Gaziantepli esnafın umudu gelecek turist kafilelerinde. Ağırlığı Almanya olmak üzere, yabancı turistlerin eskisi gibi çok gelmemesinden dertlenen esnaf işlerdeki durgunluğun nedenini Ortadoğu ülkelerinde yaşanan gelişmelere bağladı. Yerli esnaf, turistlerin gelse bile alışveriş yapmadan gittiklerini anlattı…

KOMŞUDAKİ SAVAŞ ESNAFI ETKİLEDİ

Sedef ustası Ali Fıstıkçı, Mısır ve Suriye'de yaşanan olayların turist gelmemesinde etkisi olduğunu belirtti. Fıstıkçı,"Turist hiç gelmedi. Mısır ve Suriye'de yaşanan olaylar turist gelişlerini etkiledi. Yerli turist geliyor ama bişey almadan gidiyor. Turist sayımız durdu turist kendi kendine karar vermiyor zaten rehberler belirli dükkanlara götürüyor, şehri gezmiyor turistler. Suriye'de ve Mısır'da yaşanan gelişmelerden dolayı, orayla olan ekonomik bağlantımız kesildi. Filistin'de bu olaylar olmadan önce Filistin'e toptan mal satmıştık ama eski işlerimiz kalmadı. Onların ekonomisi bizi de etkiledi" dedi.

DOĞAN: İLGİ YOK

Esnaf İrfan Doğan bu sene turistlerden bekledikleri ilgiyi göremediklerini belirterek, "Bu sene beklentilerimizi alamadık. 5 ay içinde turistler bıçak gibi kesildi. Seçim zamanı ve Suriye'de yaşanan olaylar turizmi kötü etkiledi. Eskiden turist kafileleri geldiklerinde 2 gün Antep'te konaklar, 2 gün Halep'te konaklar bölgeyi gezerlerdi. Bu turist sayısı yüzde 50 azaldı. Haftada bir iki tur bile gelmiyor. Almancıların cazibesi kalmadı. İktisat gibi tasarruf yapıyorlar. Son bir yılda bunların sayısıda azımsanmayacak derecede düştü" diye konuştu.

CENGİZ: SURİYELİLER ETKEN

Ahmet Cengiz ise, "Bu sene turist olayı yok. Savaş bunda en büyük etken. Suriyelilerin burada olması, savaşın olması gibi nedenlerle zaten iş yok. Bayramda turistten eser yoktu. Ne gelen vardı ne giden sadece Almanya'da yaşayan gurbetçilerimiz geldi. Onlarda ufak tefek alıyorlar. Kalenin 2 yıldan beri kapalı olmasıda bunda büyük etken" dedi.

KARLI: ÇOK DURGUN

Uzun senelerden beri bu işi yaptığını söyleyen Salman Karlı işlerin çok durgun olduğunu söyledi. Karlı, "Eskisi gibi turist gelmiyor işlerimiz bazen oluyor. Tek tük yabancı turistler geliyor. Yabancılar daha çok eski bakır kaplara ilgi gösteriyorlar kalaylı olanı tercih ediyorlar. Eskiden bu kadar yabancı yoktu. Ama iş vardı. Yimdi o kadar yabancı var ama kimse birşey almıyor. Her evde bakır bulunurken bu zamanda kimsenin evinde bakır alınmıyor" dedi.

ÇIRALI: OLUMLU BİR DURUM DEĞİL

Altı yaşından beri bakır ustası olduğunu anlatan Atilla Çıralı, turistlerin gelişiyle alakalı olarak hiçbirşey olumlu olmadığını söyledi. Çıralı " Hiçbirşey olumlu değil herşey olumsuz işim iyi gidiyor diyenler yalan söylüyor. Şurada bir iş olsa bende olurdu. Buraya işi bilmeyen adamlar iş yeri açtı sahte dökme madenleri bakır el işçiliği olarak satıyorlar. Bu da turistleri etkiliyor turist bir alır iki alır daha sonra almaz. Geçen sene işler böyle değildi. Millet kuyruk oluyordu bu sene turist falan yok" dedi.

KAYGIN: TURİST GELİYOR AMA ALIŞVERİŞ YAPMIYOR

Bakırcılar çarşısının en eski esnaflarından olduğunu belirten Ahmet Burak Kaygın burayı babasıyla beraber işlettiğini belirterek, "Kalabalık turist kafilesi geliyor ama turist eskisi gibi alışveriş için gelmiyor gezmeye geliyor. İşlerimiz kışın daha iyi Almancılar eskisi gibi alışveriş yapmıyor, geçen yıl işlerimiz daha iyiydi bizim için"

TILFARLIOĞLU: MEMNUNUZ

Bakırcılar çarşısında çocukluğundan beri deri kemer ve cüzdan işi yaptığını söyleyen Fatih Tılfarlıoğlu, "Yaz sezonun gelmesiyle birlikte turistler yoğun bir şekilde geliyor buda işlerimizi olumlu yönde tabiki etkiliyor. Suriyelilerden memnunum çünkü onlarla daha çok iş yapıyorum Almancılar ise eskisi gibi değil birşey almıyorlar " dedi.

ECİM: İŞLER YOLUNDA

Bakırcılar çarşısı esnaflarından Zeki Ecim işlerin yolunda gittiğini belirterek umutlu olduğunu söyledi. Ecim "umutluyuz çok şükür işler iyi gidiyor. Turistler geldi. Alışverişimiz iyi Suriye'de yaşanan olaylar tabiki Antep'i etkiliyor. Suriyeli zenginler alışverişini yapıyor fakirlerinse Allah yardımcısı olsun. Ramazan ayında işler durgundu ama şimdi işler açıldı inşallah daha da iyi olacak " dedi.

GAZİANTEP TURİZM KENTİ OLDU

Bakırcılar ve Sedefçiler Başkan Vekili Abdulkadir Günbeyi Gaziantep'in turizm kentine dönüştüğünü söyleyerek şöyle konuştu Günbeyi " Bizim turist sezonumuz ilkbahar ve sonbardadır. Çünkü yazları herkes deniz kenarında tatildedir. Şu an için gelen turistlerden çok memnunuz Almancılar artık farklı bir faktör. Eskiden işlerimizi onlara göre şekillendirirdik ama şu an onlar bize ayak uyduruyorlar. Ancak komşumuzda meydana gelen olaylar bizi etkiliyor. İşimizi etkiliyor. Gaziantep büyük bir sektör tabiki etkilenir çok yüksek bir trend yakalamıştık şuan komşularımız zarar gördüğü için bizde zarar görüyoruz. Suriye'de, Mısır'da iş yaptığımız kişiler zor durumdalar bu yüzden bizde zor durumdayız " dedi. HALUK ŞAHİN