Şehrimizdeki kilit sistemi bozulmuş, kapağı açık, kaldırıma gömülmüş panolar tehlike saçıyor. Elektrik Mühendisleri Odası adına İş Sağlığı ve Güvenliği Komisyonu Başkanı Mehmet Arslan açık olan panoların yağmurların yağdığı mevsimde daha da tehlikeli bir hal aldığını belirtirken, özellikle okul civarlarındaki panolara dikkat çekti.

ÖLÜM SAÇIYOR

Arslan, yere sıfır konumundaki elektrik dağıtım panolarının kapılarının açık olması, kilit kısmının olmaması ve bozuk olmasının büyük tehlike arz ettiğini söyledi. Açık olan panoların yağmurların yağdığı mevsimde daha da tehlikeli bir hal aldığını söyleyen Arslan, "Islak panolar adeta ölüm saçmaktadır" dedi.

PANO ÇÖPLÜĞÜ

Kilit taşı yapılan bölgelerin birçoğunda panoların kaldırıma gömüldüğünü ve kapaklarını açmanın mümkün olmadığını söyleyen Arslan, "Bu durum arızaya ve acil durumlara erken müdahaleyi geciktirecektir. Fevzi Çakmak Bulvarı, Atatürk Bulvarı Kesişimi ve Başkarakol Kavşağı pano çöplüğüne döndü" diye konuştu.

MİMARİ DOKUYU BOZUYOR

'Tüm elektrik dağıtım pano kontrolleri EnerjiSA ekipleri tarafından yapılmalıdır' diyen Arslan şunları söyledi:"Ayrıca elektrik panoları dışında da hemen hemen her kavşakta tüm altyapılı kuruluşların hem enerji, hem kontrol panoları bulunmaktadır. Şehrin merkezi yerlerinde bulunan bu panolar şehrin estetik ve mimari dokusunu bozmaktadır. Özellikle Başkarakol bölgesinde bulunan parkın içerisinde; Belediyeler, Türk Telekom, Gazdaş, Superonline, EnerjiSA v.b. gibi kuruluşların panoları, parkı pano çöplüğü haline getirmiş durumda. Şehir genelinde pano ve benzer şekilde direk kirliliği bulunmaktadır."

NELER YAPILMALI?

Oda olarak önerilerini sıralayan Arslan, "Ortak bir akıl ile pano yerleri, ebatları ve standartları belirlenmelidir. Park ve yeşil alanlar içerisinde estetiği bozmayacak bir betonarme yapı veya gizleyici paneller ile tüm panolar görünmeyecek şekilde tesis edilmelidir. Kaldırımlardaki panolar, yakınlarda cami, hastane, kamu kurum ve kuruluşları (okul hariç) nın bahçelerine, güvenliği tehdit edilmeyecek şekilde yerleştirilmelidir. İlgili Kamu Kurum ve Kuruluşlarına gerekirse yer bedeli ödenmelidir. " Arslan, vatandaşlardan, pano kapağı açık olan panoların bulunduğu adresi EnerjiSA’ya (186) veya EMO’ya (321 90 80) bildirmelerini isterken, "Panoya dokunmayın" dedi. Meral KINACILAR