Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde bundan önce toprağa gömülen arıtmanın çamuru artık yakılacak. Projeyle çamurlar yakılırken aynı zamanda enerji de üretilecek. Bu sayede hem ekonomik gelir elde edilirken, hem de çevre kirliliğinin önüne geçilmiş olacak. Projenin ÇED raporu alındı. İnşaat çalışmaları devam eden projenin 6 ay içinde hizmete girmesi bekleniyor.

50 BİN AĞAÇ DİKTİK

Göreve geldiği günden bu yana Organize'de önemli projelere imza atan Deniz Köken'in, üst geçit, sinyalizasyon, kavşak düzenlemelerinin yanısıra, ağaçlandırma çalışmalarına da ağırlık vermesi dikkat çekiyor. Organizede 50 bin ağaç diktiklerini belirten Deniz Köken, "5. Organize'de 160 fabrikanın hizmete girmesinin gururunu yaşıyoruz. Bunun yatırım olarak 1 milyar dolar anlamına geldiğini belirtmeliyim"dedi Köken ayrıca akışkan yataklı Reaktörde, arıtma çamurlarının yakılarak bertaraf edilmesi ve enerji elde edilmesi Projesi"nin ÇED raporunun bakanlık tarafından onaylandığını da müjdeledi.

HEM KURUTUP HEM YAKACAĞIZ

Gaziantep Organize Sanayi Bölge Müdürü Deniz Köken, projeye 8 ay önce başladıklarını ve 10 Milyon Euroluk proje olduğunu belirterek, "180 ton günlük çamur kapasitesi var. Bu çamurlar daha önce gömülüyordu, ancak bu projeyle yakılarak aynı zamanda enerji elde edilecek. Arıtmanın içinde havuzlarda biriken sulu çamuru biz kurutup yakacağız. Türkiye'de başka Organizelerde kurutup çimento fabrikalarına gönderilen var. Ama biz hem kurutup hem yakacağız .Böylece çevre kirliliğinin en önemli bölümüde halledilmiş olacak" diye konuştu.

6 AY İÇİNDE HİZMETE GİRECEK

10 Milyon Euroluk Projenin Organizenin en büyük projesi olduğunu söyleyen Köken, projenin 6 ay içinde hizmete girmesini hedeflediklerini söyledi. Proje kapsamında arıtma tesisinin içinde yakma ünitesi kurulduğunu, inşaatların devam ettiğini belirtti. Köken, "Bu proje organizeler içinde ilk oldu. Proje ile arıtma çamurlarının bertarafı sağlanacak olup, 2,5 MWh elektrik üretilecek. " dedi.

İŞTE BAKANLIĞIN ÇED KARARI

4. Organize Sanayi Bölgesi, Karahöyük Mahallesi, 104 nolu ada, 10 nolu parsel adresinde Gaziantep Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan "Akışkan Yataklı Reaktörde Arıtma Çamurlarının Yakılarak Bertaraf Edilmesi ve Enerji Elde Edilmesi Projesi" ile ilgili olarak T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Çevrimiçi ÇED süreci Yönetim Sisteminden sunulan ÇED Raporu, İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiş olup, "Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu" Kararı verilmiştir.
Proje ile arıtma çamurlarının bertarafı sağlanacak olup, 2,5 MWh elektrik üretilecektir.
Meral KINACILAR