Gaziantep Üniversitesi Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Yrd. Doç. Dr. Ferda Nakıpoğlu Özsoy, Gaziantep'teki Suriyeli sığınmacılarla ilgili rapor hazırladı. Dikkat çeken başlıkların yer aldığı raporda Özsoy, Suriyeli misafirlerin büyük bir çoğunluğunun ülkelerine kolay kolay döneceğine ihtimal vermediğini yazdı.

ORANI ÇOK YÜKSEK

Özsoy, Gaziantep’in 1 milyon 850 bin nüfusu içerisinde yaşayan 350 bin kayıtlı Suriyeli’nin oranı oldukça yüksek olduğuna işaret etti. "Kent merkezinde yaşaya Suriyeli misafirlerin bir kısmı iş kurarken, bir kısmı da pek çok iş kolunda faaliyet göstermektedir" diyen Özsoy, "Gaziantep başta olmak üzere ülkemiz ekonomisinde ciddi anlamda bir Suriyeli işgücü girdisi bulunuyor. Ancak bunun kayıt dışı olması hem kamuda ciddi bir vergi kaybına yol açmakta, hem de bu insanların yardım için yığılmasına sebep olmaktadır. Suriyeli sığınmacılara yapılan yardımlar, kiraların yükselmesi, işsizlik oranının artması gibi argümanların Türkiye ekonomisini olumsuz etkilediği öne sürülmektedir" şeklinde konuştu.

KONUTTA SIKINTI

Raporda devamla şu görüşler yer aldı: "Konut piyasasına bakıldığında ev arzı ile kiracı talebi arasında belli bir denge var iken yeni nüfusun da devreye girmesi ile bir takım sıkıntılar da patlak vermeye başlamış bulunmaktadır. Suriyeli misafirler konut satın almaktan ziyade kirada oturmayı tercih ettikleri görülmektedir. Ancak bu durum ilerleyen süreçte değişedebilir. Konut satın alımı gerçekleşebilir. Vatandaşlık hakları gündeme gelebilir"

EV ALMAK YERİNE KİRALAMA TERCİH EDİLİYOR

"TÜİK verilerine bakılırsa yabancılara 2016 yılı Mart ayında 1595 konut satışı gerçekleştirilmiştir. Irak vatandaşları 244 konut satın alırken, Suudi Arabistan 151, Afganistan 148, 136 Kuveyt ve 96 Rusya Federasyonu satın almıştır. Suriyeli vatandaşlar ise şu ana kadar satın almaktan ziyade daha çok kiralamayı tercih etmişlerdir ancak bu durum ilerleyen süreçte tersine de dönebilir, kira yerine dönmelerinin pek de kolay olmayacağını düşünerek konut satın alımına yönelebilmeleri de söz konusu olabilmektedir."

DÜŞÜK ÜCRET VE KÖTÜ KOŞULLAR

"Genel olarak Suriyeli misafirlerin durumunu değerlendirmek gerekir ise çalışma hayatındaki bir takım belirsizlikler birçok işvereni sıkıntıya sokarken bazı işverenler ise yasal düzenlemelerin olmaması ve kayıt dışılığın söz konusu olması nedeniyle Suriyelileri çok düşük ücretle ve kötü çalışma koşullarında çalıştırmaktadır. Diğer yandan ucuz iş gücü piyasası oluşturan Suriyeli misafirlerin, yerel halkın iş bulmasını güçleştirmesi de beraberinde bazı sıkıntıları getirmektedir. Her kurum kendi bünyesinde çalışan işçi sayısının %10’unu geçmeyecek oranda Suriyeli çalıştırabildiği takdirde, ödenen maaşların asgari ücretin altında olmadığı sürece ve ülkemizde çalışan vatandaşlarımıza tanınan bütün sosyal haklardan faydalandırıldıkları takdirde topluma entegrasyonları noktasında da önemli gelişmeler sağlanmış olacaktır."

LEYLA ÖZEKŞİ POLAT