Gaziantep Kalesi'nde restorasyon çalışmalarında sona gelindi, ancak bu süreçte olan esnafa oldu. Kale'nin tadilatının bir türlü bitmemesi en çok çevre esnafını vurdu. Kalenin yanında bulunan dükkanlardan açık kalanların sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar azaldı. Dükkanı açık kalan esnaflarsa eskiye oranla işlerinde yarı yarıya bir düşüş yaşandığını ve gelen turistlerin kale kapalı diye geri döndüğünden yakındı.

Gaziantep Kalesi'nde bağlantı köprüsü ve kulenin onarım ve restorasyon çalışmaları tamamlandı, Kalenin yıkılan kulesinin yanındaki riskli görülen destek duvarı yeniden yapıldı. Hendekteki çalışmaların ise bayramdan hemen sonra bitirileceği öğrenildi. Kale, otların temizliğinin yapılmasıyla birlikte açılacak. Ancak yaklaşık 2 yıldan beri tadilata giren kalenin tadilatının bitmemesi nedeniyle kale esnafı dertli. İki yıla yakın süren tadilat nedeniyle kaleye yakın caddede dükkanlarını kapatan esnaflarda var.

İŞLERİMİZ YARI YARIYA DÜŞTÜ

Kale civarında yemeni dükkanı olan Kudret Özdamar, Kale'nin tadilatta olması nedeniyle işlerinin yarı yarıya düştüğünü söyledi. Özdamar, "İki seneye yakındır kale tadilatta. Bu bizi turist yönünden çok fazla etkiliyor. Önceden çok fazla turist gelirken şimdi turist gelmiyor, gelenlerde Kale'yi soruyor ama nafile bakıyorlar kale kapalı geri dönüyorlar. Toz toprak nedeniyle ürünlerimizi sergileyemiyoruz. Bunların hepsi Kale'nin tadilatta olması nedeniyle. Kale'nin bu durumda olması kentin silüeti açısındanda hoş değil. Marka şehre yakışmayan bir görüntü bu. Özellikle biz Antep'in yerlisiyiz ama turist geldiğinde Antep'i farklı yargılıyorlar. Biz burada yemeni işi yapıyoruz, daha çok turiste hitap ediyoruz ama Kale böyle olunca turist gelmiyor. Biz belediyemizi ve başkanımızı seviyoruz ama yetkililerden bu konuda yardım istiyoruz, bir an önce bu tadilat bitsin" dedi.

PARA HARCAMAK İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

18 Yıldır kalenin karşısında market işleten Cemil Bozlar, kalenin tadilatının bitmemesinin nedenini Kültür Bakanlığından gelen ödeneğe bağladı. Bozlar, "18 yıldır kalenin karşısında esnafım iflas etmiş durumdayım, dükkan borcum yüzünden şuanda oğluma bıraktım. Kalenin bu durumda olması nedeniyle işlerim bozuldu. Kültür bakanlığından ödenek geldiği müddetçe kale tamir olur para bittiği an bu tamirat durur. Restorasyon için bu çalışmalar yapılmıyor, para harcamak için bu çalışmalar yapılıyor. Ben eski bir esnaf olarak toptancıdan mal geliyor arabasını park edecek yer yok, yapılan yolun çoğu kısmı çöktü. Kalenin bu durumu bizi bitirdi, esnaf kan ağlıyor. Turist gelmiyor artık. Yan tarafımızda park vardı,Tingözü parkı diye 12 yıllık iktidar süresince 12 kere tadilata girdi. Şu anda park pespaye bir şekilde duruyor, dükkanlarımıza çatı yaptılar tamamına yakını çöktü. Dükkanlara yapılan kepenkler dökülüyor. Kalenin köprüsü çökeli bir yıldan daha uzun oldu hala köprü yapılmadı. Turist internette Gaziantep'e bakıyor kalenin resmini görüyor, geliyor daha sonra kalenin kapalı olduğunu duyunca turistlerin hepsi birden geri dönüyor. Burada dükkan kiraları oldukça yüksek, esnafın çoğu iflas etti. Bizim açıkçası turistende fazla bir beklentimiz yok, zaten Antep'e gelen turistler genelde zengin olmayan turistler. Onlarda zaten bizden alışveriş yapmıyor. Burada düzen eskidendi buralar önceden köylülerin buluştuğu yerdi şimdi eski işlerimiz kalmadı" diye konuştu.

KALE YIKILIP TEKRAR YAPILSAYDI BUNDAN KISA SÜRERDİ

Kalenin eski sakinlerinden olduğunu belirten Mehmet Çelikkan, "Butik otelin olduğu yer bizimdi. Restorasyon çalışmaları iyi ama önlem alınmıyor, moloz döküyorlar, taş kesip atıyorlar önlem almıyorlar. Vatandaşlar ve esnaf bu durumdan çok mağdur burada önceden 300 tane dükkan ve 5 tane kahveyi yıktılar buranın esnafını kalkındıran köylüydü turist falan değil . Köylüyü buradan buradan kaldırdılar iş bitti bu tadilat yüzünden iş tam manasıyla bitti burda günlük 3 milyarlık satış yapılırken, günlük 10 TL ile dükkanı kapatmaya başladık bizde dükkanı kapattık gittik.Kaleyi yıkıp tekrar yapsalar bu çalışmalar daha kısa sürerdi. Buranın esnafına bir önlem almadılar esnafın işi yoktu şimdi daha beter oldu tek tek iflas ediyorlar yetkililer birşeyler yapmalı" dedi.

BEN BENİ BİLDİM BİLELİ KALE TADİLATTA

Mahallenin 32 sene muhtarlığını yaptığını söyleyen eski muhtar Metin Özkaleli, "Ben 70 yaşındayım ben beni bildim bileli bu kale tadilatta 32 sene bu mahallenin muhtarlığını yaptım. Gelirler iki yeri yaparlar giderler tekrar yine gelirler iki yer yaparlar giderler bu tadilat bitmez. Bu tadilat yüzünden esnafın beli büküldü, evlerimiz toz toprak içinde kaldı.Esnaf şikayet ediyor. Mahalleli şikayetçi turistler geliyor kale kapalı diye buraya uğramıyorlar"diye söyledi.

6 DÜKKAN KALDIK

Kale civarında hediyelik bakır işi yapan Turgay Bakır kalenin tadilatından dolayı iş yapamadıklarını belirtti. Bakır " Kalenin tadilatından dolayı esnaf iş yapamıyor önceden bu caddede 14 dükkan vardı şuanda 6 tane dükkan çalışıyor hepsi kapattı.Yakında bizde kapatırız iki aydır bu işler yüzünden dükkanımızın kirasını ödeyemiyoruz. Turistler kale kapalı diye buraya gelmiyorlar haliyle işte olmuyor yetkililer birşeyler yapmalı.Bayramdan sonra kalenin açılacağını söylediler açılmadı.İşlerimiz yarı yarıya düştü" dedi.

Kalenin eski esnaflarından olan İzzet Kapıroğlu, tadilatın çok uzun olduğundan yakındı. Kapıroğlu, " Kalenin tadilatından dolayı toprağın içinde boğulduk bu kadar sürmemeliydi. Bir buçuk senedir burası bu halde işlerimiz. Bir kişi geçmiyor bu civardan kaleden dolayı zaten cadde üstünde bulunan 6-7 dükkan kapatıp gitti işyerini. Kapatmayıp ne yapsınlar bomboş otur otur nereye kadar iş yok güç yok dükkan kirasını bile kendi emekli aylığımla ödüyorum. İşlerimiz çok bozuldu" dedi. Haluk ŞAHİN