Gaziantep Kent Konseyi, kanayan yaramız 'Eğitim' başlığıyla toplandı. Eğitimdeki sorunların ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı toplantıda konuşan Vali Ali Yerlikaya, "Başarısız olmak benim kaderim mi, TEOG'da 71. sırayı içime sindiremiyorum. Hedefim 1-2 yılda TEOG ve LYS'de Türkiye ortalamasının üzerine çıkmak" dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, yeni imarlı yerlerde yeşil alan, okul alanı olmayan hiç bir plana izin vermeyeceklerini belirterek, "Yeni alanlarla ilgili okul sıkıntısı olmayacak" dedi. Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yanmaz ise, gerek TEOG, gerek LYS gerekse okul öncesi eğitimde istediğimiz noktada olmadığımızı söyledi. Yanmaz, ayrıca 1101 okuldan 159'unun ruhsatının olmadığını belirtti.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri toplantı salonunda yapılan Gaziantep Kent Konseyi toplantısına Vali Ali Yerlikaya'nın dışında Ak Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Rektör Yavuz Coşkun, OSB Başkanı Cahit Nakıboğlu, İlçe belediye başkanları, sanayici, işadamları ve eğitimciler katıldı.

SENDİKALAR, SİYASİLER, İŞADAMLARI

OKULLARI YÖNETİLEMEZ HALE GETİRİYOR

Şehitler için Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan toplantının açılışında Gaziantep Kent Konseyi Eğitim Çalışma Grubu'nun tespit ettiği sorunlarla ilgili rapor okundu. Raporu okuyan Zülküf Taşdemir, sendikalar ve siyasi örgütlerin okul müdürü atama konusunda fazlasıyla etkin göründüğünü, okulların birçok güç odağının baskısı altında olduğunu belirterek, "Sendikalar, siyasiler, iş adamları, veli grupları okulları yönetilemez hale getirmektedir" dedi.

BAYAN İDARECİ SORUNU

Atanan müdürlerin kimi zaman gereken ehliyete sahip olmadığı için de okulların yönetilemez hale gelebildiğini ifade eden Taşdemir, "Orta öğretimde kız öğrencilerin sorunlarıyla alakalı kendini rahat hissedebileceği bayan idareci sayısı yetersizliği devam etmektedir" dedi.

OKULLAR GÜVENLİ DEĞİL

Araştırmaların okulların yeterince güvenli olmadığı, okul yönetici ve öğretmenlerin önleyici güvenlik konusunda yeterli bilgi ve donanıma sahip olmadığını gösterdiğini dile getiren Taşdemir, "Öğrencilerin okullara kesici delici aleler getirmesinin engellenememesi, okul çevresinde bağımlılık yapıcı nitelikteki madde satışlarının engellenememesi, kantinlerde satışı yasak olan maddelerin okul çevresinde satışının serbest olmasından dolayı öğrenci kontrolünün sağlananaması, genel olarak okul girişi çıkışını denetleyecek yeterli güvenlik elemanının bulunmaması, eğitim öğretim saatleri dışında ve yaz tatillerinde okul bahçelerinin madde bağımlıları tarafından mekan edilmiş olması sorun" dedi.

TEMİZLİK SORUNU VAR

Derslik başına düşen öğrenci sayısının fazlalığı ve Şahinbey ve Şehitkamil ilçeleri için ikili eğitimde yaklaşık 4500 ek dersliğe, tekli eğitime geçişte ise yaklaşık 10 bin dersliğe ihtiyaç olduğunu söyleyen Taşdemir, "İmarlı bölgelerde kısmen okul arsası temini hallolmuş gibi gözükse de bu alanlardaki oyun alanlarının, spor salonunun vb. sosyal etkinlik alanlarının eksik olduğunu gördük. Okulların genelinde tuvalet, koridor ve kantinlerin temizlik sorunu vardır. Bu durum yalnızca eğitim öğretimi değil çocukların fiziksel ve psikolojik durumlarında tedhit etmektedir. Okullarda kantinlere gelir kapısı olarak bakılmaktadır" dedi.

OKUL İNŞAATI EĞRİ YAPILMIŞ

Vali Yardımcısı Hüseyin Yılmaz, eğitimde imarla ilgili sıkıntılar olduğunu, inşaatların kontrolünün ve denetiminin yeterince yapılamadığını fotoğraflarla belgeleyerek anlattı. Yılmaz, "Çok kötü beton kalıp döküldüğünü, hatalı imalatların olduğunu, malzeme ve işçiliğin kötü olduğunu tespit ettik. Okulumuzun biri eğri yapılmış" dedi. 1.5 ay önce göreve geldiğini belirten Yılmaz, bundan sonra inşaatların çok sıkı denetleneceğini belirtti.

OKUL ALANI OLMAYAN PLANA İZİN YOK

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, eğitimde başarı için mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Şahin, yeni imarlı yerlerde yeşil alan, okul alanı olmayan hiç bir plana izin vermeyeceklerini belirtirken, "Yeni alanlarla ilgili okul sıkıntısı olmayacak. Ayrıca 128 okulda büyük onarıma girdik. Kreş yapıyoruz, Üniversitede bir alana bilim merkezi kuruyoruz" dedi.

YANMAZ:942 OKULUN RUHSATI YOK

Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yanmaz ise Gaziantep'te 1101 okulumuz olduğunu, bunlardan sadece 159'unun ruhsatının olduğunu, 942 tanesinin ruhsatsız devam ettiğini söyledi. Yanmaz, "TEOG'de 71. sıradayız. 2011'de LYS'de 81. sıradaydık. Bu sene sıralamayı alamadık. Okul öncesi eğitimde 78. sıradayız. Gaziantep'te 86 bin kişi okuma yazma bilmiyor. Üniversite mezunları sıralamasında Türkiye ortalaması olan 11.42'nin 3 puan altındayız. 20 bin 603 öğretmenimiz var. 632 okulu zorunlu hizet kapsamına aldırdık. Böylece 1500'e yakın öğretmen ilimizde kaldı" diye konuştu.

ASLAN:TEMİZLİĞİ NEDEN ÖZELLEŞTİR MİYORSUNUZ?

Mehmet Aslan, Milli Eğitim Müdürü'ne, neden temizliği özelleştirmediklerini sordu. Aslan, "Perilikaya'da tuvaletlerin durumuna gidin de bakın" dedi. Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yanmaz da, bunun birbakanlık politikası olduğunu belirtirken, hizmetlide yüzde 500 artış yaşanacağını söyledi.

Aslan eğitimdeki başarı kriterinin sadece üniversiteye giriş oranına endekslenmemesi, bunun sadece başarının kriterlerinden birisi olduğunu söyledi.

MİLLETVEKİLİMİ BEN SEÇEBİLMELİYİM

1 Kasım seçimlerine de değinen Aslan, milletin partisini ve milletvekilini kendisinin seçmesi gerektiğini belirterek, "dar veya tercihli sisteme geçilmeli. Bunun için kent konseyi olarak mücadele edeceğiz, kampanya başlatacağız, konuyu meclise öneriye kadar götüreceğiz" dedi.

YERLİKAYA:GEZEN MÜDÜRLER İSTİYORUM

Vali Ali Yerlikaya ise, hedefinin 1-2 yıl içinde TEOG ve LYS'deki sıralamamızı Türkiye ortalamasının üzerine çıkarmak olduğunu söyledi. Vali Yerlikaya, "71. olmayı içime sindiremiyorum. Başarısız olmak benim kaderim mi? Okul idarecilerinin ateşlerini nasıl harlandırabiliriz, bu konuda çalışmalar yapmak gerek. Sabah 8'de gelip, odasından çıkmadan 5'te giden müdürlerin yerine, tıpkı özel okullarda olduğu gibi gezen müdürler istiyorum. Gaziantep'in eğitimde sıçrama yapması lazım" dedi. Okul inşaatlarında velilerinde kontrolör olmasını isteyen Vali Yerlikaya, işin üzerinde sıkı şekilde duracaklarının altını çizdi. Vali Yerlikaya, temizlik konusunda da sıkıntı olduğunu belirtti.

NELER SÖYLEDİLER?

Konuşmaların ardından kent konseyine katılanların eğitimle ilgili görüş, öneri ve sorularına geçildi.

Kemal Küçükcan: "Bu kentte eğitimde 5 yıllık stratejik planları görmek istiyoruz. Hedefleri görelim ki, bizde bize düşeni yapalım.

Rektör Yavuz Coşkun:Eğitimdeki başarısızlık Gaziantep'in kaderi değil. Tüccar şehir, eğitime önem vermiyor, göç başarısızlığa mazeret kabul edilemez. Eğitimde hedefler konulmalı, bu akademik çalışmalarla hayata geçirilmeli.

CHP İl Başkan Yardımcısı, eski savcı Halil Hacıoğlu: Sayın Fatma Şahin, "Gaziantep'te derslik başına düşen öğrenci sayısının 65'ten 45'lere indiğini söyledi. Ama Türkiye ortalaması 24. Ayrıca Valinin sözlerine üzüldüm. İdareci başarısızsa ben o idareciyi görevden almalıyım dedi. Evet alabilmeli."

TOSYÖV Gaziantep Destekleme Derneği Başkanı Necati Binici: Biz Gaziantep'teyiz. Yarın idarecilerimiz bu memleketten gidecek ancak bizler kalacağız. Bizim torunlarımız bu memlekette okuyacak. Sayın Valimizin kalite konusuna gösterdiği duyarlılık çok önemli. Doğru bir yaklaşım. Ancak üyelerimizden gelen şikayetler konusunda konuşmak istiyorum. Gaziantep'te inşaat malzemeleri satan firmaların TSE, CE, ISO bölgesi, G belgesi hepsi var. Ancak müteahhit Vali'nin talimatı var diye yerli firmalarımızdan ürün almıyor. Vali'yi yanlış bilgilendirme mi var? Bu konunun düzeltilmesini istiyorum" dedi.

Sıtkı Severoğlu: Eğitimde ne kadar kötü olduğumuz net şekilde ortaya konuldu. Nüfus artışı devam ettiği sürece, uzun vadeli planlamalara ihtiyaç var. Okul öncesi eğitimde 78. sıradayız. Uzun vadeli adımlarlara gidilmeli" dedi.

Oğuzeli eski Belediye Başkanı Bekir Öztekin:Eğitimde sıkıntıların çözülmesi ve başarı için herkese sorumluluk düşüyor.

Muhtarlar Federasyonu Ökkeş Titiz: "Lafla peynir gemisi yürümüyor. Özel okullar nasıl transfer yapıyorsa devlet okulları da yapsın. Fatih Terim, Aleks gibi transferler yapıyorlar. Fatma Şahin gibi aklı fazla olanları transfer ediyorlar. Başarısızlığın sebebi transfer olmaması mı?"

SEVEROĞLU'NUN SERGİSİ

Mimarlar Odası Başkanı Sıtkı Severoğlu, toplantının sonunda Gaziantep'e ilk okul yaptıran Antep Harbi kahramanlarından Dayı Ahmet Ağa, Servetinin tümünü milli eğitime bağışlayan Fehime Mahmut Güleç'in de yeraldığı Eğitimde Gaziantep'in değerleri konulu fotoğraf sergisi açtı. Meral KINACILAR