GAZİANTEP Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ilimizin merkez nüfusunun 2 milyon olduğunu ve bu yönüyle Moskova ile yarıştığını söyledi. Şahin, kent merkezindeki nüfus yoğunluğunu uydu kentlerle azaltmayı hedeflediklerini belirtti.

Sanayi şehri olan Gaziantep'in merkez nüfusunun 2 milyon olduğunu ve bu yönüyle Moskova ile yarıştığını ifade eden Şahin, özellikle sanayi bölgesine yakın noktalarda yapacakları ve içerisinde her türlü sosyal donatının yer alacağı uydu kentler ile merkezdeki trafik yoğunluğunu, hava ve çevre kirliliğini azaltıp, akaryakıt tasarrufu sağlanacağını kaydetti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, göçün sanayi şehri Gaziantep'in kaderi olduğunu söyledi. Yakın ve komşu kentlerden göç ile nüfusu artan Gaziantep'te herkesin merkeze yığıldığını ifade eden Şahin, metrekareye düşen kişi sayısında Moskova ile yarışır hale gelindiğini kaydetti.

Kent merkezindeki yoğunluğu hazırlayacakları master planı doğrultusunda daha fazla konut, yol yaparak çevreye yaymaları gerektiğini anlatan Fatma Şahin, "Merkezdeki nüfus yoğunluğu Moskova ile aynı düzeyde. Metrekareye düşen insan sayısı açısından Moskova ile yarışıyoruz. Bu sürdürülebilir bir durum değil ve biran önce merkezin yoğunluğunu azaltmak adına çevreye yayılmamız gerekiyor. Bu amaçla imar ve ulaşım master planı hazırlıklarına başladık" dedi.

Nüfusun kent merkezine yığıldığını ve yoğunluğu azaltmak için tedbir aldıklarını anlatan Şahin, "Şu anda yıllardır imara açılmayı bekleyen Yamaçtepe'yi imara açtık. Bu bölgede 100 bine yakın insan yaşayacak. Bunun yanı sıra Gazikent'in devamı niteliğindeki adayı imara açıyoruz. Geneyik bölgesini de kentsel dönüşüm alanı ilan ettik" dedi.

OSB'YE YAKIN NOKTAYA UYDU KENT

Fatma Şahin, kentte her gün 100 bin insanın toplu taşıma araçlarını kullandığını ve bu durumun sürdürülebilir şehircilik anlayışına uygun olmadığını ifade etti. Merkezdeki nüfus ve trafik yoğunluğunu azaltmak adına Organize Sanayi Bölgesi'ni merkeze alan bir uydu kent hazırlığı içerisine girdiklerini dile getiren Şahin şöyle konuştu:

"200 bine yakın insanın çalıştığı Organize Sanayi Bölgesi'ni merkez alarak yanına uydu kent yaparak merkezdeki insan ve trafik yoğunluğunu azaltacağız. Bu bölgedeki 7 milyon metrekare mera vasfını kaybetmiş hazine arazisinin işlemlerini yaptık ve TOKİ ile bu yönde başlattığımız çalışmayı tamamlıyoruz. Önümüzdeki süreçte kentsel tasarıma çıkacağız. Bu 7 milyon metre kare alan içerisinde bütün sosyal donatıları olacak. Böylece burada yaşayacak insanlarımız çalışma alanlarına daha hızlı gidecek ve kent merkezine gelme zorunluluğunu ortadan kaldıran bir alternatif olacak" dedi.

Kentin yüzde 70'inin gecekondu olduğunu ve bu durumu da sonlandırmak adına kentsel dönüşümler yaptıklarını dile getiren Şahin, Aydınlar Mahallesi'nde risk oluşturduğu belirlenen 700 konutun 1,5 yıl içerisinde güvenli bir bölgeye taşınacağını söyledi.

GÖÇ TEHDİT DEĞİL FIRSAT

Fatma Şahin, sanayi şehri Gaziantep'e devam eden göçün tehdit olarak görülmemesi aksine bunun fırsata dönüştürülmesi gerektiğine inandığını da belirterek, "Risk olarak görülen göçe fırsat ve berekete dönüştürebiliriz. Bunun için ciddi altyapı ve göçten daha hızlı yaşam alanları oluşturmalıyız. Haliyle bu ciddi kaynak, yatırım ihtiyacı anlamına geliyor ve bizim mali kaynaklarımızı güçlendirmemiz gerekiyor. Göçü iyi ve doğru yönetebilirsek riski rızka çevirebiliriz" diye konuştu. DHA