Sanayi Odası ve Türkiye Bankalar Birliği İşbirliğiyle düzenlenen “Ekonomi İstişare Toplantısı”, sanayici ve bankacıların katılımıyla yapıldı. Başkan Adil Konukoğlu, bankacılara seslendi ve "Biz halimizden memnunuz. Ama bizim önümüzde tıkanan yolların, önümüze konan taşların da temizlenmesini istiyoruz" dedi. İş Bankası Genel Müdürü Andan Bali de "Hepimize düşen bir şey var; Gaziantep’in hikayesini bozmamalıyız. Hikayesini yeniden yazmalıyız. Bunun için kime hangi görev düşüyorsa bunu yapmaya hazır olmalıyız” diye konuştu. Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın ise, Gaziantep’in üretim, istihdam ve ihracat gücüne katkı sağlamak için Türkiye Bankalar Birliği olarak finans kesiminin kredi desteğinin artarak devam edeceğini kaydetti.

KONUKOĞLU: ÜRETMEYE DEVAM EDİYORUZ

Konukoğlu, ülke ekonomisinin ve iş dünyasının kalbinin attığı en önemli kentlerden birisi olan Gaziantep’in yatırımlara, üretime, istihdama ve ihracat yapmaya devam ettiğini söyledi. Özel sektör eliyle büyüyen Gaziantep’te devletin üretime yönelik yatırımı olmadığını anımsatan Konukoğlu, yıllık 6,3 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, “Biz halimizden memnunuz. Ama bizim önümüzde tıkanan yolların, önümüze konan taşların da temizlenmesini istiyoruz. Gaziantep 2014 yılında bankalardan toplam 16 milyar 684 milyon dolar nakdi ve gayrinakti kredi kullanmış. Ama 2016 yılına baktığımızda, kullandığımız nakti ve gayrinakti kredilerin toplamının 13 milyar 516 milyon dolara düştüğünü üzülerek görüyoruz. Bizi mevduat ile kıyaslamayın. Eğer bir şehrin mevduatı yüksekse o şehir tembel, yalnızca para biriktirip faizden geçiniyordur. Biz ise ne kadar çok yatırım yaparsak o kadar borçlanıyoruz Kredi borcunu ödeme kabiliyetimiz yüksektir. Soruyorum; 2015 ile 2016’da dünyada işler çok iyiydi de biz o kredileri öyle mi kapattık? Zorlu dünya pazarlarında mücadele ederek, satarak, elimizden geldiği kadar kredilerimizi kapatmaya çalıştık. Türkiye’nin her tarafında dolar bazında bankalar büyüyor, dolar bazında kredileriniz artıyor, bizim kabahatimiz ne… Bugün bize bu 3 milyar 100 milyon dolarımızı verin, biz de işimize gücümüze bakalım.”

AYDIN: ANTEP İLE BİRLİKTEYİZ

Gaziantep’in son derece önemli bir kent olduğunu vurgulayarak konuşmasına başlayan Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın da küresel ve yerel koşullar, iç ve dış talebin daralması, büyümenin yavaşlamasıyla birlikte kredi hacminin daraldığını bildirdi. Türk bankacılık sektörünün güçlü olduğunu ifade eden Aydın, “Birlikte olduğumuzda birbirimize cesaret vereceğiz, güç vereceğiz. Türk bankacılık sistemi Antep ile beraberdir, beraber olmaya devam edecektir” diye konuştu. Hüseyin Aydın, Gaziantep’in üretim, istihdam ve ihracat gücüne katkı sağlamak için Türkiye Bankalar Birliği olarak finans kesiminin kredi desteğinin artarak devam edeceğini kaydetti.

BALİ: HİKAYEYİ BOZMAYALIM

İş Bankası Genel Müdürü Andan Bali de konuşmasında, Gaziantep’in başarı hikayesi olan, yatırımcıya fırsatlar sunan, çalışan, kazanan ve muhataplarına kazandıran, değer yaratan ve bu değeri paylaşan kent olduğunu söyledi. En büyük ihracat pazarları arasında yer alan Suriye ve Irak’ta yaşanan iç sorunlara rağmen, 2016 yılında ihracatını artırdığına vurgu yapan Bali, sözlerine şöyle devam etti: “Tam bir sanayi ve üretim şehri. Bunun finans ayağına baktığımızda; mevduatının 3 katının üzerinde kredi kullanmış bir kent. Bu; müteşebbis insanların Gaziantep’te yaşadığının en önemli ifadelerinden birisidir, aynı zamanda bu süreçte bankacılık sisteminin kentte önemli fonksiyon gördüğünü ifade ediyor.” Yapıcı ortak bir yaklaşımla mevcut sorunların çözebileceğini anlatan Bali, “Hepimize düşen bir şey var; Gaziantep’in hikayesini bozmamalıyız. Hikayesini yeniden yazmalıyız. Bunun için kime hangi görev düşüyorsa bunu yapmaya hazır olmalıyız” diyerek, sözlerini tamamladı.

KİMLER KATILDI ?

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri olan Halk Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu, Vakıflar Bankası Genel Müdürü Halil Aydoğan, Ekonomi Bankası Genel Müdürü Ümit Leblebici, ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay ile Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Ziraat Katılım Genel Müdürü Osman Arslan ve diğer kamu ve özel banka yöneticilerinin katıldığı toplantı, soru-cevap bölümüyle sona erdi. HABER MERKEZİ