8 Şubat 1922 tarihinde TBMM’nin 147. toplantısının ilk celsesinde ‘Gazilik’ unvanı almaya hak kazanan Antep’in ‘Gazilik’ unvanı alışının 93. yıldönümü törenle kutlandı.

Demokrasi Meydanı'nda gerçekleştirilen kutlama töreninde, Atatürk anıtına sırasıyla Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Büyükşehir Belediyesi çelenk bıraktı. Atatürk anıtına çelen sunumunun ardından Türk bayrağına İstiklal Madalyası toka edildi. Daha sonra saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan törende bir öğrenci, günün anlam ve önemine istinaden kahramanlık şiiri okudu.

ZOR ŞARTLAR ALTINDA KAZANDIK

Törende bir konuşma gerçekleştiren Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Gaziantep’in bugünlere kolay gelmediğini ve bu şehrin çok zor şartlar altında kazanıldığını söyledi. Güzelbey, “Bugün Gaziantep’in onur günüdür. Çünkü birinci dünya savaşının sonunda ülkemiz iç ve dış düşmanlarla mücadele ederken; binlerce kilometre uzaktan bir ülkenin askerleri gelmiş önce bu şehri işgal etmiş sonra sanki babasının tapulu malıymış gibi bir başka ülkeye bırakmış gitmiş. Ama şunu unutmuşlar; bu şehirde milli duygularla imanıyla yaşayan binlerce insan var. O insanlar çoluk çocuk, genç, kadın, yaşlı demeden işgale karşı direnmişler. Şehrini işgalcilere kaptırmamışlar. Bu uğurda binlerce şehit vermişler” dedi.

TENEKEDEN TÜFEK İCAT ETTİK

Güzelbey, Gaziantep savunmasının zerdali çekirdeğinden ekmek yapılarak ve tenekelerden tüfek icat edilerek kazanıldığını kaydederek şunları söyledi: “Acı zerdali çekirdeğinden ekmek yapmışlar. Tenekeden tüfek yapmışlar ve şehri savunmuşlar. Bu savunma devam ederken ülkemiz dört bir taraftan işgal altında. Merkezi hükümet şehrimize yardım edemiyor. Çünkü daha çok imkanlar batı cephesinde. Ama Türkiye Büyük Millet Meclisi toplanıyor. Bu milli mücadelenin kıvılcımını yakan şehre işgal devam ederken, harp devam ederken, savunma devam ederken, gazilik unvanı veriyor. Dünyada eşi olmayan bir şey bu. Bugün 93. yılını kutluyoruz. 93 sene önce bugün bu şehirde büyük bir işgal vardı. Bu bize bir ders olmalıdır. Komşumuzda yaşanan olaylar bunun en canlı örneğidir. Birliğimiz bütünlüğümüzü bozmadan muasır medeniyet seviyesine yükselmek için daha çok çalışmalıyız”

ATA: ONURLUYUZ

Güzelbey’in ardından kürsüye çıkan Vali Erdal Ata ise, kurtuluş mücadelesinin kıvılcımını yakan Gaziantep’in ‘Gazilik’ unvanı alışının 93. yıldönümünü kutlayarak, “Türlü bahanelerle işgal edilen Anadolu’nun her şehrine her kasabasına bir matem havası, sabahı olmaz sanılan bir karanlık çökmüşken, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’dan başlattığı kıvılcım herkese ümit olmuştur. Gerçekten ilk başta kıvılcım olan bu mücadele tarih boyunca bağımsızlığını her türlü değerin üzerinde tutmuş kahraman Türk milletinin atasının izinde gitmesiyle Kuvayı Milliye ateşine dönüşmüştür. Antep’in vermiş olduğu mücadele takdire şayan olmuş ki; TBMM savaş şartları içinde toplanıp Antep’i Gazi unvanı ile onurlandırmıştır” dedi. Vali Ata, Gaziantep’in kurtuluş savaşı yıllarından verilen mücadelenin yanında, günümüzde de ekonomik anlamda ileri seviyelere geldiğini ve mücadelesini bu bağlamda devam ettirdiğini sözlerine ekledi. Protokol konuşmalarının ardından Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları ekibi katılımcılara renkli bir gösteri sundu.

HABER MERKEZİ