Çocukların eğitim gördüğü, kadınların ise el işi yapıp geçimlerini sağlamaya çalıştığı Gaziantep Dul ve Yetimler Merkezi kapatılıyor. Suriyeli işadamlarından gelen maddi desteğin kesilmesiyle birlikte sıkıntının baş gösterdiği merkezde 35 kadın ve 115'i bulan çocuk göçe hazırlanıyor.

Humus Derneği Başkan Yardımcısı Ömer Şaban Kabakibu, Suriye’deki yönetimin baskıları yüzünden Suriyeli iş adamların, maddi desteği kestiğini ve maddi sıkıntılar yaşadıklarını söyledi.

KORKMAYA BAŞLADILAR

Merkezde bulunan 150 kişinin göç etmek zorunda olduğunu belirten Kabakibu, "Şu an destek sorunumuz var. Biz, derneklere ya da başka kurumlara itimat etmiyoruz. Arap ülkelerinde yaşanan bazı krizlerden dolayı iş adamları maddi desteği çekti. Suriye hükümeti, oradaki iş adamalarına baskı uygulamaya başladı. Ekonomik baskılar ve siyaset bunların başında geliyor. Mesela hükümet, ‘destek vermeyeceksiniz, yardım göndermeyceksiniz” diyor. Ayrıca bizim orada devletten ruhsatlı ofisimiz yoktur. Suriyeli iş adamları ile toplanıp, yardım ediyorduk o da yasaklandı. Destekcilerimiz baskılardan ötürü, artık korkmaya başladı” dedi.

ANTALYA'YA GİDECEKLER

Kabakibu, merkezlerinde yaşayan 35 kadın ve 115 tane çocuğa, ellerinden geldikleri kadarıyla yardım edeceklerine işaret etti: “Burası kapanırsa bizim Antakya’da da yerimiz var. Orayı İnsani Yardım Vakfı destekliyor. Bir kısmını oraya göç ettireceğiz. Gaziantep’te aynı faaliyeti gösteren bir kaç dernek var, oraya da bi kaç aileyi yerleştireceğiz. Bazılarına da maddi destek sağlayıp yer tutacağız. Elimizdeki imkanlar el verdiği sürece destek olmaya çalışacağız”.

BURADA YAŞAYAN AİLELERİN KİMSESİ YOKTUR

Kabakibu, “Bizim burada yaşayan ailelerin durumu kötü ve aynı zamanda kimsesi olmayan aileler. İki sene boyunca kadınların ve çocukların hayatında fark yarattık. Psikososyal destek sağladık. Tıbbi ve eğitim desteklerimiz başta olmak üzere tam destek sağlıyoruz. Merkezimizde el işi öğretiyoruz, makinalarımız mevcut. Kadınlar için, kuaför salonuda açtık. Çocuklara türkçe eğitim ve diğer gerekli eğitimleride veriyoruz. Burada 35 aile ve 115 tane çocuğumuz olmak üzere toplam 150 kişi var” dedi.

ABDULLAH: EŞİMİN VEFAT EDELİ; 5 YIL OLDU

Suriye’deki iç savaşta eşinin 5 yıl önce vefat ettiğini dile getiren Hale Umay Abdullah, şunları aktardı: “Yaklaşık 3 seneden beri buradayım. 5 tane çocuğum var. Eşimin vefat edeli 5 yıl oldu. Humus Derneği bize destek çıkıyor. Burayıda zaten onlar idare ediyor. Buradan göç edeceğiz. Derneğin yardımıyla başka yere yerleşeceğiz. Burası çok iyi bir yer. Aileler kendini idare edebiliyor. Kendimiz pişirip, kendimiz yiyoruz. Gaziantep’te kalma imkanımız yoktur. Burada yaşam şartları gerçekten çok zor. Kiralar ise çok pahalı. O yüzden elden bir şey gelmiyor. Kaldığımız yer gerçekten bazı yerlere göre çok iyi. Çünkü diğer yerlerde toplu bir şekilde yemek yeniliyor. Fakat burada öyle değil. Kendi evimizdeymişiz gibi herşeyi kendimiz düzenliyoruz. Sadece dernek ihtiyaçlarımızı karşılıyor. Gaziantep’ten ve bu merkezden gideceğim diye, çok üzgünüm. Gideceğim için bir aydan beri psikolojim bozuldu. Burada rahat bir şekilde geçiniyorduk. Burada bir aile olduk.”

TALİP: DESTEK KESİLDİ

“Maddi desteklerin kesilmesi ile kendimize gelir yaratmaya çalışıyoruz” ifadesini kullanan Alya Talip, “3 seneden beri buradayız. Eşim 2015 yılında vefat etti. 4 tane çocuğum var. Burası kapanınca başka yere gideceğiz. Çok zor olacak, çocuklar için daha çok zor olacak. Çocuklar, buradaki akadaşlarına alıştılar. Tekrar bir yere gidip, alışmak zor olacak gerçekten. Günümüzü ise daha çok burada düzenlenen eğitimde geçiriyoruz. Destek kesildi, kendimize bir gelir yaratabilmek adına bir şeyler yapıyoruz. Kadınların eğitim almadığı ne varsa dernek o konuda eğitim veriyor. Mesela; el işi yapıyoruz, kuaför salonumuz var” şeklinde konuştu. AYŞEGÜL BAĞCI