Orman işletme Müdürlüğü'nün 2012-2015 yılları arasında gerçekleştirmiş olduğu faaliyetleri hakkında bilgi veren Gaziantep Orman İşletme Müdürü Köksal Kaya, Gaziantep ormanlarındaki çam kese böceklerine karşı, terminatör olarak bilinen calosma böceği ile mücadele yürütüldüğünü söyledi.

Gaziantep Orman İşletme Müdürü Köksal Kaya, 2012-2015 yıllarında gerçekleştirmiş oldukları faaliyetler hakkında slayt gösterisi eşliğinde bilgi verdi. kaya, Gaziantep Dülükbaba Orman arazisindeki Gaziantep Orman İşletme Müdürlüğü binasında gerçekleştirilen sunumda Gaziantep'in 5 milyon 756 bin 240 dekar alandan 1 milyon 129 bin 230 dekarının orman arazisi olduğunu ifade etti.

YÜZDE 17'Sİ ORMAN ARAZİSİ

Gaziantep'in yüzde 17'sinin orman arazisi olduğunu belirten Müdür Köksal Kaya, kentteki orman alanlarının 2001-2015 yılları arasında 186 bin 240 hektar artırıldığını ifade etti. 2015 yılında 1 milyon 319 bin 492 adet fidan dikildiğini vurgulayan Kaya, “Amerikan planlama denilen yöntemle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Komisyon gelir ormanlarımızı planlar, biz de bu planlara, angajman planlamaya göre çalışmalarımızı yürütürüz. 2011 planı ile 2014 planları arasında 186 bin 240 bin hektar görünüyor. Gaziantep’in orman varlığı arttı. Yani yaklaşık 13 yılda 186 bin 240 dekar artırıldı. Yapılan ağaçlandırma çalışmalarıyla. Bu da yaklaşık Gaziantep’in yüzde 18’ine denk geliyor. Toplam orman alanımız, 1 milyon 129 bin 230 dekar” ifadelerini kullandı. Gaziantep Orman İşletme Müdürlüğünün ücretsiz fidan dağımı yaptığının altını çizen Kaya, “Belediyeler ve kamu kurumlarına ait 131 bin 900 adet fidan tahsis ettik" dedi.

ÇALIŞMA YAPILDI

Köksal, ormanlara zarar veren böcekler konusunda çalışma yürüttüklerini ifade etti. Zararlı böcekleri yiyen kuşlarla zararlı böceklere karşı mücadele yürüttüklerini anlatan Köksal, "Zararlı böcekleri yiyen kuşlar var biliyorsunuz. O kuşlar için ormanlarımızda ahşap kuş yuvaları asıyoruz. Köylülerimizi işletme şeflerimizle muhafaza memuru arkadaşlarımızla birlikte eğitim yaptırıyoruz. Orman yangınlarına karşı mücadelede, ağaç sevgisiyle ilgili ormanla ilgili her türlü konularda eğitim faaliyetleri yürütüyoruz” dedi. Ormanın en büyük tehdidi olarak görülen çam kese böceğine karşı biyolojik mücadele yürütüldüğünü belirten Köksal, çam kese böceklerine karşı laboratuvar ortamında üretilen terminatör böceklerin ormanlara salındığını ifade etti. Müdür Köksal, "Kızıl çam ağaçlarımıza yılın bazı dönemlerinde Çam kese denilen böcek ağırlıklı olmakta bu da ağaçlarımızın çap boy artımını azaltmakta ve genç fidanlarımızın kurumasına sebep olmakta. Biz de tabiatı kirletmemek adına yaklaşık 3 yıldan beri biyolojik laboratuvar kurduk Dülük Baba’da. Bu laboratuvarda Çam Kese Böceğini yiyen Calosoma adında başka bir predator yırtıcı bir böcek var onu üretiyoruz” dedi.

ORMANLARI TEMİZLEYECEK

Terminatör böcek üretiminin önümüzdeki yıllarda 25-30 bin rakamlara ulaşmayı hedeflediklerini yineleyen Köksal, sayının arttırılması ile birlikte böceklerin Kilis, Kahramanmaraş ve Adıyaman'a da gönderileceğini ifade etti. 3 yıldır yürütülen deneme üretimlerinde başarılı sonuçlara ulaştıklarını anlatan Köksal, "Daha önce yaklaşık 3 yıldır deniyoruz, bu çalışmayı. Bu çalışmayla çam kese böceğini sıfır denilecek noktaya kadar azalttık. Ama çam kese böceğini lavrası toprak altında uzun yıllar kalabiliyor. Bu süre 5-10 yıl kadar olabiliyor. Bundan dolayı başka yerde de çoğalabiliyor. Biz de devamlı arazilerimizi takip altına alıyoruz ve kızıl çam ormanlarında çam kese böceğinin çıktığı yerlere Calosoma böceklerini bırakıyoruz. Mücadele yaklaşık 8 bin dekar alanda yaptık. Bu sene aşağı yukarı yüzde yüze yakın yarar sağladık. Önümüzdeki yıllar 25-30 bin üreterek Gaziantep ve civar illere de Kilis olsun Adıyaman olsun Kahramanmaraş olsun buralarda Calosoma böceğini üretip göndereceğiz inşallah" şeklinde konuştu. İHA