Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 77'nci yıldönümünde Gaziantep'te de törenlerle anıldı.

Demokrasi Meydanı'nda düzenlenen Törene, Vali Ali Yerlikaya, Ak Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 5'inci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Soysal, Rektör Yavuz Coşkun, ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşu yöneticileri ve öğrenciler katıldı.

SİREN ACI ACI ÇALDI

Vali Ali Yerlikaya, 5'inci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Soysal ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Atatürk anıtına çelenk bıraktı. Bayrakların yarına indirildiği törende, saatlerin 09.05'i göstermesiyle 2 dakika boyunca sirenler çaldı, törene katılanlar saygı duruşunda bulundu. Yoldan geçenlerin de saygı duruşunda bulunduğu tören, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla sona erdi.

MÜZELERE AKIN ETTİLER

Atatürk Anı Müzesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin yıl dönümünde ziyaretçilerin yoğun ilgisini gördü. Şahinbey ilçesi Bey Mahallesi'nde 7'den 70'e pek çok vatandaşın geldiği müzeye, Atatürk tişörtleri giyen ana sınıfı öğrencileri ve Ertuğrul Gazi İlköğretim Okulu öğrencileri de ziyaret etti.

500 KİTAP YER ALIYOR

Müzede, Atatürk'ün 26 Ocak 1933 tarihinde kente geldiğinde bıraktığı hatıralar yer alıyor. 8 odadan oluşan Antep evinin 2013 yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek kazandırılan müzede yer alan Atatürk'ün dinlendiği yatak ve kullandığı eşyalar, ziyaretçilerin en çok ilgisini çektiği bölüm arasında bulunuyor. Müzenin Atatürk araştırma kitaplığı bölümünde, Cumhuriyet ve Osmanlı dönemine ait bin 500 kitap yer alıyor.

ÖNEMLİ BİLGİLER

Cumhuriyet kazanımları ve Gaziantep bölümünde de Atatürk'ün kenti ziyaretinde yemek yediği tabaklar, kullandığı kaşık, bıçak ve çatalın yanı sıra kahve içtiği fincan yer alıyor. Ayrıca 10 Kasım 1938 tarihinde çıkan gazeteler bulunuyor.

Sözlü tarih bölümde ise Atatürk ve Gaziantep hakkında yapılmış röportajlar kiosklarla dinlenebiliyor.

İLÇELERDE BÜYÜK ANMA

üyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 77. yılındaGaziantep'in Nizip, Yavuzeli, İslahiye ve Araban ilçelerinde düzenlenen törenlerle anıldı. Nizip'te Kültür Parkındaki törene kaymakam Harun Sarıfakıoğulları, Garnizon Komutanı Binbaşı Yavuz Oruç, Belediye Başkanı Hacı Fevzi Akdoğan, kurum müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Törende, kaymakam Sarıfakıoğulları, Garnizon Komutanı Binbaşı Oruç ve Belediye Başkanı Akdoğan tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu.

İSLAHİYE'DE TÖREN

İslahiye'de ilçesindeki anma töreni Milli Egemenlik Meydanındaki Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi.

Törene kaymakam Ramazan Yıldırım, belediye başkan yardımcısı İzzet Aytekin,106. Topçu Alayı Komutanı Hava Savunma Kurmay Albay Turgut Çelebi, Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Yaşar Yücel ile askeri ve sivil erkan, öğrenciler ve öğretmenler ile vatandaşlar katıldı. Yavuzeli ilçesinde İmam Hatip Orta Okulundaki Atatürk büstüne kaymakamlık, garnizon komutanlığı ve belediye başkanlığı çelenkleri konuldu. Program Yavuzeli Rumkale Kültür Merkezi Konferans salonunda devam etti.

10 KASIM ANMA TÖRENİ

Dr.Ersin Arsan Devlet Hastanesi protokol bahçesinde Atatürk’ü anma töreni düzenlendi. Dr.Ersin Arsan Devlet Hastanesi’nde Mustafa Kemal Atatürk’ün 77.yıl ölüm yıl dönümü nedeniyle saat 09:05’de tarihi dokuyla anma töreni düzenlendi. Dr.Ersin Arsan Devlet Hastanesi yöneticisi Opr.Dr.Erhan Hafız, İdareciler, Doktorlar, Hemşireler ve tüm hastane çalışanları katılımıyla Mustafa Kemal Atatürk’ün 77.yıl ölüm yıl dönümü münasebeti nedeniyle tarihi dokuyla anma töreni düzenlendi. Tören siren sesi,saygı duruşu,İstiklal Marşının ardından çok yönlü ve üstün kişilikli bir lider olan Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 77. Yılı saygıyla anılarak tören sona erdi. MERAL KINACILAR - AA