Bölgede atıl şekilde duran arsalara dikkat çeken Apa, "Özellikle 5. bölgede atıl duran boş arsaların olması ciddi sıkıntı. Arsa spekülasyonu var, arsalar 45-50 dolara organize sanayiden alınıp 100 dolara satılıyor" dedi. Kazım Apa, bu arada OSB Başkanı Deniz Köken'i överek "Sayın Köken ciddi bir atılım yaptı. Şu anda bayağı bir inşaat yapan var ama inşaat yaptıktan sonra üretime geçmiyor adam kiraya veriyor. Eskiden Gaziantep organize sanayi bölgesinde bitmiş satılıkyer bulamazdınız şu anda bitmiş satılık yerler çok"dedi.

ORGANİZENİN ALTYAPISI GÜÇLÜ

TÜMSİAD Gaziantep Şube Başkanı Mustafa Kazım Apa, Küçük Sanayi, GATEM iyice sıkışmış noktadayken, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde özellikle 5. bölgede atıl duran boş arsaların olmasının ciddi sıkıntı yarattığını söyledi. Küçük sanayi ve GATEM'de yeni bir yer yapılmasına imkan yokken, organize sanayide bu kadar atıl boş arsanın olmasının gerçekten üzüntü verici olduğunu belirten Apa, "GATEM'de Toptancılar sitesinde artık insanlar yolun üzerine, kaldırımların üzerine malzeme koyuyor. Organize sanayide bu kadar büyük parseller boş boş dururken, oradan oraya çok rahat bir aktarım yapılabilir. Bir ucundan başlanması lazım. Bu kadar boş arsanın rantçıların elinde durmasının bir anlamı yok. Küçük parsellerin çıkarılıp sektörel bazda satılması gerekiyor. Organizenin ciddi bir altyapısı var. Şehir içinde elektrik kesintileri, altapı arızaları oluyor. Ancak organizede bu konuda altyapı oldukça güçlü. Bölgenin çok ciddi şekilde rehabilite edilip bir şekilde insanlara sunulması gerekiyor. Buna yönetmelik engeldi falan gibi şeyler bahane değil bence. İstenildiği takirde imar değişikliği yapılabilir bakanlık 2016 yılında bununla ilgili çok ciddi değişiklikler yaptı" diye konuştu.

BU KAR DÜNYANIN HİÇ BİR YERİNDE YOK

Organizede hem dolar hem arsa spekülasyonu yaşandığını öne süren Apa şunları dile getirdi:"Organize sanayide parseller küçük olamaz, büyük parseller olmak zorunda deniyor. Ancak Yönetmelik açık, 3 bin m2 yapılabilir, bölüştürülebilir diyor. Şöylede bir handikap var, biz 10 bin, 20 binin altında parsel yapamıyoruz ama insanlar orada kar amaçlı yaptırıp bin metre, bin metre kiraya verebiliyorlar, bu da ayrı bir sorun. Yani hem dolar hem arsa spekülasyonu var. İnternete girin orada satılıklara bakın hepsi 100 dolar civarı. Organize sanayi bunu 40-50 dolara sattı. Hadi 20 dolarda fiyat yaptı diyelim 70 dolar. Dolar bazında yüzde 40-50 kar dünyanın hiç bir yerinde yok. Bir kere dolar işinden vazgeçilmesi lazım. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdogan dolara karşı bu kadar hassas iken Gaziantep Organize Sanayinde arsalar dolarla, kiralar dolarla. İkincisi Organizede dünya kadar da kiralık yerler var, satılık yerler var. Diğer tarafa bakıyorsunuz, sıkışmış ticaret bölümleri var. GATEM'de, küçük sanayide o tarafa doğru bunların açılması lazım."

DENİZ KÖKEN ATILIM YAPTI

Organizede küçük parsellerin çıkarılıp sektörel bazda satılması gerektiğini öneren Apa şöyle konuştu:"İnsanlar 3 bin, 2 bin, 4 bin m2 arsa alabilir. Organize sanayinin altyapısı da buna çok müsait. Şehir içinde elektrik yeterli değil, altyapı sürekli tıkanıyor trafiği de aynı şekilde. Hem Kuzey Kent yapılıyor, insanların oraya taşınması teşvik ediliyorsa, şehir içindeki bu tip toplu şeylerin dışarı çıkarılması lazım. O nedenle Organizede küçük parsellere yönelinmesi lazım. Şu anda parseller çok büyük. 5 bin, 10 bin m2 parseller sınırlı, hep büyük parseller var. Bunlarda şahısların elinde ve inşaat filan yapılmıyor. Biraz daha yükselsin diye bekliyorlar. Bu kadar çok sanayi alanı varken bu kadar arsanın rantçıların elinde durmasının bir anlamı yok. Ben bunu Gaziantep Asri mezarlığına benzetiyorum. Gittiğiniz zaman yer yok ama doluluk oranına bakın yüzde 48. Adam aile mezarlığı almış. Aynı bu şekil. Organize sanayiye telefon açın yer yok, boşalırsa size haber vereceğiz derler ama internete girin bakın hepsi satılık. Organize birde şahsına vermiyor burayı tahsis ediyor, iki yıllık içinde inşaatı bitir, üretime geç diye veriyor. Sayın Deniz Köken bir atılım yaptı. Şu anda bayağı bir inşaat yapan var ama inşaat yaptıktan sonra üretime geçmiyor adam kiraya veriyor. Eskiden Gaziantep organize sanayi bölgesinde bitmiş satılıkyer bulamazdınız şu anda bitmiş satılık yerler çok." Meral KINACILAR