ABD gibi dünyanın çeşitli ülkelerinde bilim adamları ve üniversite öğrencilerinin yapamadığı taşınabilir, yeni nesil model uyduyu Gaziantep'te lise öğrencileri tasarladı. Projelerin oscarı olarak bilinen İntel İSEF yarışmasının Türkiye ayağında birinci seçilen yeni nesil modern uydu projesi, dünya genelindeki en iyi 20 proje ile yarışacak.

Gaziantep Özel Deva Okulları Mekatronik ve Robotik Öğretmeni Orhan Çevik ve öğrencileri Buğra Demirkıran, Mehmet Kaan Alper, bir çok ülkenin uzaya fırlatmak istediği uyduları gönderecek rampalarının olmaması nedeniyle taşınabilir, modern yeni nesil uydu cihazı tasarladı. Lise öğrencilerinin ürettikleri uydu, içerisindeki GPRS modülü, GSM, yükseklik, ısı, sıcaklık ivme sensörleri ile yaklaşık 1 kilometrelik alanda telefon, telsiz ve radyo ağı kurulmasına izin verirken, ani sıcaklık ve hareketleri ise tespit etme imkanı bulunuyor.

ÇEKİM YAPILABİLİYOR

Öğrencilerden Mehmet Kaan Alper, tasarladıkları uydu hakkında bilgi verdi. Üzerine monte edilen kamera ile yine bir kilometrelik alandan görüntü çekilebildiğini de hatırlatan Alper, “Projemizdeki temel amaç, artık bütün ülkeler kendi uydularını yapmak istiyor. Ama maalesef, her ülkede fırlatma rampası yok. Bunun önüne geçilebilmesi için ufak çaplı, taşınabilir bir uydu tasarladık. Uydumuzun içerisinde GSM sensörü, GPRS modülü, yükseklik sensörü, ısı, sıcaklık sensörü ve açısal hareketleri öğrenebileceğimiz ivme sensörü bulunuyor. Sensörler sayesinde 21 kilometrelik alanda, kendi cep telefonu, kendi telsiz, kendi radyo ağımızı kullanabiliyoruz. Bu sayede askeri ve tarımsal gibi çeşitli alanlarda uydumuz kullanıma açık. Altındaki kamera sayesinde ise bir kilometrelik alanda çekim yapabiliyoruz” diye konuştu. BÜLTEN