Kilis, Osmaniye, Adana, Maraş, Diyarbakır bizden daha çok okuyor

Okumayı sevmiyoruz

Üniversite giriş sınavlarında son sıralarda yer alan Gaziantep, bu başarısızlığını okumada da gösteriyor. Bırakın batı illerini, Gaziantep'in okul ve kaynak kitapları dışında kültür kitapları okumada çevremizdeki pek çok ilin de gerisinde. Kıyak Yayın Dağıtım Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Veli Kıyak, "Kilis,Osmaniye, Adana, Maraş, Diyarbakır bizden daha çok okuyor" dedi.

HEPİMİZİN ÖZELEŞTİRİ YAPMASI LAZIM

Veli Kıyak, kitap okuma alışkanlığımızın olmadığını, maalesef hala çok gerilerde olduğumuzu belirterek, "Sadece okul kaynak kitapları konusunda biraz hareket var ama kültür kitapları konusunda çok eksiğimiz var. Efendim şu yazarın yeni kitabı çıkmış, gidip alayım gibi bir alışkanlığımız yok. Hiç okumuyoruz. Bu zamanla oturur diye düşünüyoruz. Çünkü özellikle eğitimde fiziksel yapıyı çözdük, kaliteyi de artırırsak zamanla artık roman okuma noktasına, hikaye okuma noktasına da geliriz inşallah. Gaziantep kültürlü, geçmişi olan bir şehir. Özeleştiriyi hepimizin yapması gerekiyor. Boş zamanımız yok deniyor istenirse zaman yaratılabiliyor. Televizyon karşısına geçirdiğimiz saatleri, dakikaları kitap okuyarak geçirmemiz gerkiyor. Hem bu sayede çocuklarımıza da örnek oluruz" diye konuştu.

HAZIR KITA BEKLİYORUZ

Okuma alışkanlığını artırma konusunda milli eğitim camiasına her konuda destek verdiklerini ve vereceklerini söyleyen Veli Kıyak, "Herkes kitap okusun diye bir kampanya yapmayı planlıyoruz. Biz taşın altına elimizi koymak için varız, hazır kıta bekliyoruz. Şehir bizim şehrimiz. Eğitim seviyesini, kalitesini artırmakta bizim boynumuzun borcu. Metro, tramvay, otobüs, dolmuş, parkta kitap okuyan birilerini görmek istiyorsun. Pazar gününü kitap okuyarak geçiren başka bir jenerasyon var başka illerde. Maalesef Gaziantep'te bu eksiğimiz var. Kitap pahalı değil, enflasyonun altında bir zam oranıyla karşılaştı. Bazı yabancı kitapların dışında diğer kitapların hiçbiri pahalı değil. Asgari ücretli bir kişi de rahatlıkla kitap alabilir" dedi.

KÜLTÜR KİTAPLARI SATAN BİR MAĞAZAMIZ YOK

Komşu illerin kültür kitapları okumada Gaziantep'ten çok çok önde olduğunu dile getiren Veli Kıyak, "Kilis'in yıllardır okuma alışkanlığı yüksek. Maraş'ın eğitim seviyesi bizden çok daha fazla. Adana, Osmaniye bizden daha ileride. Diyarbakır bize göre çok daha iyi. Tabi Diyarbakır'ın okumayan kesimleri de var. Ama genel olarak bizden üstte gözüküyorlar. Gaziantep'te sadece kültür kitabı satan bir yayınevimiz, mağazamız yok. Bu talep, arz meselesi. Kırtasiye ürününün yanında az bir kültür kitabı satıyor. Bursa'da kültür kitabı olan devasa mağazalar var, alışveriş merkezleri var. Diyarbakır, Adana, Maraş'ta var.Bizim eğitimde daha hızlı atak yapmamız gerekiyor" dedi. Meral KINACILAR