58 yıldır, ustalığını konuşturan ve 4 çocuğunada bu mesleği öğreten Altunbaş, “6 yaşından beri antika saat tamiri yapıyorum. 4 tane oğlumda, benim mesleğimi, Antep’in farklı semtlerinde devam ettiriyor. Dükkanımda, 60-80 senelik antik saatler bulunuyor. Bulunduğum semtte benden başka antik saat tamiri yapan yok. Ailecek biz bu işi yapıyoruz. Her türlü saat tamirini yaparım. Antika saat tamirciliği mesleğini, çocuklarımla ayakta tutmaya çalışıyoruz” dedi.

1-035.jpg

ESKİ ZAANATÇILIK ÖLDÜ

Eskiden bulunduğu caddede tamirci ustalarının olduğuna vurgu yapan Altunbaş, “tamir yapan eski ustalar artık kalmadı. Eski Antep’te kalmadı. Oturduğumuz mahallede tanımadığımız kimse yoktu. Şimdi ise mahallemizde kimler oturuyor onu dahi bilmiyoruz. Eski zaanatçılık öldü” açıklamasını yaptı.

2-034.jpg

MEHMET ALTUNBAŞ: BABAMIN İZİNDEN GİDİYORUM

Çıraklığı, kalfalığı ve ustalığı babasının yanında öğrendiğini söyleyen Mehmet Altunbaş, “babamın izinden gidiyorum” diyerek, “40 yaşındayım ve 30 yıldan beri bu işi yapıyorum. Benim ustam, babam. Mesleğimi seviyorum. Antika saat tamiri yapıyorum. En eski ürünüm, 200 yıllık köstekli saat. Antika saatleri ise, daha çok koleksiyon yapan kişiler alıyor.”

BABA YADİGARI MESLEĞİ 4 ÇOCUĞUNA EMANET

Antika saat tamircisi Ökkeş Altunbaş'ın, baba yadigarı mesleğini devam ettiren 4 çocuğu da, babalarının mesleğini severek devam ettirdiklerini dile getirerek, şunları söylediler:

3-029.jpg

ADEM ALTUNBAŞ: GÖZ NURU VE EMEK GEREKTİREN BİR MESLEK

Meslekte yoğruklarak büyüdüğünü ifade eden Adem Altunbaş, işte çırak, evde evlat olduğunu anımsatarak, sözlerine şu şekilde devam etti: “37 yaşındayım. Baba mesleğimizi 30 yıldan beri devam ettiriyorum. Ailecek bu işi yapıyoruz. Babamın yanında çırak olarak başladım. Sonrası kalfalık, ustalık… Şu anda da kendi işimizde ustayız. Mesleği öğrenmemiz açısından hem babam hem de elemanlar bize çok baskı yapardı. Eski dönemde çırak, ayakta beklerdi. Oturma hakkı yoktu. Gün boyu aç kalarak ayakta beklediğim günlerim oldu. Ustamız işe yoğunlaştığı için aklına gelmezdi, o anda beni unuturdu. İş yerinde çırak, evde evlat oluyorduk. Özellikle de tamircilik sektöründe disiplin çok önemli. Disiplin olmazsa zaanatkarlık olmaz. Ama satışta öyle bir şey yok. Tamir başlı başına bir sanattır. Gaziantep’te sayılı kişiler yapıyor. Saatcilik bence ayrı bir sektör. Şu anda bu meslekte çırakta, ustada yetişmiyor. Bu meslek göz nuru ve emek gerektiren bir meslek.”

4-021.jpg

ŞAHİN ALTUNBAŞ: 4 KARDEŞ, BU MESLEĞİ YAPIYORUZ

Mesleğine aşık olarak, baba mesleğini icra ettiklerine işaret eden Şahin Altunbaş, “32 yaşındayım. Küçüklüğümden beri bu işi yapıyorum. 4 kardeş, bu mesleği yapıyoruz. Çıraklığı, babamın yanında yaptım. Ustamız; babamızdır. Babamın bu mesleğe yönlendirmesi oldu tabii. Kendisi mesleği öğretti” dedi.

VEDAT ALTUNBAŞ: USTAMIZ, BABAMIZDIR

“Mesleğe, babamız yönlendirdi ve ustamız babamızdır” vurgusunu yapan Vedat Altunbaş, “13 yaşından beri bu işi yapıyorum. 33 yaşındayım. Yaklaşık 20 yıldan beri bu işi yapıyorum. Mesleğimi, severek yapıyorum” şeklinde konuştu. AYŞEGÜL BAĞCI