Toplu taşımada oldukça yeni uygulamaların peşpeşe yaşandığı Gaziantep’te şimdi de otobüs duraklarının değiştirilmesi gündeme geldi. Otobüs duraklarının yeniden dizayn edilmesi ve ayrı ayrı olan durakların tek durağa dönüştürülecek olması, eleştiri konusu oldu. Yeni düzenlemeye göre, mevcut ayrı olan otobüs ve dolmuş durakları birleşecek. İşte bu uygulamaya hem şoförler hem de vatandaşlar olumlu bakmıyor. Bu uygulamanın ciddi sıkıntılar yaratacağını söyleyen ve Durakların içine minibüsler için cep yapılmasını isteyen şoförler, aynı durakta müşteri almanın otobüs ve dolmuş şoförleri arasındaki gerginliği artıracağını savunuyor.

İŞTE ESNAF VE VATANDAŞLARIN GÖRÜŞLERİ

HASAN BASRİ DÜNDAR (ÖZEL HALK OTOBÜSÜ İŞLETMECİLERİ DERNEĞİ BAŞKANI )

"MİNİBÜSLERE DE ÇALIŞMA PROGRAMI VERİLMELİ"

"Minibüslerin otobüs olduktan sonrada aynı durakları kullanması duraklara ayrılan kısma minibüslerin ve otobüslerin durması yeterli sayıda yer bulunmadığından büyük bir sıkıntı yaratıyor. Minibüslerin otobüs olmasından sonra minibüslere de, halk otobüsleri gibi çalışma programı verilmeli. Şehirde çalışan minibüslerin eskiden çalıştığı sıklıklarla geçmemesi trafiği rahatlatacaktır. Bu ne demektir halk otobüslerinde bir çalışma saati vardır, her arabanın kaç dakikada bir geleceğinin belediye tarafından verilmiş saatleri vardır. Minibüslerede böyle bir saatin verilmesi şehir merkezinde gezen araç sayısının azalmasına neden olacağından aynı zamanda özellikle Hürriyet caddesindeki araç yoğunluğunu azaltacak ve duraklarda da yığılmanın önüne geçilecektir. Bu konuda belediyeninde bir çalışma yapması gerek. Aynı zamanda minibüsler otobüs olurken yapılan protokolde çalışma yönetmeliğinin geçerli olacağını ama şuan geldiğimiz noktada dolmuşların minibüs gibi çalıştığını bunun için bir çalışma programı olmaları gerektiğini düşünüyoruz. Bu aynı zamanda trafiği de rahatlatır. Şimdi şehir içindeki duraklar dolmuş, otobüs olmak üzere ayrı ayrı dizayn edildiği için ikisinin birleştirilmesi mevcut olan araç sayısının durması için yeterli bir alan bulunmadığından şoförler arasında büyük bir sıkıntı yaşanmaya başladı. Dolmuş olmasa bile bir durakta aşırı bir yoğunluk olursa şoförler arasında bir sıkıntı olacaktır. Benim durağıma nediye girdin benim yolcu mu niye aldın diye sıkıntı olacak geçmişte minibüsün durağı ayrı otobüsün durağı ayrı dizayn edilmiş."

MUSTAFA DAYIOĞLU (DOLMUŞ ŞOFÖRÜ)

"DURAK OLMAYAN YERDE DURUNCA ZABITALAR CEZA YAZIYOR"

"Sıkıntı büyük, durağımız yok. Durak olmayan yerde biz duruyoruz, zabıtalar bize ceza yazıyor. Adliyenin önüne gitmiyoruz diye bize ceza yazıyorlar. Adliye tadilattaydı oraya giremiyorduk, durak yoktu ceza yazdılar. Durak yok biz insanları nerede indirelim? Esentepe'den sonra Narlıdere'ye kadar durak yok. Biz vatandaşı nerede indirelim? Durakların şehir içinde yaygınlaşmasını istiyoruz.. Bizim asıl sorunumuz fiyatların orantısızlığı. Tramvay 50 kuruşa yolcu taşıyor biz 2 TL'ye taşıyoruz, bu dengesizliğe belediye yetkililerimiz bir çözüm bulmalı. Bazı kişiler sürekli bizi suçluyor. 65 yaş kartın serbest olmasını istemiyormuşuz gibi konuşuyorlar. Ama biz buna karşı değiliz biz bu kartların önüne gelen herkese verilmesine karşıyız. Adamlar 3-4 bin TL maaş alıyor, serbest kartla otobüse biniyorlar."

MEHMET DOĞAN (ÖĞRENCİ)

"DURAKLARIN ŞEHİR İÇİNDE YAYGINLAŞMASINI İSTİYORUZ"

'Durakların şehir içinde yaygınlaşmasını istiyoruz. Buradan bu duraklar kalkarsa uzak yerlere yaşlılar gidemez. Her 100 metrede bir durak olmalı. Düztepe - Tugay dolmuşunda Sanat okulundan sonra bir durak yok. Yeni yerleşim yerleri yapılıyor, buralara durak lazım. Durakların durumu böyle olursa halk mağdur olur"

HARUN İLHAN (KART27 BÜFESİ)

"OTOBÜSLERİN DURAK İÇİNDE DURMASINI İSTİYORUZ"

"Toplu taşıma kullanan vatandaşlar bu durumdan mağdur olur. Yaşlısı olan var hastası olan var, bunlar nasıl gidecek. Trafik zaten altüst durumda burada adamlar durağı buradan alıp nereye gidecek? Otobüslerin durak içinde durmasını istiyoruz birde misalen Bedesten'deki durağın önünde otobüsler durmuyor, yolun ortasında duruyor bu arabalar yüzünden trafik aksıyor."

CUMA DUDU (DOLMUŞÇU)

"DURAKLAR AYNI OLURSA SIKINTI OLUR"

"Duraklar aynı olursa sıkıntı olur. Bu durum dolmuşçularla otobüsçülerin sürtüşmesine neden olur. Dolmuş çığırtkanları eskisi gibi bağıramıyor, yolcuyu yönlendiremiyor. Büyük araçlar durağa yanaştığında dolmuşlar zaten durağa giremez. Yol zaten dar, araçlar büyük yolcular kafalarına göre duruyorlar arabalar kafalarına göre duruyor, bu durum diğer araçlar için büyük risk oluşturuyor. Araçlar kafalarına göre ana cadde üstüne park ediyor, kimse bunlarla ilgilenmiyor"

DAVUT ÇAKMAK (ÖZEL HALK OTOBÜSÜ İŞLETMECİSİ)

"DURAKLARDA CEP OLMASINI İSTİYORUZ"

"Durakların yanyana olmasını istemiyoruz. Dolmuş ve otobüs durakları ayrılmalı, ayrılmazsa bizimle dolmuş şoförleri arasındaki kavgalar artar. Durakların olduğu yerlerde hiç olmazsa dolmuşlar için bir cep olsun oda yok. Duraklarda vatandaşların oturarak beklemesini istiyoruz. Vatandaşların altında duracağı bir tane durak yok. Duraklarda cep olmasını istiyoruz. Yolun ortasında durduğumuzda sivil araçlarla kavga ediyoruz. Dolmuşlar otobüs duraklarına giriyorlar." Haluk ŞAHİN