Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Osmanlıların fethettiği yerlere adalet götürdüğünü bildirerek, Osmanlı'daki adalet anlayışının hiçbir ülkede bulunmadığını belirtti.

Programı, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de ilgiyle izledi. Programın yapıldığı Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu, adeta gençlerle doldu taştı. Türk ve İslam medeniyetine adaleti ve vicdanıyla damga vuran insanları anlatan Pelin Çift İle Gündem Ötesi Kitaplığı’nın yeni kitabı “Adalet Ustaları” adlı kitabın bazı konu başlıklarının konuşulduğu programda, adaletin önemi vurgulandı.

KANUN ELİYLE ZULMETMEK DAHA KÖTÜ

İlk Osmanlı tarihçisi Ahmedi’nin 1913’te bir eser yazdığını hatırlatan Şimşirgil, “Ahmedi eserinde ‘zulüm kanun maskesi altına konulursa kolaylıkla adalet zannedilir’ Onun bu sözü çok çarpıcıdır. Zulmün ustalarının hikayesi çok nakledildi, bazıları doğrudan zulmeder, bazıları kanunun eliyle zulmeder, adına kanun dersin adalet gibi olur. Hırsız yatak odasına girmeden dokunma, diğer odalarda istediği gibi gezsin dolaşsın, baklava çalanı 15 sene hapis yatır. Diğer tarafta kadının kolundaki çantayı almak için onu 50 metre yerde sürükleyen insanı da arka kapıdan gönder. Bunu On dördüncü asırdaki bir adam söylüyor, kanun eliyle zulmetme de vardır. On dördüncü asırda adaleti biz Osman Gazi’de görüyoruz, hem sözlerinde hem uygulamalarında görüyoruz. Osman Gazi pazar yerini dolaşıyor birkaç kişi geliyor diyor ki bu pazar yerini bize sat diyor ama o satmıyor. Ancak sadece para kazanandan vergi almaya karar veriyor, malını satamayan pazarcıdan vergi almıyor. Şu adalete bakın. Osmanlı’nın temelinde uygulamada adaleti görüyoruz” dedi.