Gaziantep İl Sağlık Müdürü Sadettin Yazı, şehirdeki organ bağışı sayısının 27 Ekim tarihi itibariyle bin 680 olarak belirlendiğini söyleyerek, bu rakamın yeterli olmadığını vurguladı. Yazı, Gaziantep'in organ bağışı sıralamasında il olarak 22'nci sırada olduğuna dikkat çekti.

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü'nde Organ Bağışı Haftası dolayısıyla basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Yazı, gerçekleştirilen faaliyetler, yapılan eğitimler her ne kadar olumlu sonuç doğursa da organ bağışı konusunda istenilen düzeye halen ulaşılmadığını belirtti.

EN FAZLA BÖBREK NAKLİ

2015 yılında Türkiye'de bin 596 beyin ölümünün gerçekleştiğini ve bunlar arasında sadece 373 bağış bulunduğunu kaydeden Yazı, “Türkiye'de bin 134'üGaziantep'te olmak üzere 60 bin 291 kişi diyalize giriyor. Bin 754'ü Gaziantep'te olmak üzere toplamda 22 bin 156 kişi böbrek bekleme sırasında. Yine 155'i Gaziantep'te olmak üzere 2 bin 222 kili ise karaciğer bekleme sırasında. Ülke genelinde 2 bin 948 kişi kornea, 265 kişi pankreas, 621 kişi kalp bekleme sırasında yer alıyor. Gaziantep'te Ekim ayı sonu itibariyle böbrek nakil sayısı 348, karaciğer nakil sayısı 68, kornea nakil sayısı 68, kornea nakil sayısı da 79 olarak belirlendi. Bu kornea nakilleri de Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi'nde gerçekleştirildi.” dedi.

BİR BAĞIŞ BİN UMUT

27 Ekim tarihi itibariyle de Gaziantep'te bin 680 olarak belirlenen organ bağışı sayısının nüfusa göre yeterli olmadığını dile getiren Yazı, Türkiye sıralamasında da şehrin 22'nci sırada bulunduğunu anımsattı. Yazı, “Unutulmamalıdır ki bir bağış bin umuttur. Umuda bağışlarınızı bekliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

HER ORGAN BAĞIŞLANABİLİR

Gaziantep Kilis Tabipler Odası Başkanı Hamza Ağca da sağlıklı her organın bağışlanabileceğine vurgu yaparak, “Ülkemizde kalp, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organlar, kalp kapağı, gözün kornea tabakası, kas ve kemik iliği gibi dokular başarıyla nakledilebilmekte. Bir kişi organlarını bağışlayarak bir çok insana yaşama şansı verebilir.” ifadelerini kullandı. İl Müftü Yarımcısı Şaban Kondi, “Bütün dinlerin ve peygamberlerin amacı insana hizmet etmektir. Hastane köşeleri ve evlerinde nice organ nakli bekleyen hastalarımız var. Eğer bir insanı sevindirebileceksek, mutlu edebileceksek organ bağışı yapılabilir. Ve organ bağışı alınabilir” diye konuştu. İHA