Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in, şehir içi trafiğini rahatlatmak için otobanda giriş ücretlerini kaldırdıkları yönündeki açıklamasının sadece OGS ve HGS etiketine sahip sürücüleri kapsadığı ve buna sahip olmayanların otobandan ücretsiz geçemediği gibi cezaya çarptırıldığı ortaya çıktı.

Şehrin dört bir tarafı ve otoban kenarlarında, 'Gaziantep Batı, Doğu ve Kuzey İstasyonları arasındaki araç geçişlerinde ücret kaldırılmıştır' yazısını gören vatandaşların çoğu, ücretsiz diye Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) cihazı ve Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) etiketine ihtiyaç duymayınca cezayı da yediler. Cezayı görünce şaşkına dönen sürücüler, “"Hani Fatma hanım ücretsiz diyordu. Madem böyleydi o zaman niye açıklama yapmadılar. Bizde OGS ve HGS olmadan ücretsiz geçebileceğimizi sandık aldandık. Daha doğrusu kandırıldık”" diye konuştular.

OGS VE HGS OLMADAN ÜCRETSİZ GEÇİLMİYOR

Fatma Şahin, şehir trafiğini rahatlatmak amacıyla otobanlardan ücretsiz geçiş için bir süre önce harekete geçmiş ve Bakanlar Kurulu kararıyla Gaziantep çevresindeki otobanlardan geçişler ücretsiz olduğu açıklanmıştı. Şehrin her yerine asılan ilan panolarına ve bilbordlara Otobandan geçişler ücretsiz oldu diye yazılmasına sevinen sürücüleri kötü bir sürpriz bekliyordu. Çünkü OGS cihazı ve HGS etiketi olmadığı için otobandan geçenlere peşpeşe cezalar gelmeye başladı..

AÇIKLAMA YAPILMADI

Cezaya çarptırıldığını öğrenen sürücüler, buna büyük tepki gösterdi. Otobandan ücretsiz geçilecek denildiği için gişelerden geçen sürücüler gazetemizi arayarak, "Bizlere yeterli açıklama yapılsa ve OGS cihazı ve HGS etiketi olmadan gişelerden ücretsiz geçilemez denilseydi ona göre tedbir alırdık. Adeta kandırıldık ve aldatıldık”diye konuştular. Sürücüler OGS cihazı ve HGS etiketi bulundurma zorunluluğunun kalktığını düşünerek, bunları bulundurma veya başvuru yaparak bunları temin etme yoluna gitmediklerini söylerken, “şimdi bizim cezalarımızı kim ödeyecek?"” diyerek tepki gösterdi.

ÇÖZÜM ARANIYOR

Öte yandan birçok sürücünün OGS cihazı ve HGS etiketi olmadığı için ceza alıp tepki göstermesi üzerine yetkililerin harekete geçtiği öğrenildi. HGS etiketi yanında bulunmayan veya bulunup da cihazda yeterli bakiye olmayan araçlara 1 hafta süre veriliyor. 1 Hafta içerisinde cihaza bakiye yükletmeyen olursa onlara kaçak geçişten dolayı ceza yazılıyor.

FATMA ŞAHİN NE DEMİŞTİ ?

Büyükşehir belediye Başkanı Fatma Şahin, bir süre önce yaptığı açıklamada, seçimden önce halkın en çok şehrin trafik ve ulaşımından şikayetçi olduğunu, bunun için kendilerinde çözüm istediklerini belirtmiş ve Kentin çok hızlı büyüdüğünü, yapısal bir dönüşümün şart olduğuna dikkati çekerek şunları söylemişti:"Şehrimizin çevre yoluna çok ciddi yatırımlar yapılmasına rağmen yeterince istifade edemediğimizi gördük. Kent merkezindeki trafik yükünü çevre yoluna yayabilmemiz için bizden otoyolu çevre yolu olarak kullanmamız gerektiği iletildi. Bizde bunu dikkate alarak çalışmalarımızı başlattık.”"

Yaklaşık 200 bin çalışanı bulunan Gaziantep’'te 170 ülkeye ihracat yapan bir Organize Sanayi Bölgesi bulunduğunu hatırlatan Şahin, organizeye giden araçların şehir içerisine girmeden giriş ve çıkışlarını yapması için çevre yolunun daha seri halde kullanılması yönünde çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

TRAFİKTE YÜZDE 30 RAHATLAMA

O dönemki Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleştirme Bakanı Binali Yıldırım'’ın sorunları yerinde incelemesi için kente geldiğini aktaran Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü:"“Bugün yalnızca Türkiye'’de üç yerde Bursa, Adana'’da olan kısım ile Gaziantep'’te 3. Bölge olarak işleme başladı. Nasıl oluyor. Eğer şehirlerarası bir geçiş yapıyorsanız para ödüyorsunuz. Ama şehrin içerisinden bir bölgeden bir bölgeye kuzey, doğu ve batı bağlantısı içerisinde geçiyorsanız ücret ödemiyorsunuz. Şehir içi trafiği rahatlatmak için otobana giriş ücretlerini kaldırdık.”

Vatandaşın, geçişlerin yeni başladığı için ücretsiz olduğunu yeterince bilmediğini ifade eden Şahin, yaklaşık 3 haftadır uygulanan sistemin ağır vasıtalarla birlikte trafikte yüzde 30 rahatlatma olduğunu belirtti. Başkan Şahin ve çalışma ekibi otoban doğu gişelerinde son durumu yerinde inceleyerek yetkililerden bir takım bilgiler aldılar. Sürücüler ise, uygulamadan çok memnun olduklarını ve başarılı çalışmasından dolayı Şahin’'e teşekkür ettiler. Haber Merkezi

***

***