Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Eğitim Fakültesi tarafından, Öğretmen Okullarının 167. Kuruluş Yıldönümü nedeniyle düzenlenen panel GAÜN Atatürk Kültür Merkezinde düzenlendi.

Toplumların en büyük düşmanının cehalet, cehaletin en büyük düşmanının ise öğretmen olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nuri Yavuz, öğretmen yetiştirmenin çok önemli olduğunu belirterek, “Öğretmenlik mesleği kutsaldır. İnsanı seven öğretmen olur. Dolayısıyla öğretmenin malzemesi insana şekil vermektir. Bu hususta toplumların gelişmesinde ve kalkınmasında önemli rolü vardır” dedi.

Yüksek öğretmen okullarına gerek görülmesinin nedeni hakkında bilgi veren Prof. Dr. Adil Kılıç, “Yüksek öğretmen okullarına gitmek için öğretmen okulunu bitirmek gerekmiyordu. İlk öğretmen okulu öğrencilerinin yüksek öğretmen okuluna gönderilmesi dolayısıyla üniversiteye gidebilmeleri için önemli bir engel bulunuyordu. O dönemde öğretmen okulları lise dengi değildi. Üç yıllık öğretmen okulunu bitiren lise mezunu sayılmıyordu ve böyle olunca üniversite sınavlarına girme şansı yoktu. Öğretmenlik bir ruh, gönül işidir ve hepsinden önemlisi de yatılı olması gerekir. Çünkü orada öğretmenlik havasını hissediyorsunuz. Sadece verilen bir eğitimle öğretmen olunacağına inananlardan değilim. Herkes nasıl ki müzisyen, ressam olamazsa öğretmen de olamaz” diyerek, öğretmen adaylarının seçiminde itina göstermek gerektiğini sözlerine ekledi.

Öğretmenlik mesleğinin değerine ilişkin ilgili kesimin düşüncelerine başvurduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yaşar, 16 özel okul öğretmeni, 131 lisans, lisansüstü öğretmen ve okul yöneticisiyle konu hakkında görüştüğünü, istisnasız olarak hepsinin öğretmenlik mesleğinin değerini düşük bulduklarını belirtti. Öğretmen okullarının yatılı olmasının, öğretmen yetiştirmede ciddiye alınması gereken önemli bir uygulama olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yaşar, ‘Hiçbir şey olamıyorsan öğretmen ol’ varsayımının çok incitici olduğunu ifade ederek, “Bir mesleğin değeri, mesleğin ürünleri ve çıktılarıyla ilişkilendirirlir. Bu mesleği icra eden insanların tüm özelliklerinin toplamıyla ilişkilendirilir” dedi. Bülten