Yasal ve zorunlu olmamasına rağmen okullarda temizlik parası toplanması velilerin tepkisine yol açtı. Para miktarı okuldan okula değişkenlik gösterirken, bazı okullarda cüzi, bazı okullarda fahiş miktarlar talep ediliyor. 20, 30 lira istenen okullar olduğu gibi yıllık 150-200 lira talep eden okullar da var. Sendika yöneticileri velilerin bu konudaki şikayetlerini değerlendirdi.

Türk Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan temizlik parasının zorunlu olmadığını belirtirken, Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ali Ersönmez, "Hükümet özel okullara büyük bütçeler aktarıyor, kontenjanlar açıyor ama devlet okullarında temizlik parası toplanıyor" diyerek çelişkiye dikkat çekti. Eğitim İş Gaziantep Şube Başkanı Halil Bostancı da, "Para miktarı okuldan okula değişkenlik gösteriyor. Bazı okullarda cüzi, bazı okullarda fahiş miktarlar isteniyor" dedi.

AVAN: YASAL VE ZORUNLU DEĞİL

Türk Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, temizlik parasının zorunlu olmadığını, ancak okullarda istendiğini söyledi. Avan, "Çünkü okulların kaynağı yok. Devletin okullara kaynak ayırması gerekiyor. Okulun 6 tane hizmetli kadrosu olması gerekirken İşkur'dan 2-3 tanesi karşılanıyor. 8 hizmetli ihtiyacı varsa 1 tanesi karşılanmış. Okuldan istenen temizlik parası yasal değil, zorunluluk yok" dedi.

HİÇ KİMSEDEN PARA ALINMAMALI

Okullara yeterli kaynağın ayrılması gerektiğini söyleyen Bekir Avan şunları söyledi:"Velilerden bu paranın toplanmaması konusunda bakanlığı uyarıyoruz. Öğrenci başına 130 TL her okula kaynak vermeli. Okulun kırılanı döküleni, bir çok şeyi buradan karşılanıyor. Boyası, badanası için devlet para vermiyor. Veliden zorla para alınmaz, gönüllü bağış alınabilir. Okullarda temizlik parası diye bir para olmamalı. Vergisini veren vatandaş okula tekrar para vermemeli. Bunun dayanağı yok. Okullar gönüllük esasına göre, risk alarak bunu yapıyorlar. Öğrenci kayıtları döneminde hiç kimseden para alınmamalı. Okullar şeffaflaştırılmalı. Zorla gönülsüz şekilde, temizlik parası istenmesi yasal değil, bu sosyal devlet ilkesine de aykırı. Okullara yeterli miktarda kaynağın mutlaka ayrılmasını istiyoruz. Çok az okula kaynak gönderiliyor. Özel okula giden çocuklara para veriyorlar, devletin okulunu kaynaksız bırakıyorsunuz. Bunun neresi doğru?"

ERSÖNMEZ:ÇELİŞKİ VAR

Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ali Ersönmez, bütün okullarda para toplandığını belirterek, "Hükümet özel okullara büyük bütçeler aktarıyor, kontenjanlar açıyor ama öbür tarafta devlet okullarında temizlik parası toplanıyor. Böyle bir çelişki var" dedi.

HER SENE YAŞIYORUZ

Yeterli hizmetli sorunu çözülmediği için okullara özel şirketler aracılığıyla hizmet satın alındığını belirten Ali Ersönmez, "Bunlar velilerin isteği dışında gelişiyor. Bir çok kalem adı altında okullarda para toplanıyor. Veli, öğrenci, öğretmeni parasal bir ilişki içine sokmak doğru değil. Gerçekten her okula aylık bir bütçe aktarılmalı. Bir okula 10 bin TL aktarılsa, bu ihtiyaçlar giderilecek ve veli, öğretmen, öğrenci arasında parasal ilişki oluşmayacak. Bu hükümette eğitime yeterli bütçeyi ayırmıyor. Veliler bu durumdan memnun değil. Hiç bir veli cebinden para gitmesini istemez. Anayasamız, eğitimin her kademesi parasızdır diyor. Ama baktığımızda bu böyle değil. Birçok kalemde veli para vermek durumunda kalıyor. Okul öğretmen veli arasında ekonomik ilişki gelişiyor. Bunları her sene yaşıyoruz" diye konuştu.

BOSTANCI:MİLLİ EĞİTİM ÖDENEK GÖNDERMİYOR

Eğitim İş Gaziantep Şube Başkanı Halil Bostancı da, temizlik parası konusunun Gaziantep ve Türkiye genelinde yaşanan bir durum olduğunu söyledi. Temizlik ve güvenlik adı altında velilerden para istendiğini belirten Bostancı, "Para miktarı okuldan okula değişkenlik gösteriyor. Bazı okullarda cüzi, bazı okullarda fahiş miktarlar isteniyor. 20, 30 lira istenen okullar olduğu gibi yıllık 150-200 lira talep eden okullar var. Okulları çaresiz bırakan, milli eğitimin okullara bu kalemler için ödenek göndermemesi. Milli eğitim müdürlükleri, okullara temizlik ve güvenlik ihtiyacının karşılanması için herhangi bir ödenek göndermiyor. Okul yönetimleri temizlik için okul aile birlikleri vasıtasıyla para topluyor" dedi.

BAKANLIĞA İLETTİK

'Öğrenciyle öğretmeni para alışverişine sokarsanız buradan bir verim elde edemezsiniz' diyen Bostancı, "Öğrenciyi ve veliyi para alışverişi yapmaktan çıkarmamız lazım. Kantin kiraları okulun ihtiyaçlarına yetmiyor. Eğitim iş olarak, milli eğitim okulların bu tip giderleri için temizlik, cam kırılıyor, muslukları bozuluyor, yani demirbaş giderlerine ödenek ayırmalı. İki yıl ierisinde kamu kaynaklarından özel okullara ödenen para 1 milyar 16 milyon TL. Bu kaynağı devlette okuyan öğrencilere, yaklaşık 18 milyon öğrenciye bölerseniz kişi başı 64 lira yapıyor. Yani devlet okullarının ihtiyaçları dururken özel okullara para ayırmanın kul hakkı olduğunu düşünüyorum. Kamu kaynakları devlet okullarına aktarılmalı. Anayasada eğitim ücretsiz ve zorunludur diyor. Ücretsiz kısmının Türkiye'de yürürlükten kalktığını görüyoruz. Özelleştirmenin önü açılıyor. Kamusal eğitim desteklenmeli. Okullara öğrenci sayısı baz alınarak destek verilmesini istiyoruz. Bu taleplerimizi bakanlığa ilettik" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR