Bir dönem Türkiye’nin en değerli yazar ve hukuk adamlarından birisi olan, şehrimizde yaşayıp Gaziantep lisesinde okuyan Onat Kutlar’ın Büyükşehir Belediyesinin Tiyatro salonundaki isminin kaldırıldığı iddia edildi.

CHP Şahinbey Meclis Üyesi Uğur Kalkan, yaptığı açıklamada Onat Kutlar’ın adının sessizce silindiğini iddia etti. Kalkan, Gaziantep için değer arzeden birçok isim arasında önemli bir yere sahip Onat Kutlar’ın Tiyatro’daki adının kaldırılacağını öğrenince, çeşitli kez bilgi için başvuru yaptığını belirterek, bu iddiasını, şu şekilde dile getirdi:

SORDUM İSİM DEĞİŞİKLİĞİ YOK DEDİLER

“Gaziantep Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz yıl tiyatro soluna aylarca boş olmasına rağmen oyunlar başlayınca salonu tadilat aldı. Devlet Tiyatrolarının sezon kapattığı Mayıs ayından sezon başladığı Ekim ayına kadar tadilat yapılmak yerine Kasım ayında tadilat başladı. Devlet Tiyatroları sanki bu salonda oynanmasın der gibi oyun sezonuna denk getirildi. Devlet Tiyatroları belirsizliğine oyunlar Gaziantep Üniversitesi'nde oynanarak geçici çözüm bulundu. Büyükşehir Belediyesi bu revizyon ihalesi için 2,5 trilyon civarında ödeme yaptı. Salon tamamlandı ve faaliyete girdi. Bilgi edinme başvurusu yaparak ‘Tiyatro binasıyla özdeşleşen ve Gaziantep için çok önemli bir isim olan Onat Kutlar ismiyle mi hizmet vermeye devam edecek"’ diye sordum. Konuyla ilgili Genel Sekreter Yardımcısı Ali Aslan imzasıyla tarafıma gönderilen cevapta ‘isim değişikliği konusunda herhangi bir çalışma söz konusu değildir’ diye cevap gönderiler.

REVİZYON SONRASI İSMİNİ KALDIRDILAR

Daha önce etkinlik davetiyelerinde yer olarak Büyükşehir Belediyesi Onat Kutlar Salonu yazarken, üzülerek ifade ediyorum revizyon sonrası "Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu" diye yazılıyor. Yani "isim konusunda herhangi bir çalışma söz konusu değildir" söyleminin aksine yapmış oldukları etkinliklerde Onat Kutlar ismini kaşla göz arasında sildiler. Bu değişiklik ve verilen cevap Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne yakışmamıştır. Gaziantep'le ve tiyatro binasıyla özdeşleşen Onat Kutlar ismi daha önce tiyatro girişinde yazılıyken şimdi girişte herhangi bir isim yazılı değildir.Hatta Özgecan Aslan'la ilgili yapmış olduğu benzetmeyle Türkiye gündemine oturan, Gaziantep'in imajına zarar veren Nurten Cecelli etkinliği de Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu ismiyle duyurularak, Onat Kutlar olarak bildiğimiz salonda yapılmıştır.

KAŞLA GÖZ ARASINDA DEĞİŞTİRDİLER

Yine Bilgi Edinme kapsamında "2016-2017 sezonu itibariyle Devlet Tiyatroları bir yıl aradan sonra Onat Kutlar Salonundan yeniden seyirciyle buluşacak mıdır" diye sordum. Yanıt olarak "2016-2017 sezonunda yapılacak aktiviteler ile ilgili olarak Devlet Tiyatrolarının talepleri ve salonun müsait olup olmamasına göre değerlendirme yapılacaktır" denilmektedir. Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü bu yıl oyunları Onat Kutlar salonunda oynayacakmış gibi hazırlık yapmaktadır. Bildiğim kadarıyla bunu da Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne iletti. Benim şahsi fikrim bundan sonra salonun devlet tiyatrolarına tahsis edilmeyeceği yönünde, bir tiyatrosever olarak umarım yanılırım.

Kaşla göz arası yapılan bu isim değişikliği şık olmamıştır. Yetkililer bu konuda gereğini yaparak öncelikle Onat Kutlar ismini yerine asmalı ve yaptıkları etkinlikler duyurusunda yeniden Onat Kutlar ismine yer vermelidir. Şehrimizde bir çok önemli sorun ve sıkıntı varken bu isim değişikliği ile uğraşılmasını da kamuoyunun vicdanına havale ediyorum.

İŞTE UĞUR KALKAN’IN BAŞVURU METNİ

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nce geçtiğimiz yıl Onat Kutlar Devlet Tiyatrosu revizyon ihalesi 2.365.000 TL'ye yapıldı. 2.11.2015-01.03.2016 tarihleri arası revizyon süreci belirlendi.

1) Aynı standartta ve konumda yeni bina yaptırsanız tahmini ne kadara mal olurdu?

2) Onat Kutlar Devlet Tiyatro binası revizyon işi hangi aşamadadır?

3) 2016-2017 sezonu itibariyle devlet tiyatroları bir yıl aradan sonra Onat Kutlar salonunda yeniden seyirciyle buluşacak mıdır?

4) Buluşmayacaksa gerekçesi nedir ?

5) Tiyatro binasıyla özdeşleşen ve Gaziantep için çok önemli bir isim olan bu tiyatro binası Onat Kutlar olarak mı hizmet vermeye devam edecektir ?

6) Herhangi bir isim değişikliği olacaksa yeni isim ne olacaktır?

7) Eğer isim değiştirilecekse Onar Kutlar isminin değiştirilme gerekçesi nedir ?

Onat Kutlar Kimdir

Onat Kutlar, 25 Ocak 1936’da Alanya’da doğdu. Çocukluğu Malatya ve İzmir’de geçti. Altı yaşındayken ailesiyle birlikte Gaziantep’e yerleşti. Liseyi Gaziantep’te bitirdi. Gaziantep Lisesinin çıkardığı 'İlke’ adlı dergide ilk öyküleri yayınlandı. Felsefe okumak için İstanbul’a gitti, ama Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümüne girdi. Bir yıl orada okuduktan sonra, ayrılıp İstanbul Hukuk Fakültesine geçti. İstanbul Hukuk Fakültesi ilk sınıfında okurken, arkadaşları Erdal Öz, Kemal Özer, Adnan Özyalçıner, Hilmi Yavuz, Doğan Hızlan, Konur Ertop’la birlikte a Dergisi’nin kurucuları arasında yer aldı. Fakülteyi bitirmek için bir dersi kalmışken, ani bir kararla fakülteyi bırakıp Paris’e gitti (1961). Orada yaklaşık iki yıl kaldı, bu süre içinde Felsefe Bölümüne devam etti. Sinematek’le ilgisi de bu sırada başladı. Türkiye’ye döndükten sonra bir süre Doğan Kardeş dergisinde sekreterlik yaptı. 1956 yılında , a dergisinin, 1965’te ise Türk Sinematek derneğinin kurucuları arasında yer aldı ve 1976 yılına kadar aynı derneğin yöneticiliğini yaptı. Kuruluşundan başlayarak İstanbul Film Festivali Düzenleme Kurulu, 1981 yılından ölümüne kadar da İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı İcra Kurulu üyeliği yaptı. Bu arada reklam ajanslarında da çalıştı. 1978’de, Kültür Bakanlığı Sinema Yapım ve Gösterim Merkezi’nin kuruluş çalışmaları içinde yer aldı. 1960’tan başlayarak aralıklarla Meydan Yeni Sinema, Milliyet Sanat, Papirüs, Hürriyet Gösteri ve Yeni Düşün dergilerinde yazdığı denemelerini Yeter Ki Kararmasın ve Bahar İsyancıdır; şiirlerini Pera’lı Bir Aşk İçin Divan ve Unutulmuş Kent; sinema yazılarını ise Sinema Bir Şenliktir adı altında topladı. 1989’da, İranlı şair Füruğ Ferruhzad’ın şiirlerinden bir seçmeyi Celal Hosrovşahi ile birlikte çevirerek Sonsuz Günbatımı adıyla yayımladı. Unutulmuş Kent (La Ville Oubliée) adılı şiir kitabı 1996’da Fransa’da Rauyamont Vakfı tarafından yayımlandı. Ayrıca Ömer Kavur ile Yusuf ile Kenan (1979); Ali Özgentürk ile Hazal (1979); ve Erden Kıral ile Hakkâri’de Bir Mevsim (1982) adlı filmlerin senaryolarını yazdı. Türk Sinemateki’ndeki çalışmalarından dolayı 1994 yılında Fransa tarafından “L’Ordre des Arts et des Lettres” nişanıyla ödüllendirildi. 1964’te evlendi. İki oğlu oldu. 1989’da ikinci kez evlendi. 30 Aralık 1994’te Marmara Otelinin pastanesinde patlatılan bir bombayla ağır yaralandı ve kurtulamayarak 11 Ocak 1995’te öldü. İlk öykü kitabı İshak (1959) ile 1960 Türk Dil Kurumu Öykü Ödülü’nü kazandı.