Gaziantep Üniversitesi Araban Meslek Yüksek Okulu tarafından düzenlenen ‘’Organik Tarım’’ konulu konferans verildi. Araban Meslek Yüksek Okulu Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Yrd. Doç. Durmuşali Söyler, organik tarımın insan sağlığına yararlarından bahsederek, ’’Gıda terörünün olduğu ülkemizde insan sağlığının korunması, hasta sayısının azalması, hastanelerinin sayısının artmaması için doğal gıda veya organik ürünlerle beslenmenin önemi büyüktür” dedi.

ÖNLEM ALINMIYOR

Organik tarımın 2.Dünya Savaşından sonra tarımda yüksek teknolojinin kullanılması, kimyasal gübre kullanımının artması ve üretimi artırma politikalarının, tarımsal üretimde büyük artışlar meydana getirdiğini belirten Durmuşali Söyler, “Ancak bu problemler; Yapısal problemler, toprak yapısının bozulması, yer altı ve yer üstü sularının kirlenmesi, erozyon, sosyal problemler, çalışma şartlarının kötüleşmesi, ekonomik problemler, üretim maliyetlerinin artması, bu gelişmeler aynı zamanda gıda ve lif üretimini artırmış ancak yukarıda saydığımız olumsuz gelişmeleri de beraberinde getirmiştir. Saydığımız problemlerin istenmeyen sonuçlarına karşı önlemler alma ve alternatif politikalar oluşturma hareketleri başlamıştır" dedi.

YÖNTEMLERLE ÜRETİLİYOR

Organik tarımın düzenlenmiş ve kayıt altına alınmış tarım oldugunu ifade eden Söyler, “Organik ürünün üzerindeki organik etiketi, ürünün organik yöntemlere göre üretildiğinin delilidir. Organik tarım üretim yöntemini garantileyen bir üretim biçimidir. Organik Tarımın Özellikleri Organik tarım, Yönetmelikte belirtilen kurallara uyulması kaydıyla tüm ülke sathında uygulanabilir. Organik tarım sözleşmeli tarım esasına dayanır'’dedi. İHA