ayrıca Gaziantep H Tipi Cezaevinde “Deli Deli Olma” adlı film, yönetmeni Murat Saraçoğlu, oyuncusu Mesut Akusta ve senaristi Serkan Tarhan’ın katılımıyla gösterilecek. Meral KINACILAR, Haluk ŞAHİN